Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι πρώτες αντιδράσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για τον Τουρισμό

Οι πρώτες αντιδράσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για τον Τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι πρώτες αντιδράσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για τον Τουρισμό

Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στο σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Βασική επιδίωξη του τουριστικού κλάδου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου στο Capital.gr, ήταν να υπάρξουν κοινοί "κανόνες" στη φιλοξενία, στις μεταφορές και γενικότερα στην ταξιδιωτική αλυσίδα, ώστε να γίνει πιο εύκολα και κυρίως συντονισμένα η μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Το πρώτο σχόλιο για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε πως οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν το πρώτο βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού. Επιπλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας, η στήριξη της εργασίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του προέδρου του Ξενοδοχειακού  Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρου Βασιλικού, πως οι συστάσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες της Ευρώπης, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις και τέλος την άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού.

"Τώρα πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου” τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Χωρίς διακρατικές συμφωνίες, όπου θα προβλέπονται οι μεταφορές και η διαμονή, είναι αβέβαιος ο εισαγόμενος τουρισμός στη χώρα μας, σημείωνε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Οι συστάσεις της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης σε εθελοντική βάση. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Προτείνει ακόμη η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυστηρές είναι οι συστάσεις και για την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ανακοινώσεις για τη στήριξη της αγοράς

Την ίδια ώρα αναμένονται, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς, αλλά και οι τελικές αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις.

Προωθούνται και διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Συμπεριλαμβάνονται και άλλες  χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα η Δανία και η Νορβηγία.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text