Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σάμιος: Το σχέδιο για τη νέα Folli Follie - Εντός διμήνου το αίτημα ένταξης στον Πτωχευτικό

Σάμιος: Το σχέδιο για τη νέα Folli Follie - Εντός διμήνου το αίτημα ένταξης στον Πτωχευτικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σάμιος: Το σχέδιο για τη νέα Folli Follie - Εντός διμήνου το αίτημα ένταξης στον Πτωχευτικό

Δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Folli Follie, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Σάμιος ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και εξηγεί πώς προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της και για την επαναφορά της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κ. Σάμιος δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για την εταιρεία τονίζοντας πως «είμαστε πολύ πεισματάρηδες εδώ στον όμιλο FF Group. Αντέξαμε, αντέχουμε και θα αντέξουμε» και προσθέτει ότι «εργαζόμαστε για την εξεύρεση όλων των δυνατών μέσων και λύσεων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης πόρων για την ομαλή συνέχιση της πορείας της εταιρείας και την επίτευξη του οράματος της εξυγίανσης».

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμάται τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο επισημαίνοντας πως «όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση της QCM έδιναν στην Folli Follie οκτώ ημέρες ζωής. Με πολύ μεγάλο αγώνα, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με τέλεια διαχείριση των ταμειακών ροών, κρατήσαμε το όνειρο ζωντανό. Αφού φτάσαμε έως εδώ πρέπει να πετύχουμε. Το οφείλουμε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, το οφείλουμε στην χώρα μας». Όραμα του κ. Σάμιου, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν από την αρχή να σωθεί η Folli Follie. «Κάνουμε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τη συνέχιση της εταιρείας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας» τονίζει.

Ο επικεφαλής της Folli Follie παραδέχεται ότι το έργο που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση είναι πολύ δύσκολο αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του για την θετική του έκβαση υπογραμμίζοντας ότι το «σχέδιο εξυγίανσης προχωρά βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και βασική μας επιδίωξη είναι η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και προγραμματίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου». Ο κ. Σάμιος υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί μονόδρομο για ομολογιούχους και πιστωτές και τονίζει ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τις οποίες όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να αποδεχθούν. Ωστόσο, εκτιμά ότι «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών εξυγίανσης της εταιρείας αποτελεί η νομική κάλυψη της νέας διοίκησης η οποία θα πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί προκειμένου να τη «θωρακίσει έναντι όσων ελπίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της».

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων της Folli Follie. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η νέα διοίκηση έχει κινηθεί και θα κινηθεί κατά όλων των υπευθύνων που έβλαψαν την εταιρεία». Αττενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, ο κ. Σάμιος παρομοιάζει τα προβλήματα που ανακύπτουν στη Folli Follie με τη Λερναία Ύδρα, ωστόσο τονίζει ότι βρίσκονται έγκαιρα οι λύσεις για τη θεραπεία τους και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι από τις στάχτες του χθες θα αναδυθεί η νέα Folli Follie.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γεώργιου Σάμιου:

ΕΡ: Δύο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης της QCM ποια μέτωπα συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά; Πως προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie για την επαναφορά της σε αναπτυξιακή τροχιά;

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την δημοσιοποίηση του report της QCM, δυο χρόνια που η εταιρεία παλεύει να σταθεροποιηθεί και να οδηγηθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Το έργο είναι δύσκολο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Η νέα διοίκηση της εταιρείας, με τη συμβολή των εργαζομένων, με σχέδιο και  ζήλο, προσπαθεί να οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη ημέρα. Το σχέδιο εξυγίανσης προχωρά βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και βασική μας επιδίωξη είναι η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης). Αυτό προϋποθέτει τη συμφωνία όλων των πλευρών και βεβαίως των ομολογιούχων / πιστωτών της εταιρείας.

ΕΡ: Που βρίσκεται προς το παρόν η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους πιστωτές σχετικά με την εξυγίανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Folli Follie; Πότε αναμένεται η υποβολή της αίτηση κατ’ άρθρα 106 β/δ του Πτωχευτικού Κώδικα;

ΑΠ: Οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας διεξάγονται σε θετικό κλίμα, με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσής της και την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης). Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη εγκριθεί οι βασικοί όροι της εξυγίανσης από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων κατόχων Swissbonds και Eurobonds και, μάλιστα, με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής και πλειοψηφίας. Πλέον, προχωράμε με την οριστικοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για την υποβολή αίτησης εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει προστατευμένη στην χρηματοοικονομική και λειτουργική της εξυγίανση. Στα απαιτούμενα έγγραφα που ετοιμάζουμε εντάσσεται και το τελικό κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης που θα υπογραφεί με τους πιστωτές και θα είναι αποτέλεσμα συναπόφασης με τους ομολογιούχους, τους θεσμικούς εκπροσώπους και όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθεια διάσωσης του ομίλου. Κύριο μέλημά μας και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της στα πλαίσια ενός μοντέλου εξυγίανσης. Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και προγραμματίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου περίπου.

ΕΡ:  Πιστεύετε ότι οι ομολογιούχοι, αν και έχουν πληγεί σημαντικά, οφείλουν να στηρίξουν την συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie; Εκτιμάτε ότι στηρίζουν τη νέα διοίκηση στο έργο της;

ΑΠ: Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί μονόδρομο για όλες τις πλευρές. Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για όλους και μια σημαντική επιχείρηση θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Είναι μονόδρομος η αλληλοστήριξη, όλοι κατανοούμε βεβαίως ότι κάθε πλευρά θα επιδιώξει να διασφαλίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δικά της συμφέροντα. Εδώ θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες συνθέσεις και υποχωρήσεις τις οποίες όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να αποδεχτούν.

ΕΡ: Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση της νέας διοίκησης με τους ομολογιούχους για τα μετοχικά ποσοστά στο νέο σχήμα. Έχει βρεθεί η λύση στο ζήτημα αυτό;

ΑΠ: Είναι λογικό να τίθεται ζήτημα αλλαγής των μετοχικών ποσοστών. Θα βρεθεί λύση και σε αυτό.

ΕΡ: Πως κρίνετε την απόδοση δικαιοσύνης για το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων από εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο; Εσείς από τη πλευρά σας τι δικαστικές ενέργειες έχετε κάνει για να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων ζημίωσαν την εταιρεία;

ΑΠ: Δεν είναι αρμοδιότητά μας να κρίνουμε την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αν και είναι λογικό να θέλουμε αυτό το ζήτημα να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Μακάρι να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η υπόθεση του FF Group αφορά ευρύτερα τη χώρα και την εικόνα της στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε την αύξηση των άμεσων επενδύσεων και ταυτόχρονα την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, που έχουν πληγεί από την υπόθεση αυτή, η οποία δυο χρόνια μετά παραμένει ανοιχτή, δημιουργώντας ταυτόχρονα και πάρα πολλά προβλήματα στις προσπάθειές μας για εξυγίανση του ομίλου. Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα χρήματα όσων μας άκουσαν και επένδυσαν σε επιχειρήσεις της χώρας μας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι επενδύοντας στην Ελλάδα, επενδύουν σε μια χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί, λειτουργούν οι εποπτικές αρχές και σε περίπτωση οποιασδήποτε παρέκκλισης, η θεραπεία και ο καταλογισμός ευθυνών είναι άμεσος.

Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων της εταιρείας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρόσφατα η εταιρεία κατέθεσε υπόμνημα και δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιον της κ. Ανακρίτριας του 35ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου, κατά πρώην στελεχών του ομίλου της εταιρείας για όλες τις αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη. Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει κάθε ενέργεια των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την διαλεύκανση της αλήθειας, την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας της εταιρείας, καθώς επίσης και την επανόρθωση της τρωθείσης, από τις αξιόποινες πράξεις των υπαιτίων προσώπων, εμπορικής φήμης και του ονόματος της εταιρείας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Γι αυτό τον λόγο, έχουμε πρόσφατα κινηθεί και θα κινηθούμε κατά όλων των υπευθύνων που έβλαψαν την εταιρεία.

ΕΡ: Η νομική κάλυψη του νέου ΔΣ αποτελεί «κλειδί» για την επίσπευση των αποφάσεων εξυγίανσης της εταιρείας. Έχετε εικόνα για το εάν και πότε θα θεσμοθετηθεί;

ΑΠ: Εμείς μαχόμαστε καθημερινά για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της εταιρείας. Το θέμα της νομικής κάλυψης δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβουμε στον αγώνα για την εξυγίανση. Είναι όμως εύλογο, όταν στην υπόθεση του ομίλου της FF Group συγκρούονται τεράστια συμφέροντα, όταν υπάρχει και η εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση πιθανών παράνομων πράξεων ή παραλείψεων, να νοιώθει η νέα διοίκηση ότι η νομική κάλυψη θα την θωρακίσει έναντι όσων ελπίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, η θετική κατ΄αρχάς αντιμετώπιση του αιτήματος για νομική κάλυψη από τους αρμοδίους, να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

ΕΡ: Πότε αναμένεται το πόρισμα της PwC για τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie;

ΑΠ: Η θέση σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας της πλειονότητας των εργαζομένων της εταιρείας έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για την χρήση 2018, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΕΡ:  Πώς είναι σήμερα η σχέση της νέας διοίκησης της Folli Follie με την οικογένεια Κουτσολιούτσου;

ΑΠ: Οι αποκαλύψεις της QCM, οι διώξεις που άσκησε η δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλλαν τις αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας και την απομάκρυνση της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που ίδρυσε την εταιρεία. Συνακόλουθα, έπρεπε να αποκατασταθούν όλες οι υπερβολές, συνέπεια της προηγούμενης διοίκησης, σε ό,τι αφορούσε δαπάνες, παροχές και υπηρεσίες που απολάμβαναν, επιβαρύνοντας το ταμειακό πρόγραμμα του ομίλου και την προσπάθεια εξυγίανσης. Εμείς, ως διοίκηση, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την συνέχιση της εταιρείας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΕΡ:  Με δεδομένο ότι η ρευστότητα του ομίλου είναι πλέον περιορισμένη, τι λύσεις προτίθεται να επιστρατεύσει η νέα διοίκηση; Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με αμερικάνικο και αγγλικό fund για εξεύρεση ενδιάμεσης χρηματοδότησης;

ΑΠ: Ευτυχώς, μαζί με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα και στη λειτουργία της εταιρείας μας. Οι πωλήσεις από τα e-shop μας έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, πάνω από 110% και ευελπιστούμε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων μας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ταμειακή ρευστότητα  που τόσο έχουμε ανάγκη. Οι ενδείξεις από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μας ήταν ενθαρρυντικές και ευχόμαστε να είναι το ίδιο και στην συνέχεια. Ταυτόχρονα, όπως σε κάθε φυσιολογική οικονομική μονάδα, εργαζόμαστε για την εξεύρεση όλων των δυνατών μέσων και λύσεων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης πόρων για την ομαλή συνέχιση της πορείας της εταιρείας και την επίτευξη του οράματος της εξυγίανσης.

ΕΡ: Ποια είναι τα περιθώρια αντοχής της Folli Follie; Πότε πιστεύετε ότι θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία στο μέλλον;

ΑΠ: Είμαστε πολύ πεισματάρηδες εδώ στον όμιλο FF Group. Αντέξαμε, αντέχουμε και θα αντέξουμε, ενώ ήδη σχεδιάσαμε την επόμενη ημέρα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, όποιος μένει πίσω, αργά ή γρήγορα “ σβήνει”. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και κάνουμε όλα όσα απαιτούνται, αρχικά για να συνεχίσουμε τη λειτουργία της εταιρείας και στη συνέχεια για να αναπτυχθούμε. Το μέγεθος της εταιρείας, οι δεξιότητες των εργαζομένων και η διάθεση μας για καινοτόμα δράση, για εισαγωγή νεωτεριστικών πρωτοπόρων δραστηριοτήτων, είναι οι εγγυήσεις για το αύριο. Σύντομα θα έχετε νέα μας.

ΕΡ: Σε ποιο βαθμό έχετε προστατεύσει τους εργαζόμενους του ομίλου μέχρι σήμερα και πως θα κινηθείτε στο πλαίσιο αυτό στο μέλλον;

ΑΠ: Υποθέτω ότι αναφέρεστε στην προστασία τους και από την πανδημία, αλλά και από τις οικονομικές της συνέπειες. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό μέρος, τηρήσαμε και τηρούμε επακριβώς το σύνολο των αποφάσεων των θεσμικών μας εκπροσώπων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων μας σήμαινε ότι για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της εταιρείας εφαρμόστηκαν οι κυβερνητικές προβλέψεις. Οφείλω να επισημάνω ότι και η διευθυντική ομάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένη, εντάχθηκε εθελοντικά σε αναστολή πληρωμής της εργασίας της. Σε όλους χρωστάμε ένα μεγάλο “ ευχαριστώ”, τόσο για την πειθαρχία που επέδειξαν στα μέτρα, όσο και για την υπέρβαση που έκαναν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

ΕΡ:  Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της εταιρείας το τελευταίο διάστημα;

ΑΠ: Είναι πολλά αυτά που επιτεύχθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και σε ένα οικονομικό και επιχειρησιακό περιβάλλον που δεν ήταν το καλύτερο και το ευκολότερο. Ενδεικτικά:

- Δημοσιεύσαμε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για τη χρήση του 2017

- Προχωρήσαμε στην ανάθεση και επέκταση του διαχειριστικού ελέγχου σε όλο τον όμιλο

- Καλύψαμε την εγγυητική επιστολή του αεροδρομίου

- Υποβάλαμε έγκληση κατά των βασικών υπαιτίων στην Ελλάδα και τον υποόμιλο της Ασίας και κινούμαστε νομικά σχετικά με όλες τις αξιώσεις της εταιρείας σε ποινικό και αστικό επίπεδο

- Προχωρήσαμε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων

- Διατηρήσαμε το cashflow της εταιρείας σταθερό15 μήνες τώρα

- Λειτουργούμε χωρίς δάνεια και με ρυθμιζόμενες οφειλές (ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κτλ)

- Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς το δημόσιο

- Αγοράζουμε με προ εξόφληση τα εμπορεύματά μας

- Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους της εταιρείας

- Επανακτήσαμε το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London

- Μειώσαμε τους συμβούλους και κυρίως τις αμοιβές τους

- Στελεχώσαμε και ενδυναμώσαμε την εταιρεία στο οperational σύστημά μας

- Εμπλουτίσαμε τις διαδικασίες για την βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text