Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανακάμπτει η ζήτηση για ενέργεια καθώς η οικονομία ανοίγει και πάλι

Ανακάμπτει η ζήτηση για ενέργεια καθώς η οικονομία ανοίγει και πάλι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανακάμπτει η ζήτηση για ενέργεια καθώς η οικονομία ανοίγει και πάλι

Καθώς η οικονομία έχει ξεκινήσει την επανεκκίνησή της, οι επικεφαλείς των Ελληνικών Πετρελαίων και του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων καταγράφουν πρόδρομες ενδείξεις της οικονομικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την αγορά ενέργειας.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε αντιστροφή της τάσης», τόνισε συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Διευκρίνισε ότι δεν είμαστε ακόμη σε θετικό επίπεδο, αλλά εκτίμησε ότι βλέπουμε σταδιακή επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα.

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης (η οποία σε ορισμένους τομείς όπως τα αεροπορικά καύσιμα έφθασε και το 90 %) η πανδημία προκάλεσε δραματική πτώση των τιμών του αργού, η οποία μειώνει το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης αλλά έχει δυσμενείς λογιστικές συνέπειες στα αποτελέσματα εξαιτίας της υποτίμησης της αξίας των αποθεμάτων της εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης η διαχείριση των αποθεμάτων που ξεκίνησε από τα τέλη του 2019 επέτρεψε στα ΕΛΠΕ την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 90 εκατ. Ευρώ από την επίπτωση αυτή, ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες ανακάμπτουν οι διεθνείς τιμές του αργού, που σημαίνει ότι η λογιστική επίπτωση αντισταθμίζεται.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη «αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης, ύστερα από την πτώση του Μαρτίου - Απριλίου καθώς η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά μετά το lockdown».

«Κάνουμε, πρόσθεσε, μελέτες και προσομειώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε τις πιθανές επιπτώσεις από επόμενο κύμα κορονοϊού εφόσον υπάρξει μετά το καλοκαίρι. Όμως σε γενικές γραμμές δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των έργων ανάπτυξης του συστήματος».


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text