Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στο 15%-16% μειώνει άμεσα τον δείκτη NPE της Eurobank η τιτλοποίηση Cairo

Στο 15%-16% μειώνει άμεσα τον δείκτη NPE της Eurobank η τιτλοποίηση Cairo

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 15%-16% μειώνει άμεσα τον δείκτη NPE της Eurobank η τιτλοποίηση Cairo

Της Νένας Μαλλιάρα

Μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της σε περίπου 15% - 16% το β΄ ή γ΄ τρίμηνο 2020, θα πετύχει η Eurobank με τη μεταβίβαση της τιτλοποίησης Cairo στον "Ηρακλή". Η Τράπεζα θα είναι η πρώτη, και μάλιστα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, που θα καταφέρει να μειώσει τον στόχο για δείκτη NPE κάτω του 20% ένα χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμενη στοχοθεσία του SSM στις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη Παρασκευή η Eurobank υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών την αίτηση εισόδου στον "Ηρακλή" και για την τρίτη τιτλοποίηση NPLs που ολοκληρώνει την τιτλοποίηση Cairo και αναμένεται να λάβει τη σχετική έγκριση  την ερχόμενη εβδομάδα. Η ένταξη της τιτλοποίησης Cairo στον "Ηρακλή" εντάσσεται στο σχέδιο της Eurobank για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται με τη συγχώνευση της Grivalia, περιλαμβάνει το carve – out και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων NPLs στην FPS, την πώληση της FPS στην doValue και τον πλήρη μετασχηματισμό της Τράπεζας που έχει ήδη συντελεσθεί. Το συνολικό σχέδιο, με επίκεντρο την ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo στον "Ηρακλή", αναμένεται να παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα κόκκινα δάνεια, ύψους 7,5 δισ. ευρώ που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο Cairo, θα βγουν από τα βιβλία της Τράπεζας στις 30 Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί, τέλη Μαΐου – 15 Ιουνίου, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue για την πώληση τόσο του χαρτοφυλακίου Cairo, όσο και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS.

Στις 30 Ιουνίου, οπότε τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo θα εξέλθουν από τον ισολογισμό της Eurobank, θα κοπούν οι ομολογίες υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης. Οι senior ομολογίες θα διακρατηθούν από την Τράπεζα και, έχοντας λάβει μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό, θα προσμετρώνται στα κεφάλαια. Στο γ΄ τρίμηνο του έτους θα διανεμηθεί στους μετόχους το 75% των mezzanine και το 44% των junior ομολόγων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα τρία οχήματα ειδικού σκοπού στα οποία θα μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια Cairo I, Cairo II και Cairo III, περιλαμβάνουν:

-Tο πρώτο SPV, δάνεια λιανικής σε ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά), ύψους 1,8 δις. ευρώ. Το senior κομμάτι των ομολόγων που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ.

-Το δεύτερο SPV, δάνεια λιανικής σε ελβετικό φράγκο, ύψους 2,9 δις. ευρώ. Το senior κομμάτι ομολόγων που θα διακρατηθεί από την Τράπεζα είναι ύψους 970 εκατ. ευρώ.

-Το τρίτο SPV, δάνεια 2,7 δις. ευρώ, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με τους senior τίτλους να ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank είχε ανακοινώσει στις 19 Δεκεμβρίου 2019 την πρόθεσή της να εντάξει στον "Ηρακλή" το χαρτοφυλάκιο Cairo, 7,5 δισ. ευρώ, με τρεις ξεχωριστές τιτλοποιήσεις. Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, η Τράπεζα υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών δύο αιτήσεις για την ένταξη των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ. Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 1,655 δις. ευρώ και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Χθες, η Τράπεζα υπέβαλε την αντίστοιχη αίτηση και για την τρίτη τιτλοποίηση, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 754 εκατ. ευρώ.

Οι προαναφερόμενες τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής". Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του Ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15%.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text