Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την πολύπαθη στερλίνα

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την πολύπαθη στερλίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την πολύπαθη στερλίνα

Η στερλίνα σημείωσε πτώση άνω του 3% τον περασμένο μήνα, με τις απώλειες να επιταχύνονται αυτήν την εβδομάδα καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων λόγω της κρίσης της πανδημίας. Τα τεχνικά διαγράμματα και τα option δείχνουν περισσότερο «πόνο» για το νόμισμα, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα στην αγορά χρήματος, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το επόμενο έτος για να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη.

Ο κυβερνήτης Andrew Bailey δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «αρκετά σαφές» πως οι επενδυτές αναμένουν περισσότερη ποσοτική χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας και ότι η νομισματική χαλάρωση βοηθά την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το κόστος της οικονομικής βοήθειας λόγω της πανδημίας. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης Ben Broadbent υπαινίχθηκε ακόμη και την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

Το σχήμα του διαγράμματος που είναι γνωστό ως «double top» δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο για το ζευγάρι στερλίνα-δολάριο. Η στερλίνα όπως φαίνεται από το διάγραμμα μπορεί να σημειώσει επιπλέον απώλειες 3% και να δοκιμάσει τα επίπεδα στήριξης πέριξ των 1,1850 δολαρίων. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι κατά 0,4% την Πέμπτη και διαμορφώθηκε στα 1,2181 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου. Η πτώση κατά 3,3% τον περασμένο μήνα είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Οι χρηματαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου προεξοφλούν τώρα αρνητικά επιτόκια για τις αρχές του 2021, σε μια παρόμοια κίνηση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών ταμείων – που επίσης προβλέπουν επιτόκια κάτω του μηδενός περίπου την ίδια περίοδο. Τέτοιες προσδοκίες επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο τις προοπτικές της στερλίνας, με τα πρόσφατα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα από την Fed.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι εμπορικοί κίνδυνοι του Brexit δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή του νομίσματος, γεγονός που δείχνει ότι η στερλίνα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα μέτωπα σε σχέση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά νομίσματα.


Πηγή: Bloomberg.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text