Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Politico: Πώς η Google και η Apple όρισαν το παιχνίδι στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη προσπαθούσαν να αναπτύξουν εφαρμογές στα smartphone που θα παρακολουθούν την εξάπλωση του κορονοϊού, η Apple και η Google σε μια επίδειξη ισχύος έθεσαν τους δικούς τους όρους για τις εφαρμογές που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις αρχές Ιουνίου. Το POLITICO συνομίλησε με περισσότερους από 30 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες προστασίας δεδομένων, ανεξάρτητους επιστήμονες υπολογιστών και μηχανικούς τεχνολογίας από όλη την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συμπέρασμα είναι πώς η Google και η Apple τράβηξαν τον δρόμο τους, παίζοντας σκληρό ροκ με πολιτικούς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους . Οι εταιρείες συνεργάστηκαν επίσης με αυτούς που ηγούνται των εκστρατειών για την προστασία της ιδιωτικότητας ακόμη και με αυτούς που μάχονται κατά τις συλλογής προσωπικών δεδομένων από τους μεγάλους της Silicon Valley. Πολλοί αξιωματούχοι στάθμισαν την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της δημόσιας υγείας, επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης ενός ιού που, μέχρι στιγμής, έχει αφήσει πίσω του 300.000 νεκρούς παγκοσμίως. Οι ισχυρές ομάδες των δύο εταιρειών κατάφεραν να συμπυκνώσουν μήνες εργασίας σε μερικές εβδομάδες. Οι πολιτικοί έμειναν να αποφασίσουν αν θα το κάνουν μόνοι τους ή να συνεργαστούν με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley.

«Δεν παίρνω θέση εναντίον της Apple ή της Google» λέει ο Cedric O, υπουργός ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας αφού επέκρινε δημόσια τις εταιρείες για την άρνησή τους να συνεργαστούν με την ανεξάρτητη εφαρμογή του Παρισιού.  «Λέω ότι δεν θέλω να περιορίζομαι από τις επιολογές και την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία σε θέματα δημόσιας υγείας». Η απίθανη συμμαχία μεταξύ ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και των παγκόσμιων ομίλων απορρήτου αρχίζει να αποδίδει καρπούς.»Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβραδύνουν την εξάπλωση του COVID-19″, ανέφεραν οι εταιρείες όταν ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους τον περασμένο μήνα. Και οι δύο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις σχετικά με τη δημιουργία εφαρμογών smartphone, αν άνθρωποι που συμμετείχαν στο έργο τόνισαν ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις, όχι στις εταιρείες, να καθορίσουν ποια προσέγγιση θα ακολουθήσουν.

Τον Ιούνιο, οι εθνικές πρωτεύουσες από το Βερολίνο και τη Ρώμη στο Παρίσι και το Λονδίνο θα παρουσιάσουν εφαρμογές smartphone που χρησιμοποιούν τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό των αλληλεπιδράσεων των ανθρώπων, ενημερώνοντας τους τοπικούς πληθυσμούς εάν είχαν έρθει σε επαφή με άλλους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, τα οποία ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή έως το 2021, βασίζονται στην προσέγγιση που υποστηρίζει η Google και η Apple – συχνά εναντίον των αρχικών προτάσεων που υπέβαλαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως. Η ικανότητα αυτών των εταιρειών τεχνολογίας να πετύχουν τους στόχους τους πολλές φορές μέσω των λόμπι απειλεί την ενότητα της Ευρώπης προκαλώντας σύγχυση ανάμεσα στους 27 καθώς αυτοί που θα θελήσουν να επιλέξουν διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία δεν θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.»Η διαλειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών ήταν ένα σημαντικό τυφλό σημείο», δήλωσε ο Michel Beaudouin-Lafon, καθηγητής πληροφορικής στο Université Paris-Saclay, συντάκτης μια πρόσφατης έκθεσης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εργαλείων.

Η άτακτη υποχώρηση της Γερμανίας

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις εκφράζονται στην Γερμανία. Στις αρχές του περασμένου μήνα, μια ομάδα με επικεφαλής τη Γερμανία προχώρησε με μια εργαλειοθήκη, που αναπτύχθηκε μαζί με 130 ειδικούς τεχνολογίας σε οκτώ χώρες, για να δημιουργήσει εφαρμογές που θα μπορούσαν να εντοπίσουν πιθανές μολύνσεις. Το σχέδιο επέτρεψε την τοποθέτηση των δεδομένων όλων σε έναν κεντρικό διακομιστή και την παροχή πρόσβασης σε επιδημιολόγους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ορισμένες από τις πληροφορίες, για να αναλύσει πώς εξαπλώθηκε ο ιός σε εθνικό επίπεδο. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να ανοίξουν την τεχνολογία τους σε κυβερνήσεις πιέζοντας για κεντρική αποθήκευση δεδομένων, μια στρατηγική που θεώρησαν ευάλωτη στην κρατική κατασκοπεία.

Γερμανοί εμπειρογνώμονες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια συζήτησαν αν θα υποστηρίξουν την Apple και την Google. Άλλοι αμφισβήτησαν εάν οι προσπάθειες των εταιρειών θα ενισχύσουν την ήδη κυρίαρχη θέση τους στην αγορά smartphone. Όμως, μέχρι τα τέλη Απριλίου, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις διεθνών ερευνητών από περισσότερες από 25 χώρες, έξι οργανώσεις έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση, επικρίνοντας την αποθήκευση δεδομένων των πολιτών σε ένα μέρος και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική επιτήρηση της κυβέρνησης. Δύο ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση Μέρκελ παρενέβη για να απορρίψει τις αρχικές προτάσεις υπό την ηγεσία της Γερμανίας υπέρ αυτών που προωθούνται από την Google και την Apple.

«Η συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας σκότωσε την αξιοπιστία και την αξιοπιστία της τεχνολογίας», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος στην POLITICO. «Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη διαφορετική προσέγγιση.» Η απόφαση του Βερολίνου ακολουθήθηκε γρήγορα από παρόμοιες κινήσεις στην Ιρλανδία, την Ιταλία και άλλες χώρες, καθώς οι αξιωματούχοι θέλησαν να υιοθετήσουν μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, συνειδητοποιώντας ότι θα ήταν καλύτερα να συνεργαστούμε με τους τεχνολογικούς γίγαντες και τους Γερμανούς, εάν αυτές οι εφαρμογές υιοθετηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσει ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσει, αλλά παρότρυνε τους αξιωματούχους να βρουν τρόπους για τα εργαλεία να επικοινωνούν πέρα από τα σύνορα. Η επιλογή στη Γερμανία έγινε από ρεαλισμό παρά από πεποίθηση – καθώς και από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το Βερολίνο χρειαζόταν να συνεργαστεί στενά με την Apple και την Google για την ανάπτυξη της εφαρμογής.

Η διαφωνία της Γαλλίας

Ενώ η Γερμανία τελικά συμφώνησε με την Apple και την Google, η Γαλλία ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο και κατέληξε σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τους τεχνολογικούς γίγαντες. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έλεγε ότι τέτοιου είδους εφαρμογές «δεν ήταν μέρος της γαλλικής κουλτούρας», ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής σχεδίαζε την επόμενη μέρα με στενούς του συμβούλους. Εμπειρογνώμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Αυτοματισμού της Γαλλίας τον Μάρτιο επικοινώνησαν αρχικά με την Apple – χωρίς την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης – με τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο εργαλείο ανίχνευσης, σύμφωνα με ένα άτομο που συμμετείχε σε αυτές τις συζητήσεις. Μέχρι τις αρχές Απριλίου, αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει ότι εργάζονταν σε μια εφαρμογή που θα λειτουργούσε συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των χρηστών – μια προσέγγιση που είχε επίσης αγκαλιάσει η Γερμανία, έως ότου η Google και η Apple θα παρουσίαζαν τα σχέδιά τους στα μέσα Απριλίου. Γάλλοι ειδικοί δήλωσαν στην POLITICO ότι πολλοί που συμμετείχαν στο έργο θεωρούσαν ότι η κεντρική προσέγγιση ήταν πιο φιλική για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σύγκριση με την αποθήκευση δεδομένων μόνο στα τηλέφωνα. Δεν συμφώνησαν όλοι.

Ο… τρίτος δρόμος του Λονδίνου

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε κάπου στη μέση . Το Λονδίνο στις αρχές Μαρτίου άρχισε να ασχολείται μετά μια πιθανή εφαρμογή παρακολούθησης smartphone που είχε αποδειχθεί επιτυχημένη σε περιοχές της Ασίας. Μέσα στο NHSX, τη νεοσύστατη μονάδα τεχνολογικής καινοτομίας της βρετανικής υπηρεσίας υγείας, η συζήτηση επικεντρώθηκε γρήγορα στην κεντρική συγκέντρωση των δεδομένων – μια στρατηγική που ακολουθείται από άλλες χώρες της Ευρώπης – εν μέρει επειδή θα επέτρεπε τη δημιουργία μοντέλων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τον τρόπο εξέλιξης του ιού, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω αποκεντρωμένης προσέγγισης.Πριν από την απόφαση της Google και της Apple να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία, πραγματοποιήθηκαν άτυπες συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των κυβερνητικών υποθέσεων των εταιρειών και ορισμένων στο Westminster για να ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τα επερχόμενα σχέδια. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση στη βρετανική κυβέρνηση. Κάποιοι στο NHSX συζήτησαν την αλλαγή της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς άρχισαν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς η εφαρμογή θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία smartphone που απαιτείται για να διατηρήσει το εργαλείο παρακολούθησης σε λειτουργία όταν οι συσκευές ήταν σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Το Λονδίνο εξακολουθεί να σχεδιάζει την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο έως τα τέλη Μαΐου (περισσότερα από 65.000 άτομα το έχουν κατεβάσει κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης). Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν επίσης εγκρίνει σχέδια για ένα άλλο εργαλείο εντοπισμού – αυτή τη φορά με βάση την προσέγγιση της Google και της Apple – σε περίπτωση που οι τεχνικοί περιορισμοί της τρέχουσας εφαρμογής δεν μπορούν να ξεπεραστούν.


Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text