Αρχική | Χρηματιστήριο | Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean Airlines περιλαμβάνει ΑΜΚ 50-70 εκατ από τους μετόχους και 200-300 εκατ Cocos από το κράτος

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean Airlines περιλαμβάνει ΑΜΚ 50-70 εκατ από τους μετόχους και 200-300 εκατ Cocos από το κράτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean Airlines περιλαμβάνει ΑΜΚ 50-70 εκατ από τους μετόχους και 200-300 εκατ Cocos από το κράτος

Η εταιρία για το 2020 θα έχει ζημίες συμβάλλοντας στην μείωση των κεφαλαίων από 330 εκατ σε 170 εκατ ευρώ περίπου

Διττό κεφαλαιακό σχήμα που θα ενισχύσει ταμειακά και κεφαλαιακά την Aegean Airlines εξετάζεται με στόχο να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι επιβεβαιώνοντας την στήριξη στην εταιρία και το κράτος με την έκδοση Cocos μετατρέψιμου σε μετοχές διάρκειας 5 ετών.

Το σχέδιο που εξετάζεται περιλαμβάνει

1)Αύξηση κεφαλαίου 50 με 70 εκατ τα οποία θα καταβάλλουν μόνο οι υπάρχοντες ή νέοι ιδιώτες μέτοχοι.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος ο Βασιλάκης ελέγχει το 35,7% της Aegean Airlines.

Η οικογένεια Λασκαρίδη ελέγχει το 17% της Aegean Airleines μέσω των εταιριών Alnesco και Siana.

O Aχ. Κωνσταντακόπουλος ελέγχει το 5,19%.

Ορισμένα funds κατέχουν συγκεντρωτικά 8-10% και 26% λοιποί μέτοχοι, μικρομέτοχοι και θεσμικοί.

Στην αύξηση κεφαλαίου των 50-70 εκατ θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι, αύξηση που θα καλυφθεί πλήρως ως απόδειξη όχι μόνο ότι οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν την εταιρία αλλά και ένα μήνυμα στο κράτος ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν δεν κινδυνεύουν.

2)Έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ή Cocos μετά την πάροδο 5ετίας εάν δεν αποπληρωθεί κατά τα πρότυπα των Cocos των ελληνικών τραπεζών.

Τα cocos είναι μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές τα οποία φέρουν κουπόνι π.χ. 5%, μπορεί η εταιρία να μην πληρώσει επιτόκιο για ένα έτος αλλά εάν αυτό επαναληφθεί δεύτερη φορά το κράτος θα μετατρέψει τα ομόλογα σε μετοχές.

Με την έκδοση ομολόγου σε μετοχές Cocos η εταιρία Aegean Airlines δεν κρατικοποιείται, δυνητικά παραμένει ο κίνδυνος μετατροπής αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη καλή εικόνα της εταιρίας προ κορωνοιού εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο δυνητικός κίνδυνος κρατικοποίησης είναι ελάχιστος.

Με βάση ορισμένους αναλυτές ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Aegean Airlines θα μειωθεί στα 550 με 600 εκατ στο τέλος του 2020 από 1,308 δισεκ. το 2019 ή πτώση 54%.

Η εταιρία για το 2020 θα έχει ζημίες συμβάλλοντας στην μείωση των κεφαλαίων από 330 εκατ σε 170 εκατ ευρώ περίπου.

Όμως με την αύξηση και τα Cocos τα κεφάλαια θα ενισχυθούν σημαντικά.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το ομολογιακό 200 εκατ της Aegean με κουπόνι 3,6% και λήγει τον Μάρτιο του 2026 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 85 με 86 μονάδες βάσης και απόδοση 8,60%.

Image

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text