Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κλείνει το deal Lamda - Εθνικής για να... πρασινίσει το Mall

Κλείνει το deal Lamda - Εθνικής για να... πρασινίσει το Mall

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κλείνει το deal Lamda - Εθνικής για να... πρασινίσει το Mall

Πρόσω ολοταχώς σε όλα τα μέτωπα σαλπίζει η Lamda Development αυτήν την εβδομάδα, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας και από χθες και των εμπορικών κέντρων, έχει επιταχύνει τις σχετικές εξελίξεις. Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις αφορά στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, για την μεταβίβαση δύο οικοπέδων της τελευταίας, αντί ποσού της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά των δύο αυτών εκτάσεων, συνολικής επιφάνειας 16 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται πλησίον του The Mall Athens, η εισηγμένη αναμένεται να κατορθώσει να αφήσει οριστικά πίσω της τα πολεοδομικά προβλήματα που έχουν «στοιχειώσει» το εμπορικό κέντρο, σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το πρόσθετο πράσινο που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει «θεραπεία» του ζητήματος, ώστε να υπάρξει το απαιτούμενο «πράσινο» αντιστάθμισμα. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση, έπειτα από σχετική προσφυγή πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου, με την οποία ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και άλλων πολεοδομικών παραβάσεων.

Προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα, η διοίκηση της Lamda Development επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, ώστε το εμπορικό κέντρο να αδειοδοτηθεί εκ νέου και παράλληλα να προσφερθεί και το απαιτούμενο αντιστάθμισμα. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της τότε κυβέρνησης (Ιούνιος 2014) το The Mall Athens εντάσσεται στις «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και δρομολογείται η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ).

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η Lamda Development ήρθε σε συμφωνία τον προηγούμενο Οκτώβριο με την Εθνική Τράπεζα, ιδιοκτήτρια δύο οικοπέδων στην περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των ακινήτων, η Lamda Development αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση νέο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο αφού εγκριθεί από το υπ. Περιβάλλοντος, θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από το ΣτΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα επιλυθεί οριστικά το σχετικό ζήτημα.

Τα εμπορικά κέντρα σε επανεκκίνηση

Παράλληλα με την επίλυση του εν λόγω «ακανθώδους» ζητήματος, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens, μαζί με το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos, ξεκίνησαν από χθες και πάλι να λειτουργούν. Η διοίκηση της Lamda Development είχε ασκήσει πιέσεις ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιτραπεί η επαναλειτουργία όλων των εμπορικών κέντρων νωρίτερα του προβλεπόμενου, καθώς βάσει του αρχικού σχεδίου, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων θα επέστρεφε στην νέα κανονικότητα από την 1η Ιουνίου.

Ο λόγος των πιέσεων έγκειτο κυρίως στο ότι λόγω ιδιαιτερότητας, το Smart Park της REDS στα Σπάτα είχε κατορθώσει να προχωρήσει σε σταδιακή επαναλειτουργία ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν αποτελεί ένα τυπικό εμπορικό κέντρο «κλειστού τύπου», όπου όλα τα καταστήματα βρίσκονται εντός ενός «κελύφους». Αντιθέτως, αποτελεί μια συστάδα διαφορετικών κτιρίων με υπαίθριους και όχι εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να λειτουργήσει μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Όπως αναμενόταν, τόσο η Lamda Development όσο και άλλοι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, έθεσαν στην κυβέρνηση θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, απειλώντας με προσφυγές, γεγονός, που σε συνδυασμό με την θετική επιδημιολογική εικόνα επέτρεψαν την επίσπευση της επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών κέντρων.

Ασφαλώς, ισχύουν επιπλέον κανόνες ασφαλείας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα, όπως επίσης και για τους επισκέπτες, για τους οποίους όμως η υποχρέωση εξαντλείται στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων, ενώ για το εσωτερικό των καταστημάτων υπάρχει αυστηρή σύσταση για την χρήση μάσκας (χωρίς όμως να είναι και υποχρεωτική).

Προκειμένου να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, έστω ένα μέρος της επισκεψιμότητας που υπήρχε πριν την έλευση της πανδημίας, η Lamda Development έχει γνωστοποιήσει ότι από την Τετάρτη, θα υπάρχουν σε όλα της τα εμπορικά κέντρα, ακόμα και συσκευές προμήθειας γαντιών μιας χρήσης, ενώ από την Πέμπτη θα έχουν τοποθετηθεί και θερμικές κάμερες, για τον εντοπισμό τυχόν εμπύρετων επισκεπτών. Σημαντικό κρίνεται και το μέτρο της προσαρμογής των συστημάτων κλιματισμού, όπου πλέον δεν θα γίνεται ανακύκλωση του αέρα στους κοινόχρηστους χώρους. Αντίστοιχα, οι τελευταίοι θα απολυμαίνονται διαρκώς, ενώ στα αποχωρητήρια η απολύμανση θα λαμβάνει χώρα κάθε 15 λεπτά.

Εξελίξεις και στο έργο του Ελληνικού

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται εντός της εβδομάδας και στο ζήτημα του Ελληνικού. Μπορεί ο διαγωνισμός για το Καζίνο να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο είναι πιθανό να προχωρήσει το θέμα της έναρξης, έστω των πρόδρομων εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να επιτευχθεί η έναρξη των πρώτων εργασιών κατεδάφισης, η Lamda Development θα προχωρήσει σε μια συμφωνία δωρεάς προς την Ελληνικό Α.Ε., η οποία παραμένει κάτοχος του ακινήτου. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας. Το κόστος των σχετικών εργασιών προσδιορίζεται σε περίπου 2,5 – 3 εκατ. ευρώ και θα τις αναλάβει η Intrakat.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text