Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βαθιά ύφεση έως και 14% φέτος στη Βρετανία

Βαθιά ύφεση έως και 14% φέτος στη Βρετανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βαθιά ύφεση έως και 14% φέτος στη Βρετανία

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η βρετανική οικονομία, με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να προειδοποιεί πως η χώρα διολισθαίνει σε μεγάλη ύφεση, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Πρόσφατη έκθεση κατέδειξε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 6% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2%. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ύφεση που καταγράφηκε τον Μάρτιο δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό μέρος της ζημίας που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επέλασης του ιού.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 25% το τρέχον τρίμηνο, που είναι και η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων αιώνων. Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους υπολογίζονται στο 14%. Ανησυχία επικρατεί και για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης ύφεσης, καθώς αυτή θα αυξήσει τα ποσοστά φτώχειας και θα αποδειχθεί άκρως επιζήμια για τον βρετανικό λαό, που έχει θρηνήσει ήδη αρκετά θύματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα παγκοσμίως με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό.

Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο επηρέασε αρνητικά όλους τους κλάδους της βρετανικής οικονομίας, με εκείνον των υπηρεσιών να έχει υποστεί σφοδρό πλήγμα. O κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών σημείωσε πτώση 50%, εκείνος της διαμονής συρρικνώθηκε έως και 46%, ενώ οι αερομεταφορές 44%.

Πλήγμα, όμως, έχουν υποστεί τόσο ο κατασκευαστικός τομέας όσο και ο τομέας της μεταποίησης. Επίσης, η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1,7% το πρώτο τρίμηνο και είναι η μεγαλύτερη πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η βρετανική οικονομία δεν κατόρθωσε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τα τρία από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που οφείλεται και στην πολιτική αβεβαιότητα λόγω Brexit. Με στόχο τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών επέκτεινε την περασμένη Πέμπτη το πρόγραμμα επιχορηγήσεων προς τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να λάβει εκ νέου μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της Telegraph που αποκαλύπτει την εκτίμηση του υπουργείου για το δημοσιονομικό κόστος. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φθάσει στα 337 δισ. στερλίνες, από 55 δισ. πριν από την πανδημία, ενώ το χειρότερο σενάριο ανεβάζει το εν λόγω ποσό στα 516 δισ. στερλίνες.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text