Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πτώση-ρεκόρ 8,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση πετρελαίου το 2020 «βλέπει» η ΙΕΑ - Πάνω από τα 27 δολ. το crude

Πτώση-ρεκόρ 8,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση πετρελαίου το 2020 «βλέπει» η ΙΕΑ - Πάνω από τα 27 δολ. το crude

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πτώση-ρεκόρ 8,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση πετρελαίου το 2020 «βλέπει» η ΙΕΑ - Πάνω από τα 27 δολ. το crude

«Η παραγωγή πετρελαίου αντιδρά σε μεγάλο βαθμό στις δυνάμεις της αγοράς και η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά μια σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε ο IEA.

«Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες.Το μεγαλύτερο είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να διευκολύνουν τα μέτρα κλειδώματος χωρίς να προκαλέσουν την αναζωπύρωση των επιδημιών Covid-19», πρόσθεσε ο ενεργειακός οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Ένας άλλος κίνδυνος, ανέφερε ο όμιλος, ήταν εάν οι παραγωγοί πετρελαίου ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτός ΟΠΕΚ, που μερικές φορές αναφέρονται ως ΟΠΕΚ +, θα επιτύχουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις συμφωνηθείσες περικοπές παραγωγής, καθώς πέφτει σημαντικά.

«Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα - και οι απαντήσεις που λαμβάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο IEA.

Παράλληλα, ο Οργανισμός αναφέρθηκε επίσης και στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης κινητικότητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ καθώς και στη υψηλότερη ζήτηση στην Κίνα καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας, οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας έχουν επηρεάσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους, σφυροκοπώντας τη ζήτηση για προϊόντα όπως η βενζίνη και τα καύσιμα αεριωθούμενων.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι περιμένει πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί με ρυθμό λίγο πάνω από το 4% το  2020, πρόβλεψη ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Οι τιμές πετρελαίου

Άνοδο καταγράφει σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς εν μέσω της άρσης των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +8,30% στα 27,39 δολ. ανά βαρέλι και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,5% στα 31,1 δολ. ανά βαρέλι.

Upd( 22:17) Ο IEA εξακολουθεί να βλέπει  ρεκόρ μείωσης της ζήτησης πετρελαίου  για το 2020, εκτιμώντας πως η πτώση της ζήτησης θα ανέλθει στα 8,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου , με αφορμή το ενδεχόμενο ενός δεύτερους κύματος του COVID-19.

 

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του IEA εδώ

 

Πηγή: worldenergynews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text