Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Έντονη κινητικότητα για τον "Ηρακλή", ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εν αναμονή

Έντονη κινητικότητα για τον "Ηρακλή", ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εν αναμονή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έντονη κινητικότητα για τον "Ηρακλή", ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εν αναμονή

Της Νένας Μαλλιάρα

‘Έντονη κινητικότητα σε επίπεδο διεργασιών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, δρομολογεί η ολοκλήρωση και της τρίτης τιτλοποίησης της Eurobank που πρόκειται να μεταβιβαστεί στον "Ηρακλή".

Με την έγκριση στο αίτημα της Τράπεζας να αναμένεται αυτή την εβδομάδα από το Υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό, προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις που θα επιταχύνουν τη λειτουργία του "Ηρακλή". Όπως διαπιστώνεται από τις επαφές όλων των πλευρών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, υπάρχει τεράστια ρευστότητα που, εν αναμονή της εκτόνωσης της κρίσης του κορονοϊού, θα αναζητήσει ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε assets που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και η Alpha Bank εντατικοποιεί την προετοιμασία για την τιτλοποίηση Galaxy (ανοιχτή είναι η επανεξέταση του ύψους της τιτλοποίησης, ενδεχομένως σε ποσό  χαμηλότερο των 12 δισ. ευρώ) και την εξασφάλιση του απαιτούμενου rating, όπως επίσης και του hive – down για τον εταιρικό μετασχηματισμό της.

Όλη η κινητοποίηση Υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης έχει το βλέμμα στον Ιούνιο, όταν οι περισσότερες διεθνείς Οικονομίες θα έχουν βγει από το lockdown και οι επενδυτές θα "διαβάσουν" την επενδυτική εικόνα και θα αρχίσουν να τοποθετούνται στις αγορές.

Οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών NPLs του "Ηρακλή", βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, με το ελληνικό Asset Protection Scheme να δίνει μοναδική ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες (και στο Ελληνικό Δημόσιο) να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια με πόρους επενδυτών (και όχι χρήματα των φορολογούμενων). Παράλληλα, η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του "Ηρακλή" δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να διατηρήσουν αλώβητα τα κεφάλαιά τους, σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις για τη στήριξη της Οικονομίας με ταυτόχρονη διασφάλιση και της υγείας του τραπεζικού συστήματος είναι κρίσιμες. Σημειώνεται ότι τόσο ο SSM, όσο και οι λοιπές ευρωπαϊκές Αρχές έχουν δώσει αυστηρή εντολή στις τράπεζες να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τα κεφάλαιά τους, καθώς θα αναλάβουν το έργο της διοχέτευσης της αναγκαίας ρευστότητας στην Οικονομία για να ξεπεράσει το σοκ της πανδημικής κρίσης.

Τα ισχυρά "χαρτιά" του "Ηρακλή"

Το ισχυρό "χαρτί" των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή"  για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στο zero risk των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι ίδιες, δηλαδή στη μηδενική στάθμιση κινδύνου των τίτλων αυτών στο ενεργητικό τους, γεγονός που θα τους προσμετρά στα κεφάλαια των τραπεζών. Η απόκτηση του μηδενικού RWA για τις senior τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και πιστώνεται προσωπικά στον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί το σχήμα του "Ηρακλή" παρέχει από τις πιο σίγουρες εγγυήσεις, σε σχέση με άλλες "ανταγωνιστικές" επιλογές για τοποθετήσεις της εν αναμονή επενδυτικής ρευστότητας. Οι κρατικές εγγυήσεις του "Ηρακλή" συνοδεύουν μόνο τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior) των τιτλοποιήσεων, ενεργοποιούνται μόνο εφόσον οι τράπεζες πουλήσουν σε επενδυτές το 50% + 1 των τίτλων χαμηλότερης διαβάθμισης, έχουν τιμολογημένη την ενδεχόμενη κατάπτωση και επιπλέον θα παρακολουθούνται στενά από την Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει συστήσει για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Οικονομικών.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" δεν είναι θεωρητικό, αλλά πραγματικό και έντονο. Και αυτό δεν συνάγεται απλά από την ολοκλήρωση και της τρίτης τιτλοποίησης της Eurobank, εν μέσω κρίσης και περιόδου αποστασιοποίησης των επενδυτών από τις αγορές και δη τις τιτλοποιήσεις. Η εμπιστοσύνη που εμπνέει στους επενδυτές το ελληνικό APS και οι τιτλοποιήσεις NPLs των ελληνικών τραπεζών, αποδεικνύεται από μία παράμετρο που δεν έχει αναδειχτεί μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για το rating που δίνεται από τους οίκους αξιολόγησης στις τιτλοποιήσεις και το οποίο προκύπτει από το "στρεσάρισμα" των χαρτοφυλακίων σε ορίζοντα δεκαετίας. Ο ορίζοντας αυτός, δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο rating που εξασφάλισε, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, για την τρίτη τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo η Eurobank. Συνακόλουθα, ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον "Ηρακλή" και κατά προέκταση στην ελληνική Οικονομία, καθώς στα "ραντάρ" των επενδυτών, με προπομπό τα ελληνικά NPLs, βρίσκονται και θα ακολουθήσουν επενδύσεις και σε άλλους τομείς της Οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές παρακολουθούν στενά το πώς θα εξελιχθούν πανευρωπαϊκά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι ανοιχτό να εξεταστούν και άλλα σχέδια για τη μείωση των NPLsκαι την ενίσχυση των τραπεζών. Τα σχέδια αυτά θα εξεταστούν υπό το πρίσμα του αντίκτυπου στα κεφάλαια των τραπεζών και εφόσον "κατασταλάξει" το αποτύπωμα των ευελιξιών που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής στις τράπεζες.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text