Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο 0,3% αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Στο 0,3% αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 0,3% αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Στο 0,3% αναθεωρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας υπολόγιζαν το ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή κατά 0,4%, τελικά κατέγραψαν τον ρυθμό στο 0,3%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των τιμών ενέργειας και στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την πετρελαϊκή παραγωγή.

Παράλληλα, ο ονομαστικός πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται από την αρχή του έτους, πέφτοντας από 1,4% τον Ιανουάριο σε 1,2% τον Φεβρουάριο και 0,7% τον Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που είχε θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ για ένα ποσοστό κάτω, αλλά κοντά στο 2%.

Η Eurostat ανακοίνωσε ακόμα ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 9,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, αναθεωρώνταςτην αρχική της εκτίμηση για πτώση της τάξης του 9,6%. Εξαιρώντας τις τιμές στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο, ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη ανήλθε στο 1,4% τον Απρίλιο από το 1,3% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Απρίλιο από 2,4% τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές αποθήκευσαν αγαθά στη διάρκεια της πανδημίας.

Στον τομέα των υπηρεσιών, τον μεγαλύτερο στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 1,3% του Μαρτίου.

 

Πηγή: www.liberal.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text