Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ισχυροί ισολογισμοί και μερίσματα, συνταγή ανθεκτικών κεφαλαιοποιήσεων

Ισχυροί ισολογισμοί και μερίσματα, συνταγή ανθεκτικών κεφαλαιοποιήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυροί ισολογισμοί και μερίσματα, συνταγή ανθεκτικών κεφαλαιοποιήσεων

Το να διατηρείς μια σχετικά κοντινή επαφή με την τιμή διαπραγμάτευσης του τέλους του 2019 δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά βασίζεται σε μια συνολικά σταθερά καλή επιχειρηματική επίδοση που η επενδυτική κοινότητα εκτιμά. Ένα επιχειρηματικό πλάνο που βγαίνει σε μια εξαιρετική τελική γραμμή και ακολούθως επιτρέπει τη διανομή μερίσματος που έχει νόημα, είναι η πεμπτουσία της δικαίωσης του επενδυτή, ο λόγος για τον οποίο μια μετοχή μπαίνει σε διακράτηση για… πάντα.

Τόσο η ΚΡΙ ΚΡΙ όσο και ο ΑΔΜΗΕ έδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις και κυρίως επικοινώνησαν «αντοχές» για τη συνέχεια. Μάλιστα, η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ χρήζει πολύ μεγαλύτερης προσοχής, αφού πρόκειται για μια εταιρεία δικτύων με προσδοκώμενη ανάπτυξη που θα τετραπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα 10 χρόνια.

Αναλυτικότερα:

Η ΚΡΙ ΚΡΙ πέτυχε το 2020 την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε τζίρο, μικτά κέρδη, λειτουργικά κέρδη και καθαρή κερδοφορία. Ακόμα και αν αφαιρεθεί η επιδότηση φόρου 1,2 εκατ. ευρώ, η χρήση παραμένει με διαφορά η καλύτερη στην ιστορία του ομίλου. Οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν μέρισμα χρήσης 18 λεπτά, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι δικαιολογώντας μια μερισματική απόδοση 3,6%, το οποίο θα κοπεί. Για να τα λέμε όλα, η εταιρεία εκτός από τους δείκτες απόδοσης και δραστηριότητας χτύπησε και νέο ρεκόρ απασχόλησης, εντάσσοντας πλέον στο δυναμικό της 412 εργαζομένους έναντι 245 το 2014.

Κοιτάζοντας μπροστά, για το 2020 η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ αναμένει ανάλογα επίπεδα μικτού περιθωρίου με αυτά που παρατηρήθηκαν το 2019 (35%) λόγω της αύξησης της ιδιωτικής ετικέτας στο μερίδιο των πωλήσεων. Παρά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η μείωση των εξόδων προώθησης και μεταφορικού κόστους θα φέρει σε ισορροπία το λειτουργικό περιθώριο. Για το 2020 εκτιμάται ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες θα κινηθούν στα 9 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου ενέργειας από βιομάζα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι πληρωμές των απαιτήσεων γίνονται σε πολύ ικανοποιητικό χρόνο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Η ζήτηση στο γιαούρτι παραμένει ισχυρή εντός και εκτός συνόρων, ενώ οι φόβοι για την επίδραση του Brexit αποδείχθηκαν υπερβολικοί.

Επόμενες χώρες-στόχοι είναι οι Ιταλία και Γερμανία σε επίπεδο ιδιωτικής ετικέτας. Για το α' εξάμηνο του 2020 ο όμιλος αναμένει μείωση πωλήσεων κατά 3% σε ό,τι αφορά το παγωτό, κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης σε ανοιχτά σημεία πώλησης, αλλά και των μειωμένων τουριστικών αφίξεων. Τέλος, οι απαλλαγές φόρου από επιδοτήσεις θα συνεχιστούν έως το 2022 και θα ενισχύσουν την τελική γραμμή κατά 2-3,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται σε πολύ ελκυστική αποτίμηση με προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών για το 2020 12,9x και δείκτη επιχειρηματικής αξίας EV/EBITDA 8,3x.

Μετοχή παντός καιρού

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ίσως μία από τις λίγες περιπτώσεις παγκοσμίως που ως διαχειριστής δικτύου αναμένεται να έχει αυξημένους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εταιρείες αυτής της δραστηριότητας βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, ωστόσο λόγω της χάραξης νέων ενεργειακών δικτύων και της ενοποίησης απομακρυσμένων περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα (διασυνδεδεμένο δίκτυο) υπάρχει λαμπρό πεδίο ανάπτυξης. Το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια - θεωρητικά ο ΑΔΜΗΕ έχει ετήσιο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ. Για να υλοποιηθεί το πλάνο, θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 5 δισ. με τη μορφή δανείων, επιδοτήσεων και οργανικής κερδοφορίας. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ θα μπουν στη βάση παγίων, στο κομμάτι του ενεργητικού δηλαδή βάσει του οποίου υπολογίζεται η υποχρεωτική απόδοση που πρέπει να έχει επενδεδυμένο κεφάλαιο. Ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης με κόστος κάτω από 2%, ενώ λόγω των ρυθμισμένων επενδύσεων το ύψος των επιδοτήσεων θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Η «Αριάδνη», η διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο υπογραφών συμβάσεων με τους προμηθευτές και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Για μια εταιρεία που έχει εξασφαλισμένο το 95% των εσόδων της βάσει της μαθηματικής σχέσης του σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου από τη ΡΑΕ δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την πανδημία, παρά μικρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων. Η επόμενη πώληση ποσοστού του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος της χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται η διασύνδεση της Κρήτης να έχει στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη πώληση ποσοστού 24% στην κινεζική State Grid είχε γίνει σε αποτίμηση 320 εκατ. ευρώ ή 1,33 δισ. ευρώ (5,74 ευρώ ανά μετοχή) για το 100%. Στα 2,18 ευρώ ανά μετοχή η εταιρεία διαπραγματεύεται στα 505,8 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα για τη χρήση ήταν αυξημένο 30% και στα 11,8 λεπτά ανά μετοχή συνιστά απόδοση 5,41%. Κερασάκι στην τούρτα, η δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για διανομή μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών κερδών. Μετοχή παντός καιρού και αγοράς!

On the Spot

- Αγορά: Τελειώνει ο μήνας, τελειώνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ τρίμηνο, τελειώνουν και οι εκροές του MSCI που όσο να ‘ναι ταλαιπωρούν το μυαλό της Αγοράς. Μέχρι στιγμής ο Μάιος είναι στο κόκκινο (-4%), αλλά δεν τα έχει πάει άσχημα δεδομένης της διατήρησης του μεγαλύτερου μέρους των κεκτημένων του Απριλίου (+12,5%), αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η «ζημιά» προέρχεται από τον συνήθη ύποπτο τραπεζικό κλάδο (-20% από την αρχή του μήνα). Εκεί που το πράγμα δείχνει να χαλάει είναι η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 30-40 εκατ. ευρώ ημερησίως και είναι αποτέλεσμα αφενός της επιφυλακτικότητας που υπάρχει γενικά (οικονομικό κλίμα) και ειδικά (εκροές). Επιπλέον η μείωση των τιμών έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων. Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει αναγκαστικά καλούς τζίρους λόγω των αναδιαρθρώσεων, το ερώτημα ωστόσο είναι αν μετά θα μπούμε σε φάση ενός παρατεταμένου… Δεκαπενταύγουστου σε μια λογική βλέποντας και κάνοντας. Το παρήγορο είναι ότι πλέον η ατζέντα έχει περισσότερο καθημερινότητα και λιγότερο ιατρικό δελτίο. Και στο ταμπλό αυτό φαίνεται να έχει εμπεδωθεί σε εταιρείες που έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις για τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις, χωρίς πολλές αιρέσεις. Επίσης, σε επίπεδο ψυχολογίας η Αγορά έχει ακόμα μοιρασμένο το ποτήρι σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους, ενώ δεν λείπουν και οι υπερβολές στην έκφραση άποψης για το μέλλον κάποιων κλάδων. Ολα αυτά είναι απολύτως ευπρόσδεκτα. Η στήλη είναι αισιόδοξη και επιθυμεί να υπάρχει απαισιόδοξο δέος απέναντι, κάποιος θα πρέπει να βγει να αγοράσει τα χαρτιά όταν όλο αυτό τελειώσει.

- Ατζέντα: Η εβδομάδα ξεκινάει με αργία για τις αμερικανικές Αγορές, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Τρίτη 26/5 είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Βιοχάλκο. Την Τετάρτη ακολουθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα, μεταξύ άλλων, την πληρωμή υπόλοιπου μερίσματος χρήσης, ύψους 6,2 λεπτών ανά μετοχή. Την Πέμπτη Εθνική Τράπεζα, και Alpha Bank ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης, τα οποία θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές. Την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Byte (χρήση 2019) και Eurobank (α’ τρίμηνο 2020), ενώ τακτικές συνελεύσεις έχουν οι Intralot και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με την έξοδο 4 ελληνικών μετοχών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν) από τη σύνθεση του βασικού δείκτη αναφοράς.

- Ενεργειακό δίδυμο: Τον τελευταίο καιρό διαμορφώνεται μια πιο σφιχτή συσχέτιση στη διαπραγμάτευση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, μετά τις 16 Μαρτίου στο ταμπλό υπάρχει μια πορεία παράλληλη και πιο συνεκτική. Το ίδιο είχε παρατηρηθεί και στο ξεκίνημα της χρονιάς έως τις 7 Φεβρουαρίου, με τις δύο μετοχές να κινούνται σε απόλυτη αρμονία. Εκτοτε ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε πιο αμυντικά χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας το ξεπούλημα του Μαρτίου. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ απέχει μόλις 6% από την τιμή εκκίνησης του 2020, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται χαμηλότερα -27%. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε φάση οργανωτικού και επιχειρηματικού μετασχηματισμού, έχοντας επικοινωνήσει το επιχειρηματικό πλάνο στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να αποκτούν σταδιακά περισσότερους οπαδούς στο ταμπλό. Πρόσφατα το επενδυτικό κεφάλαιο της Landsdowne μείωσε τις ανοικτές θέσεις στη ΔΕΗ στο 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου από 1,72%.

- Περιθώρια διύλισης: Το 2020 φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία για μια σειρά από παραδοξότητες που δύσκολα θα επαναληφθούν. Ετσι, μετά τις αρνητικές τιμές διαπραγμάτευσης του αμερικανικού πετρελαίου τον Απρίλιο, ήρθε η ώρα να δούμε αρνητικά περιθώρια διύλισης. Τα περιθώρια διύλισης είναι η συνισταμένη τιμών των βασικών προϊόντων των αργών πετρελαίων. Ο λόγος για τον οποίο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου σημειώθηκε μια τόσο αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με τη μείωση της πραγματικής ζήτησης και της αύξησης των τιμών του αργού ανά βαρέλι. Τα καλά νέα για τα δύο ελληνικά διυλιστήρια είναι ότι το 35%-40% της παραγωγής τους διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, όπου η ζήτηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται πλην των αεροπορικών καυσίμων.

Έτσι όπως εξελίσσονται Απρίλιος και Μάιος, θα δούμε ένα δεύτερο τρίμηνο στο οποίο η οργανική κερδοφορία θα συρρικνώνεται ενώ η αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου θα απορροφήσει μέρος των υψηλότατων ζημιών αποτίμησης αποθεμάτων που καταγράφηκαν στο α’ τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν στο τέλος Μαρτίου ζημιά αποθεμάτων ρεκόρ όλων των εποχών για ένα τρίμηνο, ύψους 540 εκατ. ευρώ, λόγω της μεγάλης υποχώρησης των αργών παγκοσμίως. Το σύνηθες μέτρο για τη μέτρηση της διαφοράς στα αποθέματα στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι 15 εκατ. βαρέλια, ενώ στη Motor Οil 9 εκατ. βαρέλια. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τη διαφορά επί των έτοιμων προϊόντων τα οποία βρίσκονται σε αποθήκευση (βενζίνες, ντίζελ κ.λπ.) τα οποία από τρίμηνο σε τρίμηνο έχουν διαφορετική συσχέτιση μεταξύ τους. Κλάδος που αξίζει να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, αφού οι τάσεις στη ζήτηση θα δείξουν ποιο θα είναι το νέο σημείο αναφοράς.

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text