Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

H πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στην τάση βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας. Παρότι το οικονομικό σοκ αναμένεται να είναι παροδικό, τα υψηλά επίπεδα χρέους δεν αφήνουν περιθώρια παρέκκλισης από το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τη Moody's τα αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους -στο 177% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019- ασκούν πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας. Παρότι αναμένεται ότι το σοκ από την πανδημία θα είναι παροδικό, εντούτοις έχει ανακόψει τις τάσεις βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της χώρας. Να σημειωθεί ότι η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β1, με σταθερή προοπτικής. Η Moody's όμως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τις ισχυρότερς επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλλε μια νέα ώθηση για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, καταλήγει η έκθεση. (εδώ)

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει η ελληνική οικονομία, όταν επιστρέψει σε συνθήκες ομαλότητας,  μεσομακροπρόθεσμα σε μονοπάτι υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης -σε σύγκριση με την τριετία 2016-2019- με σχετική ισορροπία στο τρέχον εξωτερικό ισοζύγιο, είναι η προσέλκυση κεφαλαίων από την αλλοδαπή και η παράλληλη ενίσχυση των κινήτρων για αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της "7 Ημέρες Οικονομία” η Eurobank. Τα εν λόγω κεφάλαια, σύμφωνα με την τράπεζα, δύναται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του προϊόντος της οικονομίας, ενώ η αύξηση των εισοδημάτων και η παροχή κινήτρων για αποταμίευση δύναται να συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση της τελευταίας, στη συσσώρευση εθνικών πόρων, με αποτέλεσμα την αποτροπή δημιουργίας υψηλών ανισορροπιών (σαν και αυτές του παρελθόντος) στο τρέχον εξωτερικό ισοζύγιο. (εδώ)

Η μεγαλύτερη πρόκληση της τρέχουσας περιόδου είναι η επίτευξη της χρυσής τομής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά σε επαναλειτουργία κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη ποιοι κλάδοι είναι λιγότερο πιθανό να συντελέσουν στην εξάπλωση του ιού, καθώς και τη σημασία τους στην οικονομική μεγέθυνση και ευημερία. Παρά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι σε εξέλιξη, η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, αναμένεται να έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο σχεδόν σε όλους τους κλάδους, συρρικνώνοντας σημαντικά την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία τους και κατά συνέπεια μειώνοντας την απασχόληση. Σχεδόν σε όλες τις χώρες -ανεξάρτητα από τον βαθμό ζημίας που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του lockdown- προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας το 2021 σε σχέση με το 2019. Η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί από 2,9 π.μ. (Ισπανία) έως και 0,3 π.μ. (Γερμανία). Εξαίρεση, μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών, αποτελεί η Ελλάδα καθώς το ποσοστό ανεργίας από 17,3% το 2019 θα ανέλθει σε 19,9% το 2020, εξαιτίας του μεγάλου αλλά προσωρινού shock, ενώ θα υποχωρήσει σε 16,8% το 2021, εξέλιξη που μεταφράζεται σε σωρευτική αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021. Βασικό χαρακτηριστικό του σημερινού διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί το χαμηλό επίπεδο των ονομαστικών, αλλά και των πραγματικών επιτοκίων. Οι χρηματαγορές λαμβάνοντας υπόψη την έντονη οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 και με ανοικτό το ενδεχόμενο ενός δευτέρου κύματος εξάπλωσής της, έχουν αρχίσει να τιμολογούν την πιθανότητα εξαναγκασμού των κεντρικών τράπεζων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφύγει στην επιλογή των αρνητικών ονομαστικών επιτοκίων, να προβούν στην υιοθέτησή τους. (εδώ)

Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η (τελευταία) αρχική δέσμευση της χώρας για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό αναφερόταν στο… 2018. Ακόμη και σήμερα, στο παρά πέντε της έναρξης των εργασιών, υπάρχει ένας φορέας που δεν έχει απομακρυνθεί από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ωστόσο, καθώς η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» έχει κερδίσει την υπόθεση της έξωσης στο Εφετείο, η διαδικασία αποχώρησης του τελευταίου ενοικιαστή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εκφράζεται κάποια ανησυχία όσον αφορά τις νομικές επιπλοκές σχετικά με την παραχώρηση της άδειας του καζίνο στο Ελληνικό. Αν και η έκθεση είναι ενήμερη για τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων της HardRock), οι τεχνοκράτες της Κομισιόν κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Πάντως, παρά τις εύλογες καθυστερήσεις που σημειώνονται, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εκτιμούν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μείνουν άπραγοι και ότι θα προχωρήσουν άλλες προαπαιτούμενες δράσεις που άπτονται της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων και αίρουν αβεβαιότητες. (εδώ)

Στην ενίσχυση της Aegean, ως εταιρείας με νευραλγική σημασία για τον τουρισμό και τις εγχώριες αερομεταφορές, προσανατολίζεται η ελληνική πολιτεία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί εκατέρωθεν, από την αεροπορική και την κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης αποκάλυψε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη δανειακή συγχρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός. «Από αυτή τη μεριά, για παράδειγμα, εταιρείες σαν την Aegean και διάφορες άλλες, οι οποίες κρίνονται στρατηγικές, μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν με άλλους δανειοδότες».Η εξασφάλιση δανεισμού, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελεί πρακτική που έχει υιοθετήσει σημαντικός αριθμός αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη. Συνάδει, εξάλλου, με το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει του οποίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια. (εδώ)

Το ενισχυμένο κοινωνικό προφίλ της ΕΥΑΘ ΑΕ, με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία επέφερε μειώσεις στα τιμολόγια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα από 13 € σε 25€ και λόγω μείωσης της έκπτωσης συνεπούς πελάτη από πλευράς παρόχων, η μείωση της πρόβλεψης επισφαλειών βάσει του ΔΠΧΑ 9, καθώς και η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρικής χρήσης 2019. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, ανήλθε στο ποσό των € 72.686 χιλ. έναντι € 73.030 χιλ. της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,47%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των € 29.069 χιλ. έναντι € 30.286 χιλ. Το 2018, σημειώνοντας μείωση κατά 4,02%. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα € 20.652 χιλ. έναντι € 20.951 χιλ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση 1,42%. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε € 25.925 χιλ. έναντι € 25.478 χιλ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,75 %. (εδώ)

Σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων τους σχεδίων λόγω κορωνοιού προχωρούν πολλές εταιρίες, επιλέγοντας την εξοικονόμηση ρευστότητας, αφού όπως υποστηρίζουν το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο και θα δοκιμάσει τις αντοχές τους. Ήδη η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι υπό επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό, μέχρις ότου να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η αγορά. Σε αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος προχωρά για τους επόμενους μήνες στα εστιατόριά της στην Ευρώπη και η Premier Capital, εξαιτίας των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό ενώ σε αλλαγή του επενδυτικού τους πλάνου προχωρούν και οι Ιταλοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) η οποία έχει μέχρι σήμερα επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ για το σχέδιο έλευσης πέντε νέων τρένων και περί τα 16 εκατ. ευρώ για το νέο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης. (εδώ)

Η Folli Follie έχει ενισχύσει το δίκτυο των διαδικτυακών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες σε ποσοστό 110%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον Μάιο του 2018, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο του ομίλου Folli Follie, όμως, ακόμη το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Καμία από τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που έχουν ασκηθεί εις βάρος του πρώην διοικητικού συμβουλίου, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπόλοιπων μελών αυτού, δεν έχει προχωρήσει, καθώς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Παρ’ όλα αυτά, η νέα διοίκηση της Folli Follie, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και στην εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106 β΄ και δ΄ του Πτωχευτικού Κώδικα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την υποβολή προς έγκριση στη Δικαιοσύνη της αίτησης εξυγίανσης είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μήνες. «Η Folli Follie διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να αντέξει έως και μετά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης, ρευστότητα που αναμένεται να ενισχυθεί από πρόσθετες εμπορικές ενέργειες, αλλά και από περαιτέρω περικοπές εξόδων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. (εδώ)

Εντελώς ρευστό σκηνικό δημιούργησε η πανδημική κρίση, τόσο στο έργο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ της χώρας που ελέγχει το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), όσο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, στην 6η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρονται σε τρεις ΔΕΚΟ που δημιουργούν ένα «εκρηκτικό έλλειμμα» ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, κρίσιμες για το πρόγραμμα εξυγίανσης των συμμετοχών του υπερταμείου θεωρούνται τρεις ΔΕΚΟ: τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι τρεις εταιρείες, εκτός από την πανδημική κρίση, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η απουσία ρευστότητας και η ανάγκη εξυγίανσης (ΕΛΤΑ) αλλά και οι νομικές διαμάχες με υπέρογκες διεκδικήσεις που έχει εγείρει από την ΕΤΑΔ η τουριστική επιχείρηση Αττικός Ηλιος (όμιλος Μαντωνανάκη). (εδώ)

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020 των ελληνικών τραπεζών δεν θα εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις ενώ και συνολικά για το 2020 προβλέπεται ότι η χρονιά δεν θα είναι άσχημη. Η ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τα νέα NPEs που πλέον για να θεωρηθεί ένα δάνειο μη εξυπηρετούμενο πρέπει να περάσουν 180 ημέρες και οι συνεχείς ρυθμίσεις ώστε οι εταιρίες να πληρώνουν τόκους αντί κεφάλαιο μετριάζει τον κίνδυνο έξαρσης των νέων NPEs. Οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι υπάρχουν τρία σενάρια για τα νέα NPEs με πιθανότερο σενάριο η τελική επιβάρυνση να κινηθεί μεταξύ θετικού και βασικού σεναρίου δηλαδή 2-3 έως 5 δισεκ. νέα NPEs. Τέλος, εκτιμάται ότι σε όλες τις τράπεζες το 2020 θα αυξηθεί το cost of risk κατά 0,50% κατά τράπεζα ένας σημαντικό δείκτης που αξιολογείται ιδιαίτερα από τους επενδυτικούς οίκους (εδώ)

Η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ επιβράδυνε ελαφρώς τον Μάιο, καθώς ξεκίνησε η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία της έρευνας της IHS Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 36,4 τον Μάιο από 27,0 τον Απρίλιο. Αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την έναρξη της έρευνας στα τέλη του 2009. "Η ραγδαία πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο έρχεται αμέσως μετά την ύφεση ρεκόρ του Απριλίου, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι το ΑΕΠ οδεύει για πρωτοφανή συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο" του έτους, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. (εδώ)

Ο εμπορικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει την τελευταία διετία μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών, συνολικού ύψους 360 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά, καθώς και αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 15 Ιανουαρίου την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, ανακαλώντας κάποιους εκ των δασμών. Τα επόμενα βήματα όμως στην εφαρμογή της παραμένουν αβέβαια, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών έχει κλιμακωθεί σε πολλά μέτωπα. Είναι η πρώτη φορά από το 1990 -χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων- που το Πεκίνο δεν ορίζει αναπτυξιακό στόχο. Το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,8% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς το lockdown παρέλυσε επιχειρήσεις και εργοστάσια. «Αυτή η απόφαση ελήφθη διότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας όσον αφορά την πανδημία Covid-19 και το ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός Λι. (εδώ)

Μολονότι σε ολόκληρο τον κόσμο δρομολογείται ή ακόμη και επισπεύδεται η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ορισμένες επιχειρήσεις επιλέγουν διαφορετική οδό για να το επιτύχουν. Αρνούνται να ανοίξουν τις πόρτες στους εργαζομένους τους πριν από το καλοκαίρι, παρατείνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το καθεστώς τηλεργασίας. Σε ορισμένες μάλιστα αυτή η πρακτική θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. H ανακοίνωση του ιδρυτή της Facebook του κολοσσού των μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μονιμοποιηθεί η τηλεργασία ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση της τάσης που ο κορονοϊός επιτάχυνε για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley. "Θα είμαστε από τις πλέον φιλόδοξες εταιρείες του μεγέθους μας ως προς αυτό το ζήτημα", τόνισε ο συνιδρυτής της Facebook στο οποίο ανήκει το Instagram και το WhatsApp. Από την πλευρά του το Twitter λέει ότι θα ήταν πρόθυμο να αφήσει τους υπαλλήλους του να συνεχίσουν να εργάζονται για πάντα από το σπίτι- εάν το επιτρέπουν οι ρόλοι τους. Στον αντίποδα, η Microsoft έχει διαφορετική άποψη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα εκφράζει επιφυλάξεις για την τάση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει ένα εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text