Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πακέτο ύψους €750 δισ. προτείνει η Κομισιόν - επιχορηγήσεις €22,5 δισ. και δάνεια €9,4 δισ. στην Ελλάδα

Πακέτο ύψους €750 δισ. προτείνει η Κομισιόν - επιχορηγήσεις €22,5 δισ. και δάνεια €9,4 δισ. στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πακέτο ύψους €750 δισ. προτείνει η Κομισιόν - επιχορηγήσεις €22,5 δισ. και δάνεια €9,4 δισ. στην Ελλάδα

Ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει η Ιταλία και η Ισπανία -- οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού-- να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές.

Στα 1,1 τρισ. ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργαλείο ανάκαμψης - που ονομάζεται "Next Generation EU" - των 750 δισ. ευρώ καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα διαμορφώσουν την συνολική δύναμη πυρός του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 1,85 τρισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να "παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις" και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Με "φόντο" την πρόταση της Κομισιόν οι αποδόσεις στα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα υποχωρούν κατά 3 μονάδες βάσης περίπου στο 1,513%, 0,596% και 0,631%, αντίστοιχα. Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,584%, σύμφωνα με το Tradeweb. Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές σκαρφαλώνει 3,3 μ.β. στο -0,395%.

Το ευρώ κερδίζει 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1027.

Ανοίγει ο δρόμος για κοινές εκδόσεις

Στο σκέλος του πακέτου ανάκαμψης, υπενθυμίζεται πως από πλευράς Γαλλίας – Γερμανίας είχε προταθεί η συγκρότηση ενός έκτακτου Ταμείου με χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ  με την μορφή επιδοτήσεων (από το οποίο υπολογιζόταν από ελληνικές πλευρές ότι αναλογούν τουλάχιστο 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα). Αντιδρούσαν όμως οι "4" (η ομάδα της Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας) ζητώντας να δοθούν με τη μορφή δανείων.

Το Ευρωκοινοβούλιο (που πρέπει να συμφωνήσει) ζητά παρεμβάσεις αξίας 2 δισ. ευρώ πέραν του Πολυετούς Προϋπολογισμού (MFF) για τον οποίο προτείνει 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2027.

Πάντως έως χθες φαινόταν πως  υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου μέσω των αγορών με δάνεια (ομολογιακά) που θα αναλάβει η Κομισιόν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο που ανοίγει έστω και έμμεσα το παράθυρο για επέκταση των ευρω-εκδόσεων που θα αποπληρώνονται από κοινού από την Ε.Ε., ήτοι μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Μετά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, προβλέπει τη συζήτηση επί της ουσίας σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Αν συναινέσουν τα κράτη μέλη και το ΕΚ.

Ένα άλλο θέμα είναι πότε θα ενεργοποιηθεί. Γιατί με βάση το μέχρι στιγμής τρόπο λειτουργίας των εν λόγω παρεμβάσεων τα "λεφτά" στα κράτη μέλη θα μπορούν να έρθουν από το 2021.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text