Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Θολό το τοπίο στον ξενοδοχειακό κλάδο

Θολό το τοπίο στον ξενοδοχειακό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θολό το τοπίο στον ξενοδοχειακό κλάδο

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ενώ διαφοροποιήσεις καταγράφονται και σε σχέση με το πότε θα ανοίξουν και τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, σύμφωνα τόσο με ανεπίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους όσο και με το πότε επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους τα συστήματα κρατήσεων των μονάδων τους να κλείσουν δωμάτιο.

Πολλές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, κυρίως στην Αθήνα, προσανατολίζονται στο να ανοίξουν όχι την 1η Ιουνίου αλλά λίγο αργότερα εντός του ίδιου μήνα, καθώς το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν βιώσιμη την έναρξη λειτουργίας των μονάδων, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και στους επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων resorts που θεωρητικά θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου. Αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις αεροπορικές πτήσεις και ιδιαίτερα από χώρες με πολλούς τουρίστες, όπως Γερμανία, Βρετανία κ.λπ., δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ανοίξει μια μονάδα, αναφέρθηκε στη «Ν». Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση είναι ρευστή, τα δεδομένα κάθε ημέρα αλλάζουν, όπως και τα σχέδια των ξενοδόχων.

Οι κρατήσεις

Αναφορικά με τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, ορισμένα εμβληματικά ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, όπως είναι το Μεγάλη Βρετανία και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, όμως οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή. Πάντως το Μεγάλη Βρετανία δέχεται κρατήσεις από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, όπως επίσης και το King George Palace. Επίσης από τις 8 Ιουνίου δέχεται κρατήσεις το συγκρότημα Astir Palace Βουλιαγμένης.

Ο όμιλος Electra Hotels ξεκινά να δέχεται κρατήσεις στην Αθήνα από την 1η Ιουνίου, ενώ το Electra Palace Resort Rhodes από την 1η Ιουλίου, όπως και το Hilton αλλά και το Grand Hyatt Athens και τα ξενοδοχεία του ομίλου Διβάνη.

Όσον αφορά τα εποχικής λειτουργίας, μόνο η Grecotel έχει ανακοινώσει επισήμως το άνοιγμα ορισμένων μονάδων από τις 3 Ιουλίου, ενώ πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι έναρξη λειτουργίας θα κάνει την 1η Ιουλίου και το συγκρότημα Costa Navarino.

Επίσης και το Grand Resort Lagonisi δέχεται κρατήσεις για μετά την 3η Ιουλίου, ενώ το Elounda Beach από την 1η Ιουλίου.

Τα ξενοδοχεία του ομίλου Ikos/Sani δέχονται κρατήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Το Ikos Aria στην Κω δέχεται κρατήσεις από 1ης Ιουλίου, ενώ οι μονάδες της Χαλκιδικής όπως το Ikos Olivia ξεκινά να δέχεται κρατήσεις από τις 22 Ιουλίου, ενώ το Ikos Oceania από τις 21 Ιουλίου και το Ikos Dasias της Κέρκυρας δέχεται κρατήσεις από την 1η Αυγούστου.

Επίσης από την 1η Ιουλίου επιτρέπει κρατήσεις και το Domes of Elounda, Autograph Collection. Επίσης από την ίδια ημερομηνία δέχονται κρατήσεις και τα ξενοδοχεία του ομίλου Μήτση, εκτός του Sofitel Athnes στο αεροδρόμιο, που δέχεται κρατήσεις από την 1η Ιουνίου.

Από την 1 Ιουλίου δέχεται κρατήσεις και το συγκρότημα του Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα από 1η Ιουνίου δέχονται κρατήσεις τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Wyndham σε Αθήνα, Λουτράκι, Ρόδο.

Βέβαια οι κρατήσεις που γίνονται είναι σχεδόν μηδενικές, όπως σημειώνουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, αφού δεν υπάρχουν ακόμη πτήσεις για αρχές Ιουνίου.

«Πιέσεις» ομαλότητας

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες, καταγράφεται μια τάση από κυβερνητικής πλευράς να διαμορφώσει συνθήκες ομαλότητας στην τουριστική αγορά και «πιέζει» για το άνοιγμα των μονάδων την 1η Ιουνίου για τα δωδεκάμηνης διάρκειας και 1η Ιουλίου για τα resorts. Όμως μέχρι στιγμής, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβερνητική πολιτική στους βασικούς άξονες, που είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρηματοδότηση του τομέα, η στήριξη της εργασίας και βέβαια οι αεροπορικές συνδέσεις.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ξεκαθαρίσει ότι μέτρα στήριξης θα πρέπει να ληφθούν τόσο για τις μονάδες που θα λειτουργήσουν όσο και για εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς δεν θα είναι από δική τους ευθύνη.


Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text