Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | H πρώτη αισιόδοξη έκθεση της UBS: Τι λέει για Ελλάδα και παγκόσμιες αγορές

H πρώτη αισιόδοξη έκθεση της UBS: Τι λέει για Ελλάδα και παγκόσμιες αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι παρεμβάσεις στο σκέλος του φαρμάκου και εμβολίου κατά του κορωνοιού και τα δείγματα ότι η ύφεση στην Ευρώπη να μην είναι τόσο βαθειά όσο είχε εκτιμηθεί δίνουν τόνους αισιοδοξίας αναφέρει η ελβετική τράπεζα UBS.

Ενώ πολλοί περιμένουν ένα δεύτερο κύμα του κορωνοιού, δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει.  Διάφορες οικονομίες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα καραντίνας.

Στην Ιταλία καταστήματα και εστιατόρια άνοιξαν ξανά στις 18 Μαΐου και οι ελπίδες αυξήθηκαν στην Ελλάδα ότι η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να αναβιώσει για την κρίσιμη θερινή περίοδο του 2020.

Είναι βέβαιο ότι τα ποσοστά μόλυνσης παρέμειναν χαμηλά σε ορισμένες χώρες που άνοιξαν τις οικονομίες τους πριν από αρκετές ημέρες.

Όπως εξηγεί η  UBS το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού στη Γερμανία, που άρχισε την άρση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Απριλίου, παραμένει κάτω του 1 και τα νέα κρούσματα παραμένουν κάτω από 1.000 ανά ημέρα.

Ενώ βλέπουμε κάποια σημάδια αύξησης του κορωνοιού μετά την άρση των lockdowns σε Γερμανία και Αυστρία, όπου καταργήθηκαν οι περιορισμοί πριν από μερικές εβδομάδες, τεχνολογίες όπως οι εφαρμογές για κινητά διατίθενται παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην ανίχνευση του κορωνοιού ενώ οι πολίτες  έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους του  covid – 19.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο που θα έχουν οι μεγάλες οικονομίες και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες μαζικές καραντίνες στο μέλλον.

Τα οικονομικά στοιχεία έδωσαν μερικές ελπίδες.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα η ύφεση σε μεγάλες οικονομίες αναμένονταν πολύ βαθειά, στοιχεία από την Γερμανική Bundesbank έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι η ύφεση δεν θα είναι τελικώς τόσο μεγάλη.

Ένας δείκτης σε πραγματικό χρόνο, με βάση τις εισόδους, συμπεριλαμβανομένων των διοδίων, της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των πτήσεων, των αναζητήσεων Google, απασχόληση και κυκλοφορία μετρητών, υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 4,6% τον Απρίλιο, μικρότερη μείωση από ότι είχε υπολογιστεί.

Η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν ένα κοινό προτεινόμενο σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέροντας επιχορηγήσεις σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Οι επενδυτές ήταν επίσης θετικοί με τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ο οποίος τόνισε ότι ήταν «πολύ σίγουρος» ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει μόλις υπάρξει ένα εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι ήταν μια μεγάλη ύφεση σε κλίμακα ισχυρού και μόνιμου σοκ ήταν απίθανη, και ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν «πολύ ισχυρό».

Οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πρότειναν ένα σχέδιο δαπανών ύψους 3 τρισεκ. δολαρίων, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να περάσει απο τη Γερουσία, αν και περιμένουμε τουλάχιστον ένα ακόμη μεγάλο πακέτο στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ καταργήθηκαν οι απαγορεύσεις για τις ανοικτές πωλήσεις, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ήραν τις απαγορεύσεις από 18 Μαίου 2020.

Η πρόσφατη άνοδος των αγορών ειδικά στις 18 Μαίου 2020 δείχνουν ότι, ακόμη και μετά από περίπου ένα μήνα διαπραγμάτευσης σε περιορισμένο εύρος, οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ανοδικές δυνατότητες, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές δουν σαφέστερες ενδείξεις για μια πορεία προς τη διαρκή οικονομική κανονικότητα.

Η πορεία προς το ανοδικό σενάριό μας είναι πιθανό να είναι ανώμαλη καθώς θα υπάρξουν και ισχυρές διορθώσεις.

Ακόμη και εν μέσω των γενικά θετικών ειδήσεων, πόλεις στην Κίνα και στις επαρχίες Jilin και Liaoning, που κατοικούν περισσότερα από 70 εκατομμύρια άτομα, ανακοινώθηκαν μέτρα καραντίνας για να αποτρέψουν ένα νέο ξέσπασμα του κοροναϊού.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές σύμφωνα με την UBS

Το πρόσφατο ράλι, και το απρόβλεπτο της βραχυπρόθεσμης αγοράς συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τη σημασία της πειθαρχίας στην στρατηγική.

Συνιστούμε στους επενδυτές να επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς για να προετοιμάσουν χαρτοφυλάκια για το πόμενο στάδιο της ανάκαμψης μετά το σοκ του COVID-19:

1. Να είστε επιλεκτικοί με τις μετοχές.

Οι μετοχές αποτιμώνται πλήρως σε ορισμένες μετρήσεις,

π.χ. οι μετοχές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται 18,5 φορές τα κέρδη του 2021, 15% πάνω από τον μέσο όρο 20 ετών.

Ωστόσο, ορισμένα τμήματα της αγοράς εμφανίζουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια σε περίπτωση πιο ισχυρής ανάκαμψης.

2. Τα πρόσφατα σχόλια από την Fed υποδηλώνουν ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα είναι μέρος του «νέου κανονικού».

Ωστόσο, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά για το προβλέψιμο μέλλον.

3. Επωφεληθείτε από την αστάθεια.  Για επενδυτές που μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές τοποθέτησης μπορούν να προσφέρουν μια επιπλέον απόδοση, ενώ προαπαιτούμενο είναι οι επενδυτές να αγοράζουν στις πτώσεις.

4. Αγοράστε τομείς που είναι πιθανό να επιταχυνθούν από το COVID-19.

Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν 2,3%, οι παγκόσμιες μετοχές 2,4% και οι μετοχές της Ευρωζώνης 3,1% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι «η ανάκαμψη μπορεί να έρθει πιο αργά από ότι θα θέλαμε.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η επανέναρξη θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη με προσοχή.

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τους κανόνες αδειοδότησης τεχνολογίας για παγκόσμιες εταιρείες όπως η κινεζική Huawei, η Γερουσία των ΗΠΑ εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να εγκρίνει κυρώσεις σχετικά με την Κίνα για τη διαφάνεια στο θέμα του κορωνοϊού

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text