Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Το σήμα εξόδου του "απόλυτου συστήματος" της 13/5/2020

Το σήμα εξόδου του "απόλυτου συστήματος" της 13/5/2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σήμα εξόδου του "απόλυτου συστήματος" της 13/5/2020

Ο παρακάτω πίνακας, εμφανίζει την εικόνα των “σημάτων πράξεων” του “απόλυτου συστήματος” -είναι γνωστός, τον έχουμε δημοσιεύσει αρκετές φορές. Μας δείχνει, την καθημερινή θέση της κάθε παραλλαγής.

Δείτε τον πίνακα σε απ’ ευθείας link - εδώ.

Όπως γνωρίζουμε, το σύστημα έδωσε “σήμα εξόδου” στις 24/2/2020, με το Γενικό Δείκτη στις 818,35 μονάδες. Με βάση τη διάθεσή μας να εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη πτώση των τιμών που σχηματίστηκαν στη συνέχεια, μετά από αρκετά μεγάλη έρευνα, προσθέσαμε ορισμένους κανόνες (εδώ) για τη -μερική, κατά 50%- είσοδό μας στην αγορά, πριν από την επάνοδο του ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα και την (ανοδική) τομή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 από τον (ανερχόμενο) Γενικό Δείκτη.

Με βάση αυτή τη μεταβολή, όταν επιτεύχθηκε νέο “υψηλό 20 ημερών” (στήλη V ή Νο 15 στον πίνακα), τοποθετηθήκαμε στην αγορά, με 50%, στις 8/4/2020, με το Γενικό Δείκτη στις 609,09 μονάδες, αγοράζοντας ισόποσα τις μετοχές των ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ.

Από το σημείο εκείνο, παρακολουθούσαμε καθημερινά την εξέλιξη του “Χαμηλού 20 ημερών” (στήλη Χ ή Νο 17 στον πίνακα). Είχαμε αρκετές φορές επισημάνει ότι, αν ο ΓΔ δεν κινούνταν ανοδικά, θα κινδυνεύαμε να έχουμε σήμα εξόδου από την αγορά, όπου θα έπρεπε να ρευστοποιήσουμε, ενδεχομένως και με ζημιές.

Γνωρίζουμε ότι η δραστηριοποίηση στο Χρηματιστήριο, συχνά καταλήγει σε ζημιές. Στα συστήματα συναλλαγών, οι ζημιογόνες πράξεις είναι τακτικές -μερικές φορές περισσότερες και από τις κερδοφόρες. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι, οι ζημιές αυτές είναι περιορισμένες, έτσι ώστε να μην καταλήγουν να μειώνουν δραματικά το κεφάλαιο του επενδυτή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ένα “θρίλερ”. Το προηγούμενο χαμηλό 20 ημερών, βρισκόταν στις 591,02 μονάδες. Αν ο ΓΔ έκλεινε πιο πάνω, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αν έκλεινε πιο κάτω, θα έπρεπε να ρευστοποιήσουμε.

Όταν στις 5:00 μμ ολοκληρώθηκε η φάση των κανονικών συναλλαγών, ο ΓΔ βρισκόταν στις 590,80 μονάδες. Μετά την πρώτη δημοπρασία κλεισίματος, πήγε στις 591,34 μονάδες. Στη δεύτερη δημοπρασία, καταγράφηκε και το οριστικό κλείσιμο, στις 590,84 μονάδες. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ρευστοποιήσουμε, όπως και κάναμε, σε τιμές κλεισίματος.

Το αποτέλεσμα της πράξης (είσοδος - έξοδος), σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ήταν αρνητικό: Είσοδος στις 609,09 μονάδες, έξοδος στις 590,84 μονάδες, αποτέλεσμα: -3,00%.

Το αποτέλεσμα στο χαρτοφυλάκιο: Είσοδος με 11.282,50 ευρώ (τοποθετήσαμε το 50% του κεφαλαίου). Έξοδος με 11.591,49 ευρώ. Αποτέλεσμα: +2,74%.

Από την όλη αυτή διαδικασία, τίθενται ορισμένα ερωτήματα, στα οποία θέλουμε να αναφερθούμε:

1) Τελικά, το χαρτοφυλάκιό μας, εξαρτάται από δύο “γραμμούλες” και το πώς αυτές σχηματίζονται σε ένα διάγραμμα;

Δεν πρόκειται για “γραμμούλες”. Πρόκειται για τη διαγραμματική απεικόνιση ορισμένων μαθηματικών τύπων. Αλλά και πάλι, δεν είναι τόσο απλό. Πρόκειται για την αντικειμενική απεικόνιση της συμπεριφοράς του συνόλου των επενδυτών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος απεικόνισης. Και η απεικόνιση μας βοηθά να αντιληφθούμε το πώς έχουν τα πράγματα.

Γνωρίζουμε τί σημαίνουν οι “γραμμούλες”, γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες και ότι τις παρακολουθούν -σε όλο το κόσμο, σε όλες τις αγορές- εκατομμύρια επενδυτών. Όταν δεχθήκαμε να ακολουθήσουμε ένα σύστημα συναλλαγών, γνωρίζαμε ότι στην ουσία παρακολουθούμε μία συμπεριφορά ατόμων που όμως, απεικονίζεται με “γραμμούλες”.

2) Μία ελάχιστη διαφορά (όπως 0,18 μονάδες) παίζει τόσο μεγάλο ρόλο;

Εκ πρώτης όψεως όχι. Όμως, αυτό είναι ένα ερώτημα (το ερώτημα των “ορίων”) τίθεται σε πολλά ζητήματα, όχι μόνον της αγοράς, αλλά ευρύτερα στη ζωή μας. “Ποιό είναι το ανεκτό όριο από το όριο”; Και ποιός το ορίζει ή πότε το ορίζει;

Εκτιμούμε ότι τέτοια ερωτήματα, τελικά καταστρατηγούν την ίδια την έννοια των ορίων και των κανόνων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μένουμε σταθεροί στα όριά μας. Το ζήτημα αυτό μας απασχόλησε χθες στο γραφείο Αν ο ΓΔ έκλεινε στις 590,01 μονάδες, θα έπρεπε να ρευστοποιήσουμε; Καταλήξαμε -χωρίς μεγάλη συζήτηση- ότι θα έπρεπε. Αφού αυτός ήταν ο κανόνας.

3) Θέλαμε να ρευστοποιήσουμε χθες;

Κανένας -ιδίως όταν πρόκειται για σύστημα συναλλαγών που έχει επινοήσει αυτός- δε θέλει να ρευστοποιεί με ζημιές, παρά το ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι το “απόλυτο σύστημα” παράγει αρκετά μεγάλο ποσοστό αποτυχημένων πράξεων, άσχετα του εάν σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, τελικά είχαμε μικρό κέρδος.

Όμως, αυτός ήταν ο κανόνας.

Εκτιμούμε ότι, οι 590 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι ένα επίπεδο τιμών που, μεσοχρόνια, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης ζημιών. Συνεπώς, αν κάποιος δε ρευστοποίησε ή δε ρευστοποιήσει, δεν θα πρόκειται για κάποια μεγάλη υπόθεση ή και καταστροφή. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δε στείλαμε επιτακτικά μηνύματα όπως είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο όταν ο ΓΔ υποχωρούσε από ψηλότερα επίπεδα. (Εν τούτοις, πιστεύουμε ότι πάντα θα πρέπει να στέλνουμε μηνύματα όταν επίκειται “πράξη”. Χθες ήταν και η αδράνεια που συνήθως ακολουθεί μετά την κυκλοφορία κάθε τεύχους - Δε θα ξανασυμβεί.)

4) Τί μπορεί να γίνει στη συνέχεια;

Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια. Χθες, μετά το δικό μας κλείσιμο, ο δείκτης Dow Jones, υποχώρησε έντονα (-2,17%). Σήμερα ο δείκτης DAX, ο οποίος χθες πρόλαβε εν μέρει την πτώση του Dow Jones, κινείται αρνητικά με -0,86%. Εκτιμούμε ότι σήμερα και η ελληνική αγορά θα υποχωρήσει. Όμως, δε γνωρίζουμε πόσο. Και δε γνωρίζουμε τί θα γίνει αύριο, ή τη Δευτέρα.

Γνωρίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει αστάθεια και αγωνία για την πανδημία, για την εξέλιξη των οικονομιών και την εξέλιξη των εταιριών. Αυτό, προς το παρόν, περιορίζει τις δυνατότητες της ανόδου, χωρίς να είναι βέβαιο πόσα είναι τα περιθώρια πτώσης. Γι’ αυτό και αναφέραμε ότι, μεσοχρόνια, κάποιος που δεν πούλησε ή δεν θα πουλήσει, δε κινδυνεύει ιδιαίτερα. Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις που διατυπώνονται με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, με καλή πρόθεση και επιθυμία να είναι ορθές.

5) Πότε θα ξαναμπούμε στην αγορά;

Εφ’ όσον μπήκαμε σ’ αυτό το “χορό” θα χορέψουμε (πιστεύουμε ότι ορθά μπήκαμε). Θα ξαναμπούμε στην αγορά, με το 50% των μετρητών μας, όταν υπάρξει νέο “υψηλό 20 ημερών”.

Για την καλύτερη παρακολούθηση των σημάτων και για τη δυνατότητα να προβλέψει κάποιος έγκαιρα την εξέλιξή τους, από σήμερα, στο καθημερινό σχόλιο του “απόλυτου συστήματος” θα υπάρχει η νέα μορφή του Πίνακα, όπου θα εμφανίζεται και ο σχηματισμός των παραμέτρων του “απόλυτου συστήματος” στις επόμενες 20 συνεδριάσεις. Ως τιμή αναφοράς στις κάθε φορά επόμενες 20 συνεδριάσεις, θα είναι η κάθε φορά τρέχουσα τιμή του Γενικού Δείκτη.

Επίσης, θα έχουμε δύο αποτιμήσεις χαρτοφυλακίου. Μία για την περίπτωση που πραγματοποιούνται οι “έκτακτες” πράξεις του νέου κανόνα για την πρόωρη τοποθέτηση του 50% και μία με τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του απόλυτου συστήματος.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι, στόχος μας είναι πάντα η λειτουργία ενός συστήματος που θα προσφέρει -πρωτίστως- ασφάλεια και υψηλότερη κερδοφορία. Ένα σύστημα πρέπει να είναι δυναμικό και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις των αγορών -χωρίς βέβαια να υφίσταται μεγάλες αλλαγές. Ο μόνος τρόπος για να “δεις” τη λειτουργία ενός συστήματος είναι να το “ζεις”, δηλαδή να το δουλεύεις όσο εξελίσσεται η αγορά. Δε μπορείς να κάνεις “αναδρομικά” ένα σύστημα, απλά χρησιμοποιώντας τις τιμές του παρελθόντος. Πρέπει να “ζεις” την καθημερινή αγωνία. Τότε μόνον μπορείς να νιώσεις τους προβληματισμούς που δημιουργούνται σ’ αυτούς που το χρησιμοποιούν και τότε μόνον μπορείς να κάνεις κατάλληλες παρεμβάσεις.


Καλή σας μέρα!


Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text