Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Oι μεγάλοι κερδισμένοι της ενοικίασης εξοχικών κατοικιών του καλοκαιριού 2020 - Σε ποιες περιοχές σημειώνονται αυξήσεις

Oι μεγάλοι κερδισμένοι της ενοικίασης εξοχικών κατοικιών του καλοκαιριού 2020 - Σε ποιες περιοχές σημειώνονται αυξήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Oι μεγάλοι κερδισμένοι της ενοικίασης εξοχικών κατοικιών του καλοκαιριού 2020 - Σε ποιες περιοχές σημειώνονται αυξήσεις

Της Ελένης Μπότα

Με δεδομένο ότι με βάση το καλό σενάριο, το πλήγμα στον τουρισμό διεθνώς θα εκταθεί χρονικά έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 πριν αρχίσει η ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο, η επίπτωση στην οικονομία του τουρισμού εκτιμάται πως θα είναι σημαντική, αφού προβλέπει κάμψη της ζήτησης στον τουρισμό διεθνώς το 2020 έως και κατά 40%.

Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι τα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες το 2019 στη χώρα μας έφτασαν συνολικά τα 18 δισ. ευρώ και έτσι μια πτώση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ ή μία ποσοστιαία μονάδα του ελληνικού ΑΕΠ.

Ήδη τα πρώτα σημάδια από την επίπτωση του τουρισμού στον τομέα των ακινήτων είναι εμφανή.

Το σύνολο των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές παρουσιάζουν γενναίες μειώσεις στους top προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ.) που θα κορυφωθούν ή θα ρυθμιστούν ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών είτε εγχώριων - είτε ξένων.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ο ανταγωνισμός το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος γι ΄αυτό καταγράφονται μεγάλες μειώσεις των τιμών μίσθωσης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «πολλά ακίνητα ανήκουν σε ξένους που δεν θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και επιθυμούν έσοδα από το περιουσιακό τους στοιχείο, παράλληλα, πολλά εξοχικά που διατίθενται προς μίσθωση, διαχειρίζονται από ξένες εταιρείες που έχουν ρίξει τις τιμές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και μείωση της χασούρας.

Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης, τη φετινή χρονιά έχουν στοχεύσει - επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των ταξιδιωτών εγχώριων ή μη θα αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορωνοϊού», αναφέρει.

«Οι περισσότεροι ταξιδιώτες το φετινό καλοκαίρι επιθυμούν να βρίσκονται όσο μπορούν κοντά στη κύρια κατοικία τους, οπότε η κίνηση από ξένους ταξιδιώτες, θεωρούμε ότι θα είναι αρκετά μειωμένη σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα», αναφέρει και συμπληρώνει διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά όσον αφορά την τουριστική σεζόν της χώρας μας, τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Ελλάδας.

Οι νικητές του φετινού καλοκαιριού - οι άλλοτε low budjet προορισμοί

«Θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών θα προτιμήσουν κυρίως περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική επικράτεια, δηλαδή περιοχές και νησιά που μπορείς να μετακινηθείς γρήγορα από την ηπειρωτική Ελλάδα με το αυτοκίνητο ή σε σύντομο χρονικό διάστημα με το πλοίο της γραμμής.

Αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι, οι πρωταγωνιστές φαίνεται να είναι οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, όπου οι τιμές μίσθωσης καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η γνωστή σε πολλούς «Μύκονο της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στο Ν.Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία, παρουσιάζει αύξηση 31,25% στη κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Ν. Αχαΐας, μια περιοχή που πλησίον της Αττικής σε απόσταση περίπου 1,5-2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για την νέα Εθνική Οδό.

Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, +16,6% για τον μήνα Αύγουστο .

Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 ευρώ -756 ευρώ σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Το Γύθειο στην Μάνη καταγράφει αυξήσεις κυρίως για τους μήνες Ιούνιο , Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10,53% έως και 23,49 %.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν προορισμούς κοντινούς του Ν.Αττικής.

Περιοχές όπως η Π.Φώκαια, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του φετινού καλοκαιριού.

Οι παραπάνω περιοχές εξυπηρετούν κυρίως οικογένειες που ο ένας από τους δυο γονείς εργάζεται και μπορεί πηγαινοέρχεται τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και καθημερινές μετά την εργασία του.

Το κόστος ενοικίασης σίγουρα διαμορφώνεται με την διάρκεια των ημερών κράτησης, σίγουρα αν οι εκδρομείς επιλέξουν μεγαλύτερα διαστήματα, οι τιμές είναι μειωμένες και διαμορφώνονται αναλόγως.

Image

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text