Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποια αμοιβαία κεφάλαια προστάτευσαν τα κεφάλαια των μεριδιούχων

Ποια αμοιβαία κεφάλαια προστάτευσαν τα κεφάλαια των μεριδιούχων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια αμοιβαία κεφάλαια προστάτευσαν τα κεφάλαια των μεριδιούχων

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μετά το περυσινό πάρτι αποδόσεων, η συντριπτική πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους έως και την 11η Μαΐου, λόγω των έντονων επιπτώσεων που υπήρξαν στις αγορές ολόκληρου του κόσμου από την πανδημία Covid-19.

Κάποιες «ανάσες» (συνήθως μικρότερες απώλειες) κατέγραψαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα χαρτοφυλάκια που ήταν εστιασμένα στο αμερικανικό δολάριο, τα ομολογιακά διεθνή, καθώς και τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια. Οι απώλειες των Α/Κ που επένδυσαν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ήταν σχετικά μεγαλύτερες, κόντρα στις υπεραποδόσεις που είχαν παρουσιάσει μέσα στο 2019.

Μετοχικά εσωτερικού: Βαριές απώλειες καταγράφει από την αρχή του έτους το σύνολο των Α/Κ της κατηγορίας, οι οποίες κυμαίνονται από 24% έως και 37,55%. Κάπως καλύτερη συμπεριφορά είχαν τα Α/Κ που εστίασαν περισσότερο στη μεσαία και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό την κατακρήμνιση των τραπεζικών τίτλων που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μικρότερες απώλειες σημείωσαν τα Optima Ελληνικό -24,08%, NN Hellas Μετοχικό -25,99%, MetLife μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης -26,05%, 3Κ Greek Value -26,40%, Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό -27,12%, 3Κ Μετοχικό -27,44%, Phoenix Ελληνικό -27,94%, Δήλος Small Cap -28,15% και Τρίτων Αναπτυξιακό -28,28%.

Ομολογιακά Ελλάδας: Από την αρχή του έτους, τα Α/Κ της κατηγορίας έχουν χάσει τμήμα των απίστευτων κερδών που έχουν σημειώσει από τα μέσα του 2012 έως και το τέλος του 2019. Οι απώλειες είχαν διαμορφωθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα μέσα στον Μάρτιο, πλην όμως μια σειρά κινήσεων (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τις περιόρισαν στη συνέχεια. Έντονα επηρεασμένα από τη γενικότερη πτωτική πορεία και τα Α/Κ που εστιάζουν σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Γενικότερα, οι αποδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού ξεκινούν από το -1,56% και φτάνουν έως και 13,79%, με καλύτερες να είναι αυτές των MetLife Ελληνικών Ομολόγων -1,58%, ΝΝ Hellas -1,94%, Interamerican I Σταθερό -2,45%, Eurobank I LF Greek Government Bond Fund -3,03% και Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού -3,35%.

Μεικτά: Πρόκειται για την κατηγορία που υποχρεώθηκε στις πλέον χαμηλές απώλειες (-1,38% έως και -25,23% για τα 48 Α/Κ της κατηγορίας), με καλύτερες επιδόσεις για τα Δύναμις Global Μικτό (-1,38%), Alpha Global Allocation (-1,70%), Prelium Total Return (-4,01%) και Πειραιώς Μικτό Διεθνές (-5,17).

Σε ό,τι αφορά τα Μεικτά Funds of Funds, την καλύτερη επίδοση σημείωσε το Eurobank I LF Balanced Blend USA με -0,65%.

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Με εξαίρεση τα τρία Α/Κ της Athos Discovery Διεθνές Μετοχικό Αναπτυγμένων Αγορών που εμφανίζουν άνοδο από την αρχή του έτους, τα υπόλοιπα 16 Α/Κ της κατηγορίας υποχρεώθηκαν σε πτώση που φτάνει έως και το 26,37%. Σχετικά μικρότερες οι απώλειες για τα Alpha Global Blue Chips -1,92% και NBG International Funds Sicav Global Equity B -9,97%.

Αναφορικά με Μετοχικά που εστιάζονται σε αμερικανικές μετοχές, κέρδη 4,46% σημειώνει το Triton American και οριακές απώλειες τα δύο αντίστοιχα Α/Κ της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ (-0,16% και -0,61% αντίστοιχα).

Τέλος, το Α/Κ Alpha Trust Global Leaders, που εντάσσεται στην κατηγορία των Μετοχικών Διεθνών, υποχρεώθηκε σε απώλειες 11,27%.

Μετοχικά Ευρωζώνης: Χαμηλότερα από 13,82% έως και 20,93% βρίσκονται οι αποτιμήσεις των μεριδίων των επτά Α/Κ της κατηγορίας, με σχετικά καλύτερες επιδόσεις για τα Τρίτων Πανευρωπαϊκό -13,82% και Piraeus Invest European Equity Retail -19,37%.

Ομολογιακά Διεθνή: Άνοδο σημείωσαν τα 17 από τα 43 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα όσα δίνουν έμφαση σε δολαριακούς τίτλους, όπως Δήλος US Bond +9,98%, Eurobank GF Dollar Plus +5,65% και Piraeus Invest Enhanced Liquidity USD Fund Retail +5,29%.

Ανάλογη η εικόνα και για τα Α/Κ Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών (κέρδη για 3 από τα 10 Α/Κ της κατηγορίας), όπου ξεχώρισαν το MetLife US Δολαριακό με +11,53% και το Interamerican I Δολαρίου με +6,93%.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Απώλειες καταγράφουν και τα 8 Α/Κ της κατηγορίας, με μικρότερες αυτές των MetLife Αναδυόμενων Αγορών BRIC -10,16% και Eurobank I LF Emerging Europe -28,28%.

Funds of Funds Μετοχικά: Απώλειες καταγράφουν και τα 38 Α/Κ της κατηγορίας, με μικρότερες αυτές των Eurobank I LF Equity Blend (-3,25%) και το αντίστοιχο της Interamerican με -3,62%.

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΥΓ4: Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text