Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πρόγραμμα-«γέφυρα», που θα μείνει ενεργό για όσο διάστημα η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί αρρυθμίες στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες με στόχο να κρατηθούν στη ζωή όλοι οι πελάτες τους με επιχειρηματικό μοντέλο που βγάζει νόημα, ενήμεροι και μη. Πρόκειται για δράσεις δυνητικού ύψους ακόμη και άνω των 15 δισ. ευρώ για το 2020, που θα υλοποιηθούν μέσω αναστολής πληρωμών ή αναδιάρθρωσης παλαιών δανείων, καθώς και χορήγησης φρέσκου χρήματος για κεφάλαιο κίνησης και για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος σημειώνει πως προτεραιότητα σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί η στήριξη των υγιών επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει όχι μόνο στη διάσωσή τους, αλλά και στη διάχυση ρευστότητας σε μεγάλος μέρος της αγοράς, στα οικοσυστήματα δηλαδή που είναι στημένα γύρω από βασικούς κλάδους της οικονομίας. Το θετικό είναι πάντως ότι η τρέχουσα κρίση βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο ισχυρό. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε διαδικτυακή συνέντευξη της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, «κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι μια υγειονομική κρίση με ημερομηνία λήξης να μη μεταβληθεί σε μακροχρόνιο πρόβλημα για το εγχώριο επιχειρείν και την ελληνική οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κρίση βρίσκει τις τράπεζες στην Ελλάδα και διεθνώς πιο θωρακισμένες σε σχέση με την περίοδο 2008-2010, με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. (εδώ)

Άδεια σωρευτικής εκπροσώπησης για έργα ΑΠΕ 1.000 MW εξασφάλισε η ΔΕΗ, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια,με δυνατότητα περαιτέρω παράτασής της. Η κίνηση της ΔΕΗ θεωρείται αναμενόμενη, με δεδομένη την «πράσινη στροφή» που σχεδιάζει μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να πολλαπλασιάσει τα αμέσως επόμενα χρόνια την εγκατεστημένη της ισχύ σε έργα ΑΠΕ. Έργα τα οποία θα συμμετέχουν στην αγορά αναλαμβάνοντας ευθύνες εξισορρόπησης, καθώς όσοι «πράσινοι» σταθμοί άνω των 400 kW τίθενται σε λειτουργία από την 4η Ιουλίου 2019. (εδώ)

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η συγγενής της εταιρία, Όμιλος ΑΔΜΗΕ, πέτυχε την περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων δανεισμού της, προχωρώντας σε αναχρηματοδότηση δύο κοινοπρακτικών δανείων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ για το 2020. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ουσιαστική βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Διαχειριστή είναι απόρροια της έγκαιρης αξιοποίησης των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών που επικράτησαν στα τέλη του προηγούμενου έτους, σε συνδυασμό με την ισχυρή πιστοληπτική του ικανότητα. Βασική μας προτεραιότητα, πέραν της έγκαιρης υλοποίησης του επενδυτικού μας σχεδίου, είναι η διασφάλιση των βέλτιστων όρων χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών μας δαπανών». (εδώ)

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η Aegean παρουσίασε τα νέα αεροσκάφη της, σε μία ειδική τελετή που συμβόλιζε μια επιτυχημένη πορεία 20 ετών, αλλά και έναν στρατηγικό σχεδιασμό δυναμικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, με ετήσιες επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων σε ορίζοντα εξαετίας. Ωστόσο, τα δεδομένα λόγω της πανδημικής κρίσης μέσα σε μερικούς μήνες ανατράπηκαν. Ετσι, μόλις τρεις μήνες μετά, η αεροπορική εταιρία βρίσκεται στη θέση να προσπαθεί να διαψεύσει τις φήμες ότι χρειάζεται το κράτος ως μέτοχό της για να προσπεράσει τη δίχως προηγούμενο καταιγίδα που πλήττει την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Κι είναι γεγονός ότι ούτε η εταιρία ούτε η κυβέρνηση θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο της γερμανικής Lufthansa. Κατ’ αρχάς, επειδή η ελληνική αεροπορική εταιρία δεν χρειάζεται δυσθεώρητα ποσά για να εφαρμόσει το αναπροσαρμοσμένο, στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κρίση, επιχειρησιακό της σχέδιο. Δεύτερον, η κρίση βρήκε τον ελληνικό αερομεταφορέα με γεμάτο ταμείο. Διοίκηση και μέτοχοι είχαν δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαμορφωνόταν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Aegean θα χρειαστεί νέα κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αντληθούν από τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζει ή σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις των κλάδων των μεταφορών και του τουρισμού που πλήττονται από την κρίση. Η εναλλακτική για την Aegean θα ήταν να συρρικνωθεί αρκετά, να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη της στα δεδομένα μιας αγοράς που μίκρυνε δραματικά λόγω της πανδημίας και η οποία είναι αβέβαιο πότε και με ποιο ρυθμό θα ανακάμψει. (εδώ)

Σημαντικές επιπτώσεις είχε στην διακίνηση φορτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η πανδημία του κορονοϊού. Η μείωση των φορτίων επηρεάστηκε αρνητικά από τον Μάρτιο και επιδεινώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο, ωστόσο η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ παραμένει αισιόδοξη για ανάκαμψη των λειτουργιών τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κατά το μήνα Απρίλιο, ο αντίκτυπος του ιού στην ΟΛΘ. ΑΕ εκδηλώθηκε εντονότερος, με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να μειώνεται κατά 14% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, και τη συμβατική διακίνηση να μειώνεται κατά σχεδόν 35% σε σύγκριση με πέρυσι. "Παρά τη σημαντική μείωση του όγκου των φορτίων σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, η ΟΛΘ. Α.Ε παραμένει κερδοφόρα”, αναφέρεται σχετικά. Η πανδημία του κορονοϊού δεν φαίνεται όμως, να επηρεάζει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας. Στο επίκεντρο των επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η κοινοπραξία SEGT στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς του 67% της ΟΛΘ ΑΕ βρίσκεται η επέκταση του 6ου προβλήτα. Με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του 2019 να έχουν διαμορφωθεί στα 16,45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,3% σε σχέση με το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2019 ύψους 11.793.600 ευρώ το οποίο ανέρχεται σε 1,17 ευρώ/μετοχή. (εδώ)

Για την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας χωρίς την εισφορά του 128/75 του 0,6% η ElvalHalcor επιλέγει τη σύναψη ομολογιακών δανείων, σύμφωνα με πηγή της εταιρίας και αναμένοντας πτώση επιτοκίων τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους λήγουν αρκετά από τα ομολογιακά της, θα πετύχει μείωση χρηματοοικονομικών δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη σύναψη ομολογιακών δανείων 150 εκατ. ευρώ, ώστε όποτε χρειαστεί μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις λήξεις των ομολογιακών που έχει συνάψει να προχωρά στη σύναψη νέων ομολογιακών δανείων προς αντικατάσταση παλαιότερων. Ταυτόχρονα η εταιρία εκτιμά, σύμφωνα με πηγή, ότι το επόμενο διάστημα τα επιτόκια θα κινηθούν πτωτικά. Επίσης όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει ανησυχία για το αν θα δώσουν η τράπεζες τη ρευστότητα «Είμαστε από τους προτιμότερους πελάτες των τραπεζών, αν θέλουμε έχουμε πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα αλλά προτιμάμε τον ομολογιακό δανεισμό. Τα επιτόκια συνέχεια πέφτουν και στο τελευταίο ομολογιακό των 20 εκατ ευρώ εξασφαλίσαμε επιτόκιο κάτω από 3%», τονίζεται. Το σύνολο των ομολογιακών δανείων της εταιρίας ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και με τις αναχρηματοδοτήσεις τους με χαμηλότερα επιτόκια η εταιρία μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά χρηματοοικονομικά κόστη. (εδώ)

«Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο τρέχει προκειμένου να περισώσει ό,τι θα μπορούσε να σωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο και ορθώς πράττει, καθώς με δεδομένο ότι η πορεία των τουριστικών εισροών θα είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της φετινής ύφεσης στην οικονομία. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη σημασία θα είχε για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, και μάλιστα σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, αν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς ξεμπλοκάριζε τα αποκαλούμενα ως «ώριμα» επενδυτικά projects του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». Αυτά δήλωσε γνωστός παράγοντας της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ στο ζήτημα στάθηκε και ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καθώς στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας του σημείωσε πως «στην αγορά κατοικίας αναμένεται κάμψη της ζήτησης λόγω της μείωσης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και της ανόδου της ανεργίας. Αντίστοιχα, υπάρχει κίνδυνος αναστολής ή ακύρωσης έργων στον τομέα των εμπορικών και επιχειρηματικών ακινήτων. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν θετικά και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου: Οι κατασκευές θεωρούνται μία ασφαλής και αναγκαία δραστηριότητα. Ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην οικονομία. Η επιτάχυνση των δημοσίων έργων έχει ήδη συμπεριληφθεί στα υπό συζήτηση σχέδια δράσης. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες σε έργα υποδομής στις ΗΠΑ ή η έναρξη μείζονος κλίμακας «ώριμων» έργων στην Ελλάδα ενδέχεται να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικοί παράγοντες στήριξης». (εδώ)

Με αυξημένα έσοδα κατά 31,8% και καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 169% έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2020 για την ΕΧΑΕ, που προβλέπει μείωση του ποσοστού αύξησης των κερδών στα επόμενα τρίμηνα, αφού και τα μεγέθη της αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης. Το α΄ τρίμηνο του 2020 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) διαμορφώθηκε στα 84,8 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά +84,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 ( EUR46,0 εκ.) ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μειωμένος κατά 22,6% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,05 εκατ. ευρω, αυξημένα κατά 75,7% σε σχέση με τα 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η σημαντική αύξηση των εσόδων είχε ως αποτέλεσμα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) να διαμορφωθούν στα 2,0 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 129%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,03 ευρώ και 0,013 ευρώ αντίστοιχα. (εδώ)

Η PASAL Development Α.Ε. ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ομίλου, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, για την χρήση 2019 ανήλθαν σε € 1,6 εκατ. έναντι € 1,7 εκατ. για το 2018. Στις 29.08.2019 εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση επικύρωσης Συμφωνίας εξυγίανσης της Εταιρίας, με βάση το άρθρο 106β του Ν.3588. Συνεπεία της απόφασης ο καθαρός δανεισμός του ομίλουτην 31.12.2019 διαμορφώθηκε σε € 22,9 εκατ. έναντι €133 εκατ. την 31.12.2018. Ο Όμιλος για την χρήση 2019 παρουσίασε λειτουργικές ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους € 6 εκατ. έναντι ζημιών € 1,1 εκατ. της χρήσης 2018, οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αρνητική αναπροσαρμογή των εύλογων αξιών των επενδυτικών ακινήτων κατά € 5,6 εκατ. (€ 1,9 εκατ. το 2018). Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για την χρήση 2019 ανήλθαν σε κέρδη ύψους € 41,8 εκατ., έναντι ζημιών € 2,7 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στη διαγραφή υποχρεώσεων και εξόφληση οφειλών μέσω μεταβίβασης ακινήτων βάσει της Συμφωνίας εξυγίανσης. (εδώ)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη σύνθεση των δεικτών των αγορών του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των δεικτών, αναφορικά με τη διαχείριση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.", που την Τρίτη 26 Μαΐου συμπληρώνει 10 εργάσιμες ημέρες. Οι Βασικοί Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού τόσο των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α. όσο και των Δεικτών FTSE/X.A προβλέπουν την αφαίρεση της μετοχής της εταιρίας από τη σύνθεση των δεικτών στους οποίους συμμετέχει σε μηδενική τιμή, προκειμένου η επίδραση της διαγραφής της να μπορεί να αποτυπωθεί αντιπροσωπευτικά για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και τους εκδότες προϊόντων που παρακολουθούν τους δείκτες. Το βάρος των μετοχών της εταιρίας, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης 26 Μάϊου στη σύνθεση του δείκτη είναι 0.03%, όση και κατ' επέκταση η επίδραση του μηδενισμού της τιμής της μετοχής στην τιμή εκκίνησης του δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Μάϊου. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης 27 Μάϊου, θα γίνει αντικατάσταση των μετοχών της εταιρίας από τις μετοχές της εταιρίας "Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε." με συντελεστή στάθμισης (Free Float) 49% και capping factor 1.0. (εδώ)

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), η Πολωνία θα μπορούσε να γίνει το κράτος με τις μεγαλύτερες εισφορές σε σχέση με όσα θα εισπράξει από το ταμείο ανάκαμψης που πρότειναν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν. Κερδισμένος ο νότος της Ευρώπης -και η Ελλάδα. Η αδημοσίευτη ανάλυση, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της "Welt", προσομοιώνει τη διανομή κεφαλαίων από το μελλοντικό ταμείο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότειναν οι δυο ηγέτες με δύο πιθανές "κλείδες διανομής". Εάν το ποσό των εκταμιεύσεων εξηρτάτο αποκλειστικά από το πόσο υποχώρησε η οικονομική παραγωγή κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Γερμανία θα πληρώσει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, αλλά θα λάβει 107,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες. Η καθαρή εισφορά της Γερμανίας θα ήταν συνεπώς 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Πολωνία θα ήταν σύμφωνα με αυτήν την κλείδα κατανομής το δεύτερο κράτος με τις μεγαλύτερες καθαρές εισφορές στο ταμείο και θα κατέβαλε 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό, τι θα εισέπραττε από τις Βρυξέλλες. Θα αποτελούσε όμως τη χώρα και με τις μεγαλύτερες καθαρές εισφορές σε σχέση με την οικονομική της παραγωγή. Η εισφορά θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο 2% της οικονομικής παραγωγής του 2019. Οι μεγαλύτεροι καθαροί αποδέκτες σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν η Ισπανία με 24,2 δισεκατομμύρια, η Ιταλία με 19,2 δισεκατομμύρια και η Ελλάδα με 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. (εδώ)

Ανέκαμψε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ καθώς ολοένα και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες ανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 86,6 μονάδες τον Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 85,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Αυτό ακολουθεί την κατρακύλα του δείκτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς το κλείσιμο των οικονομιών στο αποκορύφωμα της πανδημίας έπληξε καίρια την καταναλωτική ψυχολογία. (εδώ)

Μπορεί ο κόσμος να κάνει ένα επιτυχημένο «restart»; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, αναλύοντας τα πρώτα στοιχεία από την επανεκκίνηση των οικονομιών και τις αντιδράσεις των αγορών σε τρία βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο «μάθημα» είναι ότι οι χώρες που «άνοιξαν» νωρίτερα από άλλες δεν έχουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Πρόκειται για ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, όμως η Goldman τονίζει πως είναι ακόμη νωρίς και δεν θα πρέπει να εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα. Το δεύτερο «μάθημα» είναι ότι οι αγορές ανταμείβουν – αν και με επιφυλακτικότητα – τις χώρες που άνοιξαν νωρίς. Η Goldman χρησιμοποιεί στοιχεία από 100 διαφορετικούς δείκτες από 33 χώρες και ένα οικονομετρικό πλαίσιο που συγκρίνει τις χώρες που άνοιξαν πρώτες με εκείνες που άνοιξαν αργότερα, για να δείξει ότι οι περισσότερες αγορές ανταμείβουν όσες οικονομίες άνοιξαν με υψηλότερες τιμές και καλύτερες χρηματοδοτικές συνθήκες. Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες επανεκκίνησης. Οι κίνδυνοι της επανεκκίνησης είναι μικρότεροι για τις οικονομίες που εμφανίζουν το μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, ενώ οι αγορές δείχνουν να ανταμείβουν περισσότερο τις οικονομίες που επιλέγουν πιο ευρύ άνοιγμα. (εδώ)

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ΗΠΑ (0,3%), ενώ η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση (5,4%). (εδώ)

Τη σταθερά ανοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων μετά τα χαμηλά του Μαρτίου παρακολουθεί η UBS, σε νέα 13σέλιδη έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο «Second wave or second wind?». Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, μετά το ισχυρό ράλι που πραγματοποίησαν οι αγορές μετά τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, πλέον έχουν περάσει σε τροχιά «επανεξέτασης» της κατάστασης, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν τους φόβους τους για ένα νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, τους προσεχείς μήνες. Στο θετικό σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σταδιακά εντός του Μαΐου και του Ιουνίου και δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν ξανά για το υπόλοιπο του 2020, επιτρέποντας στις οικονομίες να πάρουν γρήγορα «μπροστά». Οι μικρές εταιρίες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό αναμένεται να ξεχωρίσουν αμέσως μόλις αρχίσουν να βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών. Τη διαφορά αναμένεται να κάνει ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας, οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ και ορισμένες μετοχές των ασιατικών αγορών. Στο βασικό σενάριο της UBS προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών, αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν τον Δεκέμβριο. Τα ομόλογα αναμένεται να καταγράψουν καλύτερες αποδόσεις έναντι των μετοχών και κυρίως τα εξής: τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα πράσινα ομόλογα. Το αρνητικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας ενέχει μια πολύ σημαντική πρόκληση. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν assets που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλή καταφύγια, προσφέροντας ωστόσο ταυτόχρονα ελκυστικές αποδόσεις. Τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης αναμένεται να επιδοθούν σε ράλι σε περίπτωση που το εν λόγω σενάριο εκπληρωθεί. (εδώ)

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Γκουίντο Ράσι δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι η αρχική έγκριση για τη ρεμντεσιβίρη για τη θεραπεία του COVID-19 μπορεί να δοθεί σύντομα. Μια δήλωση που θεωρείται ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στρέφοντας τα βλέμματα προς την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Gilead Sciences και την έρευνα που διεξάγει για το φάρμακο remdesivir για τον COVID-19 για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η καταπολέμηση του ιού που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει την ζωή σε πάνω από 345 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια. Ο δεύτερος λόγος που η θεραπεία αναμένεται με αγωνία είναι οικονομικός. Μετά το lockdown και με τις παγκόσμιες οικονομίες να προσπαθούν να σταθούν όρθιες, η έγκριση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς φαρμάκου για το νέο κορονοϊό θεωρείται πως θα αλλάξει τα δεδομένα, χωρίς ενδεχομένως να χρειάζονται ξανά τα πρωτόγνωρα μέτρα που ελήφθησαν για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Το remdesivir ήταν ένα από τα λίγα πειραματικά φάρμακα που είχαν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα σε εργαστηριακές μελέτες έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας κορονοϊών. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text