Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Δεν λένε να κοπάσουν οι «μαύρες» εκτιμήσεις αναφορικά με το βάθος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανησυχία είναι άλλωστε έκδηλη ακόμη και μεταξύ των βασικών παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη επαφή που είχαν Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν. Πλέον πρόσφατο αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εκτιμήσεις της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία κάνει λόγο για ύφεση της τάξεως του 9,4%, εκτίναξη της ανεργίας, ενώ παράλληλα ζητά από την ΕΕ χρηματοδοτική στήριξη και χρόνο για τις πιο ευάλωτες οικονομίες ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας το 2010. «Αναμφίβολα, η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολύ βαθιά, προσδιορίζεται στο 7,4% σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεσή της Κομισιόν, μεγαλύτερη δηλαδή από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για ΗΠΑ, Ιαπωνία αλλά και την Κίνα. Και ήδη η ηγεσία της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το σενάριο V» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο οικονομολόγος-συντονιστής του Κύκλου ανάπτυξης και ευημερίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ENA), Γιάννης Ευσταθόπουλος, και προσθέτει:  «Βλέπουμε ειδικότερα πως θα υπάρξει μια μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ελλάδα». (εδώ)

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ περίπου «χάθηκε» μέσα σε μόλις 15 ημέρες, το δεύτερο 15νθήμερο ουσιαστικά του Μαρτίου, από τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας είναι αποθαρρυντικά αυτά καθαυτά, αλλά και για δύο ακόμη λόγους: προϊδεάζουν για μια ακόμη χειρότερη εξέλιξη τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν υπήρχε lockdown, και δεύτερον δείχνουν ότι ανακόπηκε βίαια η ανάπτυξη της οικονομίας που είχε ξεκινήσει με ανοδικές τάσεις, όπως φανερώνουν τα στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2020 σε 560,40 εκατ. ευρώ έναντι 1,057 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019, καταγράφοντας μείωση 47%. (εδώ)
Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Κατά τη χρήση του 2019, οι πωλήσεις του Ομίλου της Inform Λύκος αυξήθηκαν κατά € 4,5 εκατ. ή 7% σε σύγκριση με το 2018 και ανήλθαν σε € 72,5 εκατ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 14% ή € 0,7 εκατ. από € 5,5 εκατ. το 2018 σε € 6,2 εκατ. το 2019, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων, του καλύτερου προϊοντικού μίγματος, της μείωσης του κόστους παραγωγής ως ποσοστού επί των πωλήσεων και επομένως της βελτίωσης του περιθωρίου μικτού κέρδους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από 13% το 2018 σε 16% το 2019. Το 2019 αποτέλεσε ορόσημο για την INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε., δεδομένης της επιστροφής του Ομίλου στην κερδοφορία προ & μετά φόρων (EBT & EAT), αντιστρέφοντας τα ζημιογόνα αποτελέσματα συναπτών ετών, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες της διοίκησης και την εμπιστοσύνη των μετόχων της. (εδώ)

Αύξηση 12,5% παρουσιάζουν τα κέρδη προ φόρων για τον ΟΛΠ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2019 που παρουσιάστηκαν μέσω teleconference στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu, του κ. Άγγελου Καρακώστα, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και του κ.Tian Chao, Επίκουρο Διευθύνοντος Συμβούλου & CFO της Εταιρείας. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων το 2019 διαμορφώθηκαν στα 47,6 εκατ. ευρώ έναντι 42,3 εκατ. ευρώ της χρήσης 2018. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 149,2 εκατ. ευρώ έναντι 132,9 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,3 %. Το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 27 % σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 27,9 εκατ. ευρώ το 2018. (εδώ)

Με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που δεν πλήττονται από την πανδημία επιχειρεί να αντισταθμίσει τους "κραδασμούς" που αυτή προκαλεί στην λειτουργία του λιμένα Πειραιά ο ΟΛΠ. Η διοίκηση της εταιρεία δηλώνει έτοιμη να καλύψει το χαμένο έδαφος αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ παράλληλα αναμένει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη νέων έργων. Στα θετικά που σημείωσε η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2019 είναι ότι η πανδημία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δραστηριότητα από την οποία προέρχεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εσόδων. Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει και το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επενδύσεων. Αυτό όπως εξήγησε η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ οφείλεται στην επιβράδυνση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων που προκαλεί η πανδημία και όχι στην δυνατότητα της εταιρείας να ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα.(εδώ)

Ο Όμιλος Fourlis το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε πωλήσεις 84,5 εκατ. ευρώ, έναντι 96,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019, μειωμένες κατά 12,6%, λόγω της σημαντικής επιρροής των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 τον μήνα Μάρτιο. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ζημιές προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ζημίες μετά από φόρους ήταν 5,1 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Στη σύναψη μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 41,5 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, 100% θυγατρική της REDS του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το ομολογιακό δάνειο, υπό την εγγύηση της REDS ΑΕ και με διάρκεια έως την 31/12/2029, χορηγείται από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ, με την πρώτη να λειτουργεί και ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων. Η εκταμίευση του δανείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και οι πόροι του θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, αλλά και τη χρηματοδότηση της ήδη υλοποιηθείσας νέας επέκτασης κατά περίπου 15.000 τ.μ., της δομήσιμης επιφάνειας του Εμπορικού Πάρκου Smart Park.(εδώ)

Στην Goldman Sachs ανατίθεται η εκπόνηση της μελέτης για την αποτίμηση της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ και η σύνταξη του σχεδίου αποκρατικοποίησης, που αφορά στην πώληση το φθινόπωρο του 49% της εταιρείας, συν ισχυρά δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Την πρόσληψη του αμερικανικού οίκου αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ, δείγμα ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ενόψει του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις να μιλούν για μεγάλο ενδιαφέρον Ευρωπαίων διαχειριστών και ξένων funds. Ενδιαφέρον εύλογο, τόσο για τα κέρδη που θα αποφέρουν στην θυγατρική της ΔΕΗ τα έργα δισεκατομμυρίων που έχει να φέρει σε πέρας η εταιρεία τα επόμενα χρόνια, όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε περίπου 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, όσο και για τον «κρυμμένο θησαυρό» στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο των 239.000 χλμ, λογιστικής αξίας 3,5 δισ ευρώ, πάνω στο οποίο μπορεί να «κουμπώσουν» δίκτυα 5G. Τις ευκαιρίες από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ βλέπουν Γερμανοί (ΕΟΝ), Γάλλοι (Enedis, θυγατρική της EDF), Ιταλοί (Enel) και φυσικά Κινέζοι, με τους τελευταίους να έχουν υποβάλει τον τελευταίο χρόνο πληθώρα προτάσεων προς την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα η ΖΤΕ είχε ενδιαφερθεί να τοποθετήσει οπτικές ίνες πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η CHINT είχε υποβάλει πρόταση να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές. (εδώ)

Τη συμμετοχή της σε τέσσερα νέα έργα σημαντικών ενεργειακών υποδομών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 483 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στο διαγωνισμό της εταιρείας "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" για το έργο "Μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 14,99 MW στη θέση Ξηροπόταμος του Δήμου Εορδαίας στην ΠΕ Κοζάνης και ενός Υποσταθμού Υπαίθριου Τύπου". Επίσης, η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προτιμητέος υποψήφιος EPC κατασκευαστής στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ για το έργο "Μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός Σταθμού Υποδοχής και Φόρτωσης Βυτιοφόρων ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα". Ακόμη, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε σε διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη μίσθωση φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) καθαρής ισχύος 23 MW για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου, για την κάλυψη φορτίων θερινής αιχμής του 2020. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με τη SIEMENS (ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ), αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό της Αριάδνη Interconnection για το έργο "Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής"(εδώ)

Με μια ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, την οποία καλείται να αιτιολογήσει, η Huawei «χτύπησε» τον ΟΤΕ και την Cisco για σημαντικό έργο στα δίκτυα ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά το 5G, η προσπάθεια της κινεζικής εταιρείας να διεισδύσει στην ελληνική αγορά έχει πάει αρκετά πίσω, μετά την απόφαση του ΟΤΕ να επιλέξει τη σουηδική Ericsson ως εταίρο για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρή πίεση στην Αθήνα για τον αποκλεισμό της Huawei από τα ελληνικά δίκτυα. Όμως, η Huawei δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια διείσδυσης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κατάφερε πριν από λίγες εβδομάδες να μειοδοτήσει σε διαγωνισμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.). Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, όμως, ήταν το γεγονός ότι η Huawei προσέφερε μια ασυνήθιστα μεγάλη έκπτωση για να κερδίσει το διαγωνισμό, όπου είχε απέναντί της κοινοπραξία του ΟΤΕ με την αμερικανική Cisco. Η χαμηλή προσφορά της Huawei σήμανε συναγερμό και στην επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία δεν προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού στους Κινέζους, αλλά ζήτησε από την Huawei να αιτιολογήσει την προσφορά της, δηλαδή να εξηγήσει πώς μπορεί να προσφέρει τα ζητούμενα προϊόντα σε τόσο χαμηλή τιμή. (εδώ)

Σε γενναίες αναθεωρήσεις σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την κερδοφορία και τις τιμές των μετοχών προχωρά η Goldman Sachs, επικαλούμενη το σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κόστος, τις πιο αδύναμες προοπτικές στα έσοδα, με χαμηλότερους όγκους δανείων, ποσοστά περιθωρίων και προμήθειες καθώς και το σταθερό κόστος. Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank παραμένει με θετική σύσταση αγοράς με μείωση της τιμής-στόχου για την τράπεζα στα 1,34 ευρώ από 1,37 ευρώ ή μείωση 2,2%. Για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση είναι ουδέτερη ενώ μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,91 ευρώ από 2,22 ευρώ πριν ή 14% χαμηλότερα λόγω των πιο αδύναμων εκτιμώμενων αποτελεσμάτων. Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση παραμένει ουδέτερη και η τιμή-στόχος μειώνεται στα 1,15 ευρώ από 1,31 ευρώ ή 12%.Τέλος, για την Eurobank η σύσταση παραμένει ουδέτερη αλλά η τιμή-στόχος για την τράπεζα τοποθετείται πλέον στα 0,72 ευρώ από 0,69 ευρώ πριν ή 4% υψηλότερα. (εδώ)

Αύξηση των πιέσεων στην κερδοφορία και στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς και κινδύνους στα κεφάλαια, βλέπει ο οίκος Fitch Ratings λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητες τις ήδη πολύ χαμηλές αξιολογήσεις που δίνει και για τις τέσσερις – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα τονίζει πως αναμένονται καθυστερήσεις στον «Ηρακλή» καθώς και αύξηση των NPLs για το σύνολο του κλάδου. Οπως επισημαίνει, πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κατέγραφε σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των προβληματικών δανείων μέσω πωλήσεων, διαγραφών και αναδιαρθρώσεων, με τον δείκτη NPLs το 2019 να υποχωρεί κατά 16% και στο 41%. Ποιό συγκεκριμένα, ο οίκος εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τη Eurobank, σημειώνοντας πως η αξιολόγησή της (CCC+) θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η προγραμματισμένη τιτλοποίηση Cairo στο β΄ τρίμηνο, χωρίς να αποδυναμωθεί σημαντικά η κεφαλαιακή της θέση και εάν οι προοπτικές του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν εξασθενήσουν περαιτέρω λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τις Alpha Bank (CCC+), Εθνική (CCC+) και Πειραιώς (CCC) ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση είναι απίθανη στο τρέχον περιβάλλον και θα απαιτούσε από τις τρεις τράπεζες να δείξουν ότι είναι σε θέση να αντέξουν την πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού και στην κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια της κρίσης. (εδώ)

Στα 27 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε τον Μάρτιο -τον πρώτο μήνα εφαρμογής των μέτρων lockdown στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση του Covid-19- το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, από 38 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται σε χαμηλότερο πλεόνασμα σε υπηρεσίες και πτώση του πρωτογενούς εισοδήματος -μια κατηγορία που περιλαμβάνει κέρδη ή μερίσματα από το εξωτερικό. Στο 12μηνο έως τον Μάρτιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 338 δισ. ευρώ -ή 2,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης- έναντι πλεονάσματος 350 δισ. ευρώ(3% του ΑΕΠ) στο 12μηνο έως τον Μάρτιο του 2019. (εδώ)

Στο 0,3% αναθεωρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των τιμών ενέργειας και στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την πετρελαϊκή παραγωγή.Παράλληλα, ο ονομαστικός πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται από την αρχή του έτους, πέφτοντας από 1,4% τον Ιανουάριο σε 1,2% τον Φεβρουάριο και 0,7% τον Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που είχε θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ για ένα ποσοστό κάτω, αλλά κοντά στο 2% (εδώ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης που χρησιμοποιεί για το εμπόριο προϊόντων υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό του, υποδηλώνοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανόν να μειωθεί «απότομα» στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των διαταραχών που προκάλεσε o κορονοϊός. Ο δείκτης, ο οποίος καθιερώθηκε τον Ιούλιο 2016, μειώθηκε στις 87,6 μονάδες από 95,5 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, με τις τιμές κάτω από τις 100 μονάδες να δείχνουν ότι το εμπόριο κινείται χαμηλότερα από τη μεσοπρόθεσμη τάση του. «Η τρέχουσα τιμή αποτυπώνει τις αρχικές φάσεις της έξαρσης της COVID-19 και δεν δείχνει σημάδια ότι η μείωση του εμπορίου έχει φθάσει ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο ΠΟΕ στην ανακοίνωσή του. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text