Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ουραγός η Ελλάδα σε προετοιμασία για το 5G

Ουραγός η Ελλάδα σε προετοιμασία για το 5G

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ουραγός η Ελλάδα σε προετοιμασία για το 5G

Του Φώτη Κόλλια

Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μία από τις τελευταίες πανευρωπαϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα, με βάση τον δείκτη ετοιμότητας για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία (Europe 5G Readiness Index) της inCITES Consulting.

Η πολυετής οικονομική κρίση, στην οποία έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας που συμπιέζουν τη ζήτηση, τα προβλήματα στο ρυθμιστικό πλαίσιο, το περιβάλλον ανάπτυξης της καινοτομίας και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας (παρά τις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων ετών) οδηγούν στη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η περιορισμένη γεωγραφική παρουσία των δικτύων οπτικών ινών (τώρα προχωρούν επενδύσεις από τους εγχώριους ομίλους ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός ΣΔΙΤ για αρκετές περιοχές της χώρας) κοστίζει στην κατάταξη της Ελλάδας.

Στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Δανία και Σουηδία.

Στην Ελλάδα έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς με αφορμή και την πρόσφατη έκθεση της φινλανδικής Rewheel για το πως μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G ώστε να διεκδικήσει καλύτερες τιμές π.χ. στα δεδομένα (data) της κινητής ή να ανοίξει την πόρτα σε τέταρτο παίκτη (κάτι που στην έκθεση θεωρείται απίθανο).

Στην κυβέρνηση δεν σχολίασαν την έκθεση της Rewheel, αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έχει υποστηρίξει εδώ και μήνες πως ο σχεδιασμός για τις δημοπρασίες του 5G θα προβλέπει κίνητρα για εμπροσθοβαρείς επενδύσεις από τους παρόχους. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησε και το σχέδιο νόμου για τις κεραίες που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να ψηφίσει.

Οι αναλυτές της InCITES Consulting υποστηρίζουν πως τα πιλοτικά έργα ανάπτυξης δικτύων 5G (στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη σε τρεις περιοχές) δεν είναι ο κατάλληλος δείκτης για να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της χώρας. Οι πέντε πρώτες χώρες με βάση την κατάταξη έχουν λιγότερα πιλοτικά έργα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν, όμως, άλλα προβλήματα σε σχέση με τη ρύθμιση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, την καινοτομία, κλπ.

Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είναι έβδομη πανευρωπαϊκά με βάση τα πιλοτικά έργα 5G, ενώ η Ελβετία 22η. Η Ισπανία είναι πρώτη με βάση τα πιλοτικά έργα καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη 28 στα τέλη του 2019, ενώ ακολουθούσε η Γερμανία με 20, η Γαλλία με 19 και η Ιταλία επίσης με 19.


Δείτε την έκθεση Europe 5G Readiness Index της inCITES Consulting εδώ


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text