Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Προκαλεί «πόλεμο» η Huawei και επί ελληνικού εδάφους

Προκαλεί «πόλεμο» η Huawei και επί ελληνικού εδάφους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προκαλεί «πόλεμο» η Huawei και επί ελληνικού εδάφους

Την ώρα που κορυφώνεται η εκστρατεία της Ουάσιγκτον να σταματήσει τη διεθνή επέλαση της κινεζικής Huawei στα δίκτυα 5G, ώστε να αποτραπεί, όπως επιμένουν οι Αμερικανοί, η χρήση αυτής της τεχνολογίας για κατασκοπεία, ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί, με μια προσφορά απίστευτα χαμηλή, να αναλάβει την αναβάθμιση του δικτύου ελληνικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το 5G, η προσπάθεια της κινεζικής εταιρείας να διεισδύσει στην ελληνική αγορά έχει πάει αρκετά πίσω, μετά την απόφαση του ΟΤΕ να επιλέξει τη σουηδική Ericsson ως εταίρο για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρή πίεση στην Αθήνα για τον αποκλεισμό της Huawei από τα ελληνικά δίκτυα.

Όμως, η Huawei δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια διείσδυσης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και  κατάφερε πριν από λίγες εβδομάδες να μειοδοτήσει σε διαγωνισμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.).

Ο διαγωνισμός αφορούσε τη στοχευμένη αναβάθμιση του δικτυακού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συγκεκριμένων ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, όμως, ήταν το γεγονός ότι η Huawei προσέφερε μια ασυνήθιστα μεγάλη έκπτωση για να κερδίσει το διαγωνισμό, όπου είχε απέναντί της κοινοπραξία του ΟΤΕ με την αμερικανική Cisco.

Η χαμηλή προσφορά της Huawei σήμανε συναγερμό και στην επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία δεν προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού στους Κινέζους, αλλά ζήτησε από την Huawei να αιτιολογήσει την προσφορά της, δηλαδή να εξηγήσει πώς μπορεί να προσφέρει τα ζητούμενα προϊόντα σε τόσο χαμηλή τιμή.

Η απόφαση για αιτιολόγηση, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του διαγωνισμού, προκαλεί συζητήσεις στην αγορά. Κάποιοι θεωρούν πως τα πανεπιστήμια μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χαμηλή τιμή, αφού η Ηuawei θέλει να προσφέρει εξοπλισμό σε χαμηλό κόστος ως «εισιτήριο» για να αυξήσει το αποτύπωμά της στην αγορά. Προσθέτουν, επίσης, ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού «οι συμβάσεις και των τριών τμημάτων θα ανατεθούν με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει τιμής».

Άλλοι θεωρούν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιθετική πολιτική τιμών αρκετών κινεζικών ομίλων, ενώ δεν λείπουν και όσοι θεωρούν εύλογες τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι συζητήσεις αρκετών ευρωπαϊκών παρόχων για τον εξοπλισμό που θα εγκαταστήσουν για τα δίκτυα 5G, με τους Κινέζους να δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων ώστε να επικρατήσουν.

Στην Ελλάδα, πάντως, έχασαν ήδη τον ΟΤΕ που ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ericsson για το δίκτυο 5G, ακολουθώντας τις επιλογές της μητρικής Deutsche Telekom, ενώ στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και η αντίστοιχη διαδικασία της Vodafone Ελλάδος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με τον μητρικό βρετανικό όμιλο, όπως εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

Μάχη για επιβίωση

Την ώρα που στην Ελλάδα κινείται εξαιρετικά, η Huawei παραδέχεται πλέον ότι δίνει μάχη για την επιβίωσή της, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει εναντίον της κινεζικής εταιρείας το λεγόμενο «πυρηνικό όπλο» της, δηλαδή να απαγορεύσει τη διάθεση μικροτσίπ αμερικανικής τεχνολογίας στην Huawei. Αυτά τα μικροτσίπ κατασκευάζονται με άδεια αμερικανικών εταιρειών στην Ταϊβάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση της Huawei ως «αυθαίρετη και καταστροφική». «Θα εργαστούμε σκληρά για να σχεδιάσουμε την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Γκουό Πινκ, πρόεδρος της Huawei, μιλώντας σε αναλυτές και πρόσθεσε: «Η επιβίωση είναι τώρα η λέξη-κλειδί για εμάς».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Huawei βοηθά την κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τον κυβερνοχώρο και να υποκλέπτει τεχνολογία. Με βάση την απόφαση της Παρασκευής, η Huawei δεν αποκλείεται μόνο από τις πωλήσεις υλικών από αμερικανικές εταιρείες, όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά πλέον απαγορεύονται και οι πωλήσεις μικροτσίπ που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπως στην Ταϊβάν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο, καθώς χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αμερικανικών εταιρειών.

Κάθε ξένος κατασκευαστής τσιπ που σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις στην Huawei, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ θα πρέπει στο εξής να υποβάλει αίτηση για ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text