Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα τον προσωρινό εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας σημειώνει ο ΣΕΒ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας. Αν και η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2020 και 2021 έχει εν πολλοίς έκτακτο χαρακτήρα, αυξάνει εν τούτοις τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, που καλύπτονται, είτε από νέο δανεισμό, είτε και από ρευστοποίηση κρατικών αποθεματικών (€37 δισ. περίπου εκ των οποίων τα €21 δισ. περίπου είναι διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση)". Για το 2020 και 2021, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αναμενόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετατρέπονται λόγω του κορωνοϊού αφενός σε πρωτογενές έλλειμμα -3,4% του ΑΕΠ για το 2020, και αφετέρου σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2021, με την συνολική απόκλιση από τους στόχους σε δημοσιονομικούς όρους να διαμορφώνεται σε 10 π.μ. περίπου (7 π.μ. για το 2020 και 3 π.μ. για το 2021).

Δείτε εδώ το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του ΣΕΒ.

Οκτώ μήνες. Τόσο χρόνο είχε πρακτικά στη διάθεσή της η MLS Πληροφορική για να "θεραπεύσει" το ζήτημα με την αποτύπωση συγκεκριμένων κονδυλίων του ισολογισμού της – συγκεκριμένα των άυλων περιουσιακών της στοιχείων – και να παρουσιάσει στην αγορά ένα στέρεο επιχειρηματικό πλάνο που θα απαντούσε στις ανησυχίες της αγοράς για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών και κυρίως των πωλήσεων της MAIC, της "ναυαρχίδας" των προϊόντων της για την οποία δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα. Η εταιρεία δεν έκανε τίποτε από τα δύο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 όταν γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 και ακολούθως εκδηλώθηκε ισχυρή πίεση στα τρία ομόλογα της εταιρείας και ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της μετοχής που εξαΰλωσε τον τίτλο κατά 90%, η διοίκηση εξέτασε πολλές επιλογές, πλην μέχρι σήμερα δεν υλοποίησε καμία. Το business plan που κατά καιρούς προέβαλλε ότι θα επαναπροσδιόριζε το μοντέλο λειτουργίας της και θα αντιμετώπιζε όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την επόμενη ημέρα ακόμη συντάσσεται, ενώ προτάσεις για ένα γενναίο restart που μπορεί να προέβλεπαν αναδιάρθρωση του δανεισμού της εισηγμένης αλλά θα έδιναν την ευκαιρία για μια νέα αρχή, έμειναν στα χαρτιά. Σημειώνεται πως η εισηγμένη χθες αρκέστηκε να σχολιάσει ότι "σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρίας". (εδώ)

Το πρώτο τρίμηνο του έτους για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ήταν ισχυρό ακόμη και μετά την επίπτωση της κρίσης του COVID - 19, η οποία επηρέασε τις επιδόσεις για περίπου 20 ημέρες το Μάρτιο, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Η παραγωγή του ομίλου αυξήθηκε κατά 8% ενώ η μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά οδήγησε σε υψηλότερες εξαγωγές. Ωστόσο για να αποτυπωθεί η πλήρης επίπτωση της κρίσης του COVID - 19 θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη άρση των απαγορεύσεων ενώ η σύγκριση για το β' τρίμηνο θα είναι άνιση με δεδομένο ότι το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, μετά από 10 χρόνια διαχείρισης κρίσεων, ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και μπορεί να αναγνωρίζει τις προτεραιότητες στη διαχείριση ώστε να λαμβάνει τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις. (εδώ)

Με βασικό στόχο να συμμετάσχει στη διαδικασία του ανοίγματος της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας MGE-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η HardRock υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της απόφασης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Η σχετική προσφυγή, παρόλο που πλέον δεν αναστέλλει τη διενέργεια του διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό, προσθέτει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.Παράγοντες κοντά στη διαδικασία δεν δίνουν πολλές πιθανότητες ευόδωσης της νέας προσφυγής της HardRock, με δεδομένο ότι έχουν μεσολαβήσει σχετικές αποφάσεις τριών διοικητικών οργάνων (επιτροπή διαγωνισμού, ΕΕΕΠ, ΑΕΠΠ) και κυρίως μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από το ίδιο το ΣτΕ. (εδώ)

Διεύρυνση των ζημιών κατέγραψε η ΤΙΤΑΝ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, και τα EBITDA μειώθηκαν κατά 3,7 εκατ. ευρώ εξαιτίας του κόστους για την συντήρηση του εργοστασίου στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο οι πωλήσεις το 2020 έχουν ξεκινήσει δυναμικά με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του Ομίλου να έχει αυξηθεί κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 384,8 εκατ., στηριζόμενος στην ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και την ανθεκτικότητα των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω του κορονοϊού από τα μέσα Μαρτίου. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά €3,7εκ. σε €40,6εκ., κυρίως λόγω της επιβάρυνσης κόστους περίπου €10εκ. το οποίο αφορά την ετήσια συντήρηση του εργοστασίου στην Φλόριντα, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι (2ο τρίμηνο 2019). Τέλος, όπως ανακοίνωσε η MSCI η TCI (TITC) είναι μεταξύ των τεσσάρων εταιριών των οποίων οι μετοχές θα διαγραφούν από το δείκτη MSCI Greece, λόγω της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησής της σε σχέση με το ελάχιστο όριο. Η TCI θα ενταχθεί στο δείκτη MSCI Greece Small-cap. Ως υπενθύμιση, η TCI συμμετέχει επίσης στο δείκτη FTSE / ATHEX Large Cap. (εδώ)

Η βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ δημοσίευσε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε €112,90 εκ. στη χρήση 2019, έναντι €94,23 εκ. της χρήσης 2018 (αυξημένος +19,8%). Τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας διαμορφώνονται ως εξής: - Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €21,12 εκ. έναντι €17,29 εκ. Το 2018.

- Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €17,57 εκ. έναντι €14,24 εκ. Το 2018,

- Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €15,02 εκ. έναντι €10,12 εκ. Το 2018.

Στην ελληνική αγορά παγωτού, η Κρι Κρι ενίσχυσε τη θέση της επιτυγχάνοντας αύξηση πωλήσεων +4,8%. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η δυναμική ανάπτυξη της αριθμητικής διανομής, με την προσθήκη περισσότερων από 1.000 νέων σημείων πώλησης, και η σημαντική επιτυχία που σημείωσαν τα νέα προϊόντα παγωτού. (εδώ)

Αντιστροφή τάσης στη ζήτηση ρεύματος και υγρών καυσίμων εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς καθώς η οικονομία ξεκινάει και πάλι μετά το lockdown. Καθώς η οικονομία έχει ξεκινήσει την επανεκκίνησή της, οι επικεφαλείς των Ελληνικών Πετρελαίων και του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων καταγράφουν πρόδρομες ενδείξεις της οικονομικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την αγορά ενέργειας. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε αντιστροφή της τάσης», τόνισε συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Διευκρίνισε ότι δεν είμαστε ακόμη σε θετικό επίπεδο, αλλά εκτίμησε ότι βλέπουμε σταδιακή επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα. (εδώ)

Αύξηση εσόδων κατά 3,6% κατέγραψε ο όμιλος ΟΤΕ στο α' τρίμηνο του 2020, χάρη στις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €941,1 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4% καθοδηγούμενα από υπηρεσίες δεδομένων σταθερής και κινητής. Το Α’ τρίμηνο του 2020, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 4,5% σε €322,1 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 34,2%, αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 2,0%, σε €288,3 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 40,8%, βελτιωμένο κατά 30 μονάδες βάσης. Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €157,5 εκατ. σε σύγκριση με τα κέρδη €133,3 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας χαμηλότερες αποσβέσεις, ως αποτέλεσμα των απομειώσεων των περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία το 2019. (εδώ)

Αίτηση και για νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στον "Ηρακλή" αναμένεται να υποβάλει η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Capital.gr. Ενώ το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στην ολοκλήρωση του deal με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, η είδηση βρίσκεται αλλού. Και πρόκειται για την προετοιμασία και νέας τιτλοποίησης για την οποία η Eurobank θα αιτηθεί τη μεταβίβασή της στον "Ηρακλή". Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρόκειται για τιτλοποίηση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών.Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, θα επιβεβαιώνει τόσο τις θετικές προοπτικές της Eurobank, όσο και του "Ηρακλή", αφού θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, αρχής γενομένης από τις τιτλοποιήσεις της AlphaBank που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας τους πρώτους επενδυτές σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις αγορές λόγω της πανδημικής κρίσης. (εδώ)

Ενισχυμένος κατά 0,8% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, σε μηνιαία βάση. Όπως μεταδίδει το Reuters, η άνοδος του ετήσιου δείκτη οφείλεται κυρίως στο άλμα 4,6% στις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε μηνιαία πτώση 1,4% και ετήσια αρνητική κίνηση κατά 3,5%. Tον Μάρτιο είχε υποχωρήσει 0,4% σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text