Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν. (εδώ)

Θετική χαρακτηρίζουν την εκκίνηση της δραστηριότητας οι διαχειριστές εμπορικών κέντρων σε ότι αφορά την καταναλωτική κίνηση αλλά και την ανταπόκριση στα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά τη λειτουργία. Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση «η παρουσία καταναλωτών ήταν ενθαρρυντική», ενώ και οι επιχειρήσεις που στεγάζονται μέσα στα malls ήταν σε ποσοστό 70% «ανοικτές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διαχειριστών, τις επόμενες μέρες τα malls θα λειτουργούν στο 100% εμπορικά, πέραν των χώρων εστίασης που θα επανενταχθούν στις 25 Μαΐου. (εδώ)

Λύση στο γόρδιο δεσμό της MLS επιχειρούν να δώσουν οι ελεγκτικές αρχές και η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σε συνεργασία με τους συμβούλου της. Bασικό ζητούμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ της διοίκησης και της οικονομικής διεύθυνσης της MLS, των εκπροσώπων των δύο ελεγκτικών εταιρειών, ΣΟΛ και PKF Ευρωελεγκτική που έλεγξαν τις λογιστικές κατάστασης 2018 και Α' εξαμήνου 2019 αντίστοιχα, καθώς και της Deloitte που έχει αναλάβει να φέρεις εις πέραν ένα business plan για λογαριασμό της εισηγμένης εταιρείας, αποτέλεσε η αναμόρφωση για το επίμαχο κονδύλι του ισολογισμού της MLS τη χρήση του 2018, τα "άυλα περιουσιακά στοιχεία", συνολικής αναπόσβεστης αξίας 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσώπευε το 50 % του ενεργητικού της εταιρείας στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ανακτησιμότητας των δαπανών που αναγνωρίσθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπήρξε επιφύλαξη από πλευράς τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εκλεκτικών εταιρειών για το κατά πόσον θα συναινέσουν στην αναμόρφωση. (εδώ)

Πρόσω ολοταχώς σε όλα τα μέτωπα σαλπίζει η Lamda Development, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας και από χθες και των εμπορικών κέντρων, έχει επιταχύνει τις σχετικές εξελίξεις. Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις αφορά στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, για την μεταβίβαση δύο οικοπέδων της τελευταίας, αντί ποσού της τάξεως των 11 εκατ. Ευρώ. Με την εξαγορά των δύο αυτών εκτάσεων, συνολικής επιφάνειας 16 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται πλησίον του The Mall Athens, η εισηγμένη αναμένεται να κατορθώσει να αφήσει οριστικά πίσω της τα πολεοδομικά προβλήματα που έχουν «στοιχειώσει» το εμπορικό κέντρο, σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας του. Παράλληλα με την επίλυση του εν λόγω «ακανθώδους» ζητήματος, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens, μαζί με το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos, ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στο ζήτημα του Ελληνικού. Μπορεί ο διαγωνισμός για το Καζίνο να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο είναι πιθανό να προχωρήσει το θέμα της έναρξης, έστω των πρόδρομων εργασιών. (εδώ)

Με κύκλο εργασιών 107,73 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 9,12% σε σχέση με το 2018 έκλεισε το 2019 ο όμιλος Μύλοι Λούλη που εμφάνισε επίσης καθαρά κέρδη 3,02 εκατ. ευρώ από 1,26 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Ο όμιλος εμφάνισε μείωση 17,45% στις πωλούμενες ποσότητες καταναλωτικών προϊόντων. Η μείωση επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις των καταναλωτικών προϊόντων κατά 6,01% το 2019 σε σχέση με το 2018 ενώ αντίθετα, στις πωλούμενες ποσότητες των παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων υπήρξε αύξηση 2,89%. Η αύξηση αυτή οδήγησε σε συνολική αύξηση των πωλήσεων επαγγελματικών προϊόντων κατά 11,12% στον όμιλο και 11,8% στην εταιρεία. Τα EBITDA ανήλθαν στα 10,15 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9,14%, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 3,33 εκατ. ευρώ έναντι 0,60 εκατ. Ευρώ. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επιδόσεις και την χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας και του ομίλου καθώς δεν παρατηρήθηκε μείωση του κύκλου εργασιών στο πρώτο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κάτι που προκύπτει από το ότι η εταιρεία και ο ομιλος δεν έχουν εξάρτηση από πελάτες ή προμηθευτές, εσωτερικού ή εξωτερικού που να έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους και δεν έχουν συνάψει συμβόλαια με πελάτες ή προμηθευτές τα οποία δεν μπορούν να εκτελεστούν. (εδώ)

Για το πιο δύσκολο τρίμηνο που έχει αντιμετωπίσει στην 20ετή της πορεία η εταιρεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, επισημαίνοντας την ανάγκη κρατικής ενίσχυσής της. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, ενώ η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, με τον Ιανουάριο να καταγράφει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% και ο Φεβρουάριος κατά 7%, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα θετική πορεία, και με ένα πολύ πετυχημένο 2019 και ένα θετικό ξεκίνημα το 2020, ήρθε ο Μάρτιος - οπότε και κηρύχθηκε επισήμως από τον ΠΟΥ η πανδημία του κορονοϊού - και κατέγραψε 56% μείωση της επιβατικής κίνησης και κατά 30% περιορισμένες πτήσεις. Ο πρόεδρος της ΑEGEAN χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο, όπως είπε, η πτητική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη. Σε ό,τι αφορά την κρατική ενίσχυση, τόνισε πως η εταιρεία θα πρέπει να ενισχυθεί, αφού πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όπως σημείωσε, σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν λάβει κρατική ενίσχυση, καταλήγει να χάνει σε επίπεδο ανταγωνισμού από τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ευνοηθεί. Τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να αφορούν, είτε δανεισμό με κρατική εγγύηση, είτε και προγράμματα ενίσχυσης και επιδότησης των εργαζομένων, ώστε να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. (εδώ)

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για την πορεία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 η CNL Capital ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής: Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας αποτελείται σήμερα από 32 ενεργές ομολογιακές επενδύσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συνεχίζει να εξυπηρετείται κανονικά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ή να αναμένεται για το μέλλον η παραμικρή καθυστέρηση. Ο συναλλακτικός κύκλος των εταιρειών λειτουργεί κανονικά και αυτές αποπληρώνουν, με βάση τους όρους του ομολογιακού δανείου που έχουν εκδώσει, κεφάλαιο και τόκους, χωρίς να έχουν αιτηθεί είτε «πάγωμα», είτε μετακύλιση δόσεων, όπως μπορεί να συμβαίνει με τις δανειακές τους υποχρεώσεις στις συστημικές τράπεζες. Σε ότι αφορά την έκθεση της CNL Capital στην MLS Πληροφορική ΑΕ: η CNL Capital επένδυσε σε ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία στις 10/07/19 αρχικού ποσού 1εκ. ευρώ, το οποίο είχε ανοικτό υπόλοιπο 825 χιλιάδες ευρώ την 31/12/19. Εντός του 2020, έχουν γίνει επιπλέον αποπληρωμές με αποτέλεσμα το ανοικτό υπόλοιπο του δανείου να ανέρχεται σήμερα σε 600 χιλιάδες ευρώ, πλέον τόκων κι εξόδων, αντιπροσωπεύοντας το 5,2% της τρέχουσας αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου. Η επένδυση της CNL Capital στο εισηγμένο ομολογιακό δάνειο MLS01, που απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2019, έχει ήδη ρευστοποιηθεί με κέρδος εντός των πρώτων μηνών του 2020. Τέλος, η CNL Capital παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά καθώς, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων που συνεχίζει να λαμβάνει από υφιστάμενους και νέους εκδότες υπερβαίνουν σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια της. (εδώ)

Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα 10 δισ. ευρώ εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2020 οι επιτελείς των συστημικών τραπεζών, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες εκτιμούν την αύξηση των NPEs στο επίπεδο των 6 – 7 δισ. ευρώ για το 2020, και προβλέπουν ότι το 2021 η εγχώρια οικονομία θα επιστρέψει σε δυναμική ανάκαμψη, ενώ η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή επιτρέπει την στήριξη όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων ώστε να ξεπεράσουν την προσωρινή διαταραχή στην ζήτηση. Παρά τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που αναμένεται την εφετινή χρονιά, η επίδραση στα NPEs θα είναι συνεπώς μικρότερη, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί ο τουρισμός όπου ήδη ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι βρίσκονται σε καθεστώς καθυστέρησης. Τέλος, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι, παρά την άνευ προηγουμένου διαταραχή της παγκόσμιας οικονομίας που προκαλεί η επιδημία, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη εφαρμοστεί αναμένεται να αμβλύνουν τις συνέπειες της ύφεσης και να διαφυλάξουν την αγορά από εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας. (εδώ)

Η γερμανική οικονομία θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τη χαλάρωση των πιο επιβαρυντικών για την οικονομία περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε η γερμανικά κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) στη μηνιαία οικονομική της έκθεση. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 2,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2009 και η Μπούντεσμπανκ σημείωσε ότι η παραγωγή θα είναι «σημαντικά μικρότερη» στο δεύτερο τρίμηνο. Αν και η άρση των περιορισμών θα βοηθήσει την οικονομία, η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι ορισμένοι περιορισμοί είναι πιθανόν να παραμείνουν για μία εκτεταμένη περίοδο και ότι πιθανόν οι καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί. (εδώ)

Η ιαπωνική οικονομία εισήλθε επίσημα σε ύφεση, καθώς κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, ενώ η κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μόλις άρχιζε να γίνεται αισθητή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, κατά το οποίο είχε ήδη καταγράψει συρρίκνωση 1,9%. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο επί οκταετία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Για να την αντιμετωπίσει το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 108,2 τρισ. γεν (993 δισ. δολαρίων) – ίσης με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ. (εδώ)

Έντονη είναι τόσο η συζήτηση όσο και οι διαφωνίες σχετικά με το ποια θα είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και των επί μέρους εθνικών οικονομιών, καθώς οι χώρες, η μία μετά την άλλη, ανοίγουν τις "πύλες" της οικονομικής δραστηριότητας, μετά τα επιβεβλημένα λόγω της υγειονομικής κρίσης lockdowns. Σε έναν τέλειο κόσμο, ο καθένας από εμάς θα ήταν σε θέση να καθορίσει αξιόπιστα και ξεκάθαρα την κατάσταση του σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό: είτε έχουμε τον ιό, είτε δεν τον έχουμε, είτε φέρουμε ισχυρά αντισώματα. Όσο δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, η δυσπιστία και η απεμπλοκή από την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζονται. Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να προσελκύσει κανείς έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από εντελώς υγιείς ανθρώπους ώστε οι τελευταίοι να επανέλθουν στην οικονομία. Η εσωτερική ανά χώρα και η διεθνής κινητικότητα θα παραμείνει διαταραγμένη. Η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην οποία όλοι ελπίζουν θα παραμείνει αδύναμη και εγγενώς ευάλωτη. Θα μοιάζει δηλαδή πολύ εγγύτερα στο σχήμα L ή έστω στο U / W παρά στο σχήμα V. (εδώ)

O λόγος για τον οποίο οι τράπεζες παρουσιάζουν τις πιο άσχημες επιδόσεις μέσα στην κρίση, όμως,  είναι επειδή οι αγορές κάνουν την υπόθεση ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια λέει η Sarah Ketterer της Causeway Capital στον Sachin Mandata, επικεφαλής της παγκόσμιων χαρτοφυλακίων της Morgan Stanley. “ H ιστορία δείχνει ότι, ο καλύτερος χρόνος να κατέχεις μετοχές τραπεζών οπουδήποτε στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι στο πάτο της ύφεσης – επειδή τείνουν να είναι ο πιο ευαίσθητος οικονομικά κλάδος. Θυμηθείτε, επίσης, οι τράπεζες είναι οικονομικά προσανατολισμένες σ ένα μοντέλο, με ένα μικρό ποσό κεφαλαίου για ένα μεγάλο ποσό assets ( ενεργητικού). Γι αυτό στον βαθμό που το περιβάλλον πηγαίνει να βελτιωιεί και η αγορά το αισθάνεται αυτό, τότε οι μετοχικές αγορές κάνουν discount την οικονομική ανάκαμψη πριν την δούμε στα στοιχεία – και οι τράπεζες τείνουν να το κάνουν φαινομενικά καλά” λέει η Sarah Ketterer. Στις 10 απο τις 11 υφέσεις οι μετοχές έχουν σημειώσει τα χαμηλά τους, πριν η ύφεση τελειώσει. Οι μετοχές, όμως, δεν περιμένουν την ανάπτυξη στην οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Οι αγορές ξεκινούν κατά μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη ενω η ανοδική πορεία διαρκεί για 14 εβδομάδες. (εδώ)

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει «χωρίς καθυστέρηση» τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Παρίσι, για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πολιτών με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την άρση του lockdown, λόγω της απουσίας νομικού πλαισίου για τη χρήση αυτών των τεχνολογικών συσκευών. Για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, η χρήση των drones υπό αυτές συνθήκες «συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής». Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει παράλληλα τους «κινδύνους για μία χρήση που αντιβαίνει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων». (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment