Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βρετανία: Σαρωτικές περικοπές δασμών στις εισαγωγές με την ολοκλήρωση του Brexit τον Ιανουάριο του 2021

Βρετανία: Σαρωτικές περικοπές δασμών στις εισαγωγές με την ολοκλήρωση του Brexit τον Ιανουάριο του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βρετανία: Σαρωτικές περικοπές δασμών στις εισαγωγές με την ολοκλήρωση του Brexit τον Ιανουάριο του 2021

Το σχέδιο του για σαρωτική μείωση δασμών στις εισαγωγές μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου που ακολουθεί το Brexit, την 1η Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρώντας πάντως την δασμολογική προστασία σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η γεωργία - κτηνοτροφία, σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο της χώρας.

Είδη όπως τα πλυντήρια πιάτων, τα ψυγεία και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα εισάγονται στη Βρετανία χωρίς δασμούς από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της χώρας, ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα καταργηθούν δασμοί συνολικού ύψους 30 δισ. λιρών (36,6 δισ. δολ.) οι οποίοι επιβαρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα του Η.Β., για παράδειγμα στους σωλήνες από κράμα χαλκού, στις βίδες και στα μπουλόνια.

Το λεγόμενο σύστημα του "παγκόσμιου δασμού" της Βρετανίας αποτελεί στοιχείο - κλειδί της οικονομικής πολιτικής του Λονδίνου κατά την αποκοπή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντικαθιστά τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στο πεδίο των δασμών, από τις οποίες δεσμεύεται μέχρι σήμερα το Η.Β. και καλύπτει όλο το εμπόριο της χώρας το οποίο δεν εμπίπτει σε κάποια ήδη υπάρχουσα εμπορική συμφωνία. Με βάση το σχέδιο, το 60% του εμπορίου του Η.Β. θα διεξάγεται χωρίς δασμούς με βάση το σχέδιο, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 47%.

"Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινότητας", ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας.

Η Βρετανία θα διατηρήσει δασμούς της τάξης του 10% στα εισαγόμε αυτοκίνητα, αλλά και δασμούς σε προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το αρνί και τα πουλερικά.

Οι δασμοί θα περικοπούν και σε προϊόντα που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως οι θερμοστάτες, οι φιάλες κενού και οι λάμπες LED, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετάβασης στην "Πράσινη Οικονομία".

Το νόμισμα αναφοράς του UKGT θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθεί αργότερα φέτος ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text