Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Νέα τιτλοποίηση για τον "Ηρακλή" ετοιμάζει η Eurobank – Ισχυρό θετικό μήνυμα στους επενδυτές

Νέα τιτλοποίηση για τον "Ηρακλή" ετοιμάζει η Eurobank – Ισχυρό θετικό μήνυμα στους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα τιτλοποίηση για τον "Ηρακλή" ετοιμάζει η Eurobank – Ισχυρό θετικό μήνυμα στους επενδυτές

Της Νένας Μαλλιάρα

Αίτηση και για νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στον "Ηρακλή" αναμένεται να υποβάλει η Eurobank, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr.

Ενώ το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στην ολοκλήρωση του deal με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, η είδηση βρίσκεται αλλού. Και πρόκειται για την προετοιμασία και νέας τιτλοποίησης για την οποία η Eurobankθα αιτηθεί τη μεταβίβασή της στον "Ηρακλή". Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρόκειται για τιτλοποίηση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί άμεσα, ενδεχομένως και αύριο, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, θα επιβεβαιώνει τόσο τις θετικές προοπτικές της Eurobank, όσο και του "Ηρακλή", αφού θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, αρχής γενομένης από τις τιτλοποιήσεις της AlphaBank που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας τους πρώτους επενδυτές σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις αγορές λόγω της πανδημικής κρίσης.

Η νέα τιτλοποίηση της Eurobank έρχεται ενώ έχει ουσιαστικά κλείσει το deal με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας απαιτήσεων FPS. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ανακοινωθεί μέχρι τις 20 Μαΐου.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα εγκαινιάσει τον "Ηρακλή", η Eurobank αναμένει από την DBRS την πιστοληπτική αξιολόγηση και του τρίτου κομματιού της τιτλοποίησης, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών (MonitoringCommittee) εξελίσσεται η διαδικασία για την προέγκριση της χορήγησης της κρατικής εγγύησης  για το χαρτοφυλάκιο. Σημειώνεται ότι η εγγύηση καλύπτει το κομμάτι των senior ομολόγων που θα διακρατήσει η τράπεζα και ενεργοποιείται από τη στιγμή που πουληθούν σε επενδυτές το 50% + 1 των τίτλων χαμηλότερης διαβάθμισης.

Μετά την λήψη rating και για το τρίτο τμήμα της τιτλοποίησης Cairo, επόμενο βήμα για τη Eurobankθα είναι η σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση της διανομής του 75% των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης Cairo (τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης) και του 45% των junior τίτλων (χαμηλής διαβάθμισης).

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η τιτλοποίηση Cairo περιλαμβάνει τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III), διαφορετικές μεταξύ τους στη σύνθεση και το ύψος των περιλαμβανόμενων δανείων. Για τις τρεις τιτλοποιήσεις θα υπάρξουν τρία διαφορετικά SPVs. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα κάνει χρήση η Eurobank για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων των δύο πρώτων SPVs ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβανομένης και της τρίτης τιτλοποίησης, θα φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text