Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eurobank: Αίτηση να μπουν στον «Ηρακλή» senior notes 2,4 δισ. ευρώ

Eurobank: Αίτηση να μπουν στον «Ηρακλή» senior notes 2,4 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank: Αίτηση να μπουν στον «Ηρακλή» senior notes 2,4 δισ. ευρώ

Του Χρήστου Κίτσιου

Με καθυστέρηση μερικών μηνών και εντός του εύρους κεφαλαιακής επίπτωσης, το οποίο είχε επικοινωνήσει στους επενδυτές (σ.σ. όπως αναθεωρήθηκε μετά τον Ηρακλή), σχεδιάζει η Eurobank να ολοκληρώσει το πρώτο mega deal της εγχώριας αγοράς, το οποίο συνδυάζει ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures-NPEs), με μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση.

Την περασμένη Παρασκευή 15 Μαΐου, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλής» των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes ) του Cairo III. Πρόκειται για την τελευταία ενέργεια, που εκκρεμούσε από την πλευρά της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία για την έκδοση κρατικής εγγύησης.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η Eurobank δεν προχώρησε σε ουσιώδεις αλλαγές όσον αφορά στους φακέλους αιτήσεων που υπέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο, για τα δύο πρώτα υπο-χαρτοφυλάκια (Cairo I και Cairo II) της ίδιας τιτλοποίησης. Τα αιτήματα αφορούν στην παροχή εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία για ομολογίες υψηλής διαβάθμισης των Cairo I και Cairo II, συνολικής αξίας 1.655 εκατ. ευρώ. Για το Cairo III, οι ομολογίες υψηλής διαβάθμισης ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η Eurobank ζητά κρατική εγγύηση για senior notes bonds, ύψους 2.409 εκατ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των τίτλων υψηλής διαβάθμισης διαμορφώθηκε μόλις μερικά εκατομμύρια χαμηλότερα από αυτή που είχε συμφωνηθεί με την doValue, κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας ( SPA), παρά την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας λόγω Covid-19.

Με την ανακοίνωση της υπογραφής SPA, η Eurobank προσδιόρισε, έμμεσα, την ονομαστική αξία των senior notes, αναφέροντας ότι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) αντιστοιχεί περίπου στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου (7,5 δισ.).

Με δεδομένο ότι οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης αποτιμήθηκαν, βάσει της προσφοράς της doValue (15 εκατ. ευρώ για το 20%) στα 75 εκατ. ευρώ, η ονομαστική αξία των senior notes έβγαινε γύρω στα 2.420 εκατ. ευρώ. Το ποσό μειώθηκε στα 2.409 εκατ. ευρώ, καθώς το Cairo III έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά την πανδημία της Covid-19 και την επιδείνωση συνθηκών και προοπτικών για την εγχώρια οικονομία και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη ανακοίνωσης μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η έκδοση της εγγύησης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον για τους senior notes τίτλους των Cairo I και ΙΙ.

Ζημιά 1,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής

Εφόσον εκδοθούν οι κρατικές εγγυήσεις, θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στην doValue του 80% της FPS και του 20% των mezzanine notes της τιτλοποίησης Cairo. Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη συμφωνία μεταξύ Eurobank - doValue δεν περιλαμβάνει αλλαγές στο τίμημα των 15 εκατ. ευρώ για το 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης του Cairo, αλλά επιμέρους τροποποιήσεις στη σύμβαση διαχείρισης των δανείων της Eurobank από την FPS.

Η ζημιά που προκύπτει από το γεγονός ότι αποτιμούνται 75 εκατ. ευρώ mezzanine notes, ονομαστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, θα εγγραφεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ονομαστική αξία των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω ζημιά αντισταθμίζεται, εν μέρει, από το κεφαλαιακό κέρδος που θα εγγραφεί λόγω πώλησης του 80% της FPS στην doValue έναντι 248 εκατ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν, λόγω της μηδενικής στάθμισης στο ενεργητικό των senior notes 2,4 δισ. ευρώ, εφόσον λάβουν την κρατική εγγύηση.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το NPE ratio της τράπεζας θα υποχωρήσει στο 15%, θέτοντας τη Eurobank σε pole position έναντι του ανταγωνισμού, ενόψει του νέου γύρου αύξησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φ. Καραβίας δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι το πρόβλημα αυτή τη φορά θα είναι μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο, καθώς επιχειρήσεις, τράπεζες αλλά και νοικοκυριά διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν, ενώ βοηθούν τα μέτρα στήριξης από πλευράς Δημοσίου και Ευρωσυστήματος.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text