Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Τρύπα" 707 εκατ. ευρώ στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης

"Τρύπα" 707 εκατ. ευρώ στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Τρύπα" 707 εκατ. ευρώ στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης

Του Δ.Κατσαγάνη

Απώλειες 707 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός του κλάδου της κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ μέσα σε ένα 4μηνο, ιδίως λόγω των συνεπειών της κορονο-κρίσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr, το  πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο που εμφάνισε η κύρια ασφάλιση, έπεσε στα 62 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, για να "γυρίσει" σε έλλειμμα 379 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και νέο έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Η αρνητική αυτή στροφή στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κύριας ασφάλισης οφείλεται - όπως προβλέπουν οι ίδιες πληροφορίες - στη μείωση των εσόδων από εισφορές, η οποία προκλήθηκε από τις παρατάσεις στις προθεσμίες καταβολής των τρεχουσών εισφορών, αλλά και των δόσεων ρυθμίσεων,  τις οποίες θέσπισε η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και την απαλλαγή από εισφορές των εργοδοτών για τους εργαζομένους οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή μετά τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το κόστος των παρατάσεων (για το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου) πληρωμών εισφορών μισθωτών, των δόσεων και των εκπτώσεων 25% στις εισφορές των επαγγελματιών αποτιμάται συνολικά σε 668 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου κύριας σύνταξης - μαζί  προπαντός και εκείνες για την καταβολή συντάξεων - αντλήθηκαν πόροι από τον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τον οποίο διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Έτσι τα ρευστά διαθέσιμα του εν λόγω κλάδου μειώθηκαν τους τελευταίους 2 μήνες από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Πηγές του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν ότι, εάν συνεχισθεί το ίδιο έλλειμμα - στο ύψος περίπου των 350 εκατ. ευρώ, τα υφιστάμενα ρευστά διαθέσιμα (2 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν να εξανεμισθούν τους επόμενους 5 ή 6 μήνες, δηλαδή έως τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Οι ρυθμοί  της ενδεχόμενης εξάντλησης των ρευστών διαθεσίμων της κύριας ασφάλισης θα καθορισθούν από το βάθος της αναμενόμενης πτώσης των εσόδων από τις εισφορές το ερχόμενο καλοκαίρι, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο "σωσίβιο" για τον προϋπολογισμό της κύριας ασφάλισης  -προκειμένου να αποφευχθεί η ρευστοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του κλάδου αυτού - και να διασφαλισθεί η ομαλή κάλυψη των πληρωμών του.

Καταρχάς, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το κράτος θα πρέπει να καταβάλει τις εισφορές των μισθωτών οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν στα μέσα Μαρτίου-τέλη Απριλίου, αλλά και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, το δημοσιονομικό κόστος για την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτων για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text