Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αισιοδοξία ΟΛΠ για το 2020, πώς αντιμετωπίζονται οι "κραδασμοί" της πανδημίας

Αισιοδοξία ΟΛΠ για το 2020, πώς αντιμετωπίζονται οι "κραδασμοί" της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισιοδοξία ΟΛΠ για το 2020, πώς αντιμετωπίζονται οι "κραδασμοί" της πανδημίας

Του Κώστα Κετσιετζή

Με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που δεν πλήττονται από την πανδημία επιχειρεί να αντισταθμίσει τους "κραδασμούς" που αυτή προκαλεί στην λειτουργία του λιμένα Πειραιά ο ΟΛΠ. Η διοίκηση της εταιρεία δηλώνει έτοιμη να καλύψει το χαμένο έδαφος αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ παράλληλα αναμένει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη νέων έργων.

Στα θετικά που σημείωσε η διοίκηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2019 είναι ότι η πανδημία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δραστηριότητα από την οποία προέρχεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εσόδων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ η πρώτη εικόνα που διαμορφώνεται από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2020 είναι ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2019. Όπως σημειώθηκε παρατηρήθηκε μια μικρή κάμψη τον Μάρτιο αλλά αυτή φαίνεται ότι ανατρέπεται.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι επιβατηγοί τομείς (ναυσιπλοΐα και κρουαζιέρα) από τους οποίους προέρχεται περίπου το 15% των ετησίων εσόδων του ΟΛΠ. Πλέον η διοίκηση της εταιρείας αναμένει το τι θα γίνει με την απαγόρευση των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα και τον τουρισμό.

Πτώση καταγράφει και ο σταθμός αυτοκινήτων καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει προξενήσει μεγάλο πλήγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες με άμεσες επιπτώσεις και στις παραδόσεις νέων μοντέλων. Αντίθετα, μικρό αλλά θετικό πρόσημο καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο τομέας της Ναυπηγοεπισκευής καθώς όπως σημειώθηκε πολλοί πλοιοκτήτες επιλέγουν να αξιοποιήσουν το χρόνο που δεν κινούνται τα πλοία για να κάνουν εργασίες συντήρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑE, Captain Fu Chengqiu εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του 2020 συνολικά διαβεβαιώνοντας πως η διοίκηση της εταιρείας θα κάνει ότι μπορεί ώστε με τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της κατάστασης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των πρώτων μηνών.

Οι επενδύσεις του 2020

Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει και το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επενδύσεων. Αυτό όπως εξήγησε η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ οφείλεται στην επιβράδυνση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων που προκαλεί η πανδημία και όχι στην δυνατότητα της εταιρείας να ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό για το 2020 η εταιρεία υπολόγιζε να ξεκινήσει έργα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος, πλέον το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά την επισκευή και αναβάθμιση της Προβλήτας Ι, την επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτων και την υπόγεια σύνδεσή του με τον πρώην χώρο ΟΔΔΥ. Για το πρώτο έργο αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου και για τα δύο επόμενα η ΟΛΠ ΑΕ περιμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις για τα ξενοδοχεία που προβλέπεται στο masterplanη διοίκηση αναμένει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τους όρους δόμησης μέσα στο καλοκαίρι.

Στο μεταξύ η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο συνεχίζεται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από την πανδημία. Το έργο που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους μέσω της Περιφέρειας Αττικής έχει χρόνο υλοποίησης 32 μήνες, το οποίο σημαίνει πως μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το έργο η διοίκηση του ΟΛΠ παρέπεμψε σε πρόσφατη ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας ότι το έργο έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις από το σύνολο των αρμοδίων προς τούτο υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text