Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Κίνα σε αχαρτογράφητα νερά λόγω Covid-19

Η Κίνα σε αχαρτογράφητα νερά λόγω Covid-19

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Tη δέσμευσή της να εφαρμόσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ επανέλαβε η Κίνα, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, αυτή τη φορά με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, το Πεκίνο δεν πρόκειται φέτος να ορίσει στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Θα εργασθούμε με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της σινο-αμερικανικής οικονμικής και εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε ο Kινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάγκ, κατά την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. «Η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με άλλες χώρες, προς αμοιβαίο συμφέρον», σημείωσε.

Ο εμπορικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει την τελευταία διετία μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών, συνολικού ύψους 360 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά, καθώς και αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 15 Ιανουαρίου την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, ανακαλώντας κάποιους εκ των δασμών. Τα επόμενα βήματα όμως στην εφαρμογή της παραμένουν αβέβαια, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών έχει κλιμακωθεί σε πολλά μέτωπα.

Σε μια ένδειξη των σοβαρών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, η Κίνα εγκαταλείπει τη συνήθη πρακτική του να ορίσει στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί ο κορωνοϊός και σε μια έμμεση παραδοχή του πόσο δυνατό θα είναι το χτύπημα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά από το 1990 -χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων- που το Πεκίνο δεν ορίζει αναπτυξιακό στόχο. Το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,8% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς το lockdown παρέλυσε επιχειρήσεις και εργοστάσια.«Αυτή η απόφαση ελήφθη διότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας όσον αφορά την πανδημία Covid-19 και το ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός Λι.

 

Πηγή:www.naftemporiki.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text