Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Goldman Sachs "βλέπει" τώρα εκτίναξη της ανεργίας στο 25% και "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 39% στο β΄ τρίμηνο

Η Goldman Sachs "βλέπει" τώρα εκτίναξη της ανεργίας στο 25% και "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 39% στο β΄ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Goldman Sachs "βλέπει" τώρα εκτίναξη της ανεργίας στο 25% και "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 39% στο β΄ τρίμηνο

Της Sarah Hansen

Σε νέα, ακόμα πιο δυσοίνωση, αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας προέβησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς ο αντίκτυπος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει τώρα ότι το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 25% από 15% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της "Μεγάλης Ύφεσης”.

Παράλληλα, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα χείρω και την πρόβλεψή της για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο πλέον αναμένει ότι θα κατρακυλίσει κατά 39% το τρέχον τρίμηνο, ήτοι λίγο περισσότερο από την πτώση κατά 34% που ανέμενε προηγουμένως.

Όσον αφορά το σύνολο του έτους, η επενδυτική τράπεζα "βλέπει” υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας κατά 6,5%.

Η πτωτική αυτή αναθεώρηση όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις αποδίδεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, αφού όπως σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, οι δαπάνες για εστίαση πιθανότατα μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ και οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη υποχώρησαν επίσης καθώς ο κόσμος ακύρωσε προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Παράλληλα, η παραγωγική δραστηριότητα σημείωσε πτώση κατά 26% τον Απρίλιο, δεδομένου ότι η δραστηριότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας ανεστάλει σχεδόν κατά ολοκληρωτικά. Ακόμη και κλάδοι που δεν συνδέονται με τον κορονοϊό, όπως οι υπηρεσίες, επλήγησαν λόγω των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

Η Goldman Sachs εκτιμά επίσης ότι οι δαπάνες για μεταφορές, ψυχαγωγία και διαμονή -δηλαδή στους κλάδους που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό- σημείωσαν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 80%-95% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ορισμένες πολιτείες και μεγάλες πόλεις ξεκινούν με αργά βήματα να αίρουν τα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, αξιωματούχοι του τομέα υγείας αλλά και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή. Την Τρίτη, ο Δρ Άνθονι Φάουτσι (σ.σ. επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών) προειδοποίησε τη Γερουσία των ΗΠΑ ότι η επανεκκίνηση της οικονομία πολύ γρήγορα θα οδηγήσει σε "ανώφελα δεινά και θανάτους”.

Η Goldman Sachs επίσης παραδέχεται ότι η εφαρμογή λιγότερο αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού και η χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενέχει κινδύνους.

"Τα ελλιπή στοιχεία σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα μέτρα συγκριτικά με το lockdown, οι ανεπαρκείς έλεγχοι και η ελλιπής δυνατότητα ανίχνευσης επαφών (σ.σ. γνωστων κρουσμάτων) σε ορισμένες πολιτείες, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις ορισμένων πολιτειών να επανεκκινήσουν πρόωρα τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους”, αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text