Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

H Ελλάδα θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε τουρίστες από περίπου 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ, από τα μέσα Ιουνίου χωρίς καραντίνα, τόνισαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοϊού. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση βλέπει τον κλάδο ως βασικό μοχλό ανάκαμψης από το lockdown που είχε παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. «Θα υπάρχουν 20-25 χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα», τόνισε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στη λίστα θα περιλαμβάνεται η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η πλήρης λίστα αναμένεται εντός της εβδομάδας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις διεθνείς πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά από την 1η Ιουλίου αλλά θα αρνηθεί την είσοδο σε τουρίστες από χώρες με αυξημένα κρούσματα έως τις 15 Ιουλίου. (εδώ)

Βελτιωμένα στοιχεία σε επίπεδο ομίλου και μητρικής εμφάνισε η Βιοκαρπέτ στη διαχειριστική χρήση 2019, ενώ σημειώνει πως τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει, πάντως, η πτώση του κατασκευαστικού κλάδου και του τουρισμού λόγω των μέτρων για το covid-19 επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και στον τζίρο του ομίλου το πρώτο 4μηνο του 2020. Αναλυτικότερα, η Βιοκαρπέτ ανακοίνωσε τα εξής στοιχεία: Οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν κατά την χρήση του 2019 σε 125,75 εκατ.€ έναντι 119,41 εκατ. € την αντίστοιχη χρήση του 2018, αύξηση κατά 5,31%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν κατά την χρήση 2019 σε 9,53 εκατ.€, έναντι 7,34 εκατ.€ την αντίστοιχη χρήση 2018. Αύξηση κατά 29,84% ενώ ο όμιλος παρουσιάζει ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους κατά την χρήση 2019 1,27 εκατ.€, έναντι κερδών 0,19 εκατ.€ την αντίστοιχη χρήση 2018. (εδώ)

Θέμα ημερών είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την πώληση των δανείων της Forthnet, ύψους 310 εκατ. ευρώ, στη σερβική United Group που ανήκει στη βρετανική BC Partners. Ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος εμφανίζεται διατεθειμένος «να βάλει πλάτη» και στο θέμα της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, με όρους που δεν είναι γνωστοί. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση είναι απαραίτητη, καθώς θα απαιτηθούν μέχρι και έξι μήνες μέχρι την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η συναλλαγή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η United Group έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων για την απόκτηση της Fοrthnet. Η συμφωνία με την BC Partners/United Group προβλέπει, κατά πληροφορίες, τίμημα κοντά στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση φαίνεται πως θα αποκτηθεί το μετοχικό ποσοστό που ελέγχουν οι πιστώτριες τράπεζες, το οποίο κινείται κοντά στο 36%. (εδώ)

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που έγινε την 27η   Μαΐου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ., στη έδρα της εταιρίας Paperpack αποφάσισε ομόφωνα, την έγκριση της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την από 26.02.2020 Ετήσια Έκθεσή του,  περί διανομής μερίσματος από τα κέρδη ύψους 0,5000 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό μέρισμα ανά μετοχή, αφαιρουμένου του φόρου μερισμάτων 5% που θα λάβει κάθε μέτοχος, ανέρχεται σε 0,4750  ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του μερίσματος θα γίνει μέσω Τραπέζης την 11/06/2020 και δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι μέτοχοι που θα κατέχουν μετοχές την 05/06/2020 (record date), ενώ η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίζεται η 04/06/2020. (εδώ)

Μετά το δίμηνο κλείσιμο των καταστημάτων, λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου του Πάσχα, η διοίκηση της Jumbo, ενημέρωσε τους μετόχους της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ότι το 2020 πρέπει να θεωρείται μια «χαμένη χρονιά» καθότι το ποσοστό τζίρου που χάθηκε είναι αδύνατον να αναπληρωθεί στο σύνολό του, μέσα στους επόμενους μήνες. Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε η διανομή ποσού 0,062 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή για την υποδωδεκάμηνη χρήση από 1η Ιουλίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2019, ενώ επικυρώθηκε και η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 21.01.2020 σύμφωνα με την οποία είχε διανείμει ποσό 0,22 ευρώ ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2020. Δικαιούχοι του μερίσματος 0,062 ευρώ (μικτό) είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 (ημερομηνία προσδιορισμού / record date). Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 και η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020.  Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, στην παρούσα συγκυρία, στόχος είναι η διαχείριση της κρίσης, για την επιβίωση του Ομίλου στο δύσκολο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διατήρηση των κεκτημένων του παρελθόντος, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες για οικονομικές επιδόσεις. (εδώ)

Ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει η Ιταλία και η Ισπανία -- οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού-- να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια. Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές. (εδώ)

Η οικονομία της Γαλλίας βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης 20% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η χώρα βγαίνει από το εθνικό lockdown, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Αυτό θα σηματοδοτήσει μια απότομη επιδείνωση της γαλλικής ύφεσης μετά από τη συρρίκνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης κατά 5,8% στο α΄ τρίμηνο. Η Insee ανακοίνωσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 8% για το 2020 στο απίθανο σενάριο που η δραστηριότητα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο. (εδώ)

Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής από CC σε D («Default», κατάσταση χρεοκοπίας), ενώ ο Fitch έκανε πρακτικά το ίδιο, υποβαθμίζοντάς το από το C στο επίπεδο RD («Restricted Default», περιορισμένη ή επιλεκτική χρεοκοπία), σύμφωνα με τα δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν οι δύο οίκοι. Η εξέλιξη ακολουθεί την απόφαση που πήρε την Παρασκευή η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να μην αποπληρώσει εντός προθεσμίας τόκους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα αξιόγραφα η ωρίμανση των οποίων επίκειται το 2021, το 2026 και το 2046, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη συνολική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Αργεντινής. Συνολικά, το δημόσιο χρέος της Αργεντινής έχει φθάσει τα 324 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της. Η νέα στάση πληρωμών είναι η ένατη στην ιστορία της χώρας. (εδώ)

Μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, όμως οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη τύπου V φαίνεται να ματαιώνονται, καθώς οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών επιδεινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με την πανδημία να σαρώνει κάθε γωνιά της Γης, από την Ασία έως την αμερικανιή ήπειρο και την Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν πλέον βαθύτερη ύφεση για φέτος, με 3,2% συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 2% που προέβλεπαν στα τέλη Απριλίου. Για τους περισσοτέρους, η ανάκαμψη θα είναι σχήματος U, ενώ μόλις το ένα-πέμπτο προβλέπουν ταχεία έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού. Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για φέτος, ενώ μετριοπαθείς είναι και οι προσδοκίες για την ανάκαμψη του 2021. (εδώ)

Πτώση κατέγραψαν τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, με τον ρυθμό πτώσης ωστόσο να αποδεικνύεται βραδύτερος σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία. Εδικότερα, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιριών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -34,9% τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Απρίλιο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις αποδόσεις των επενδύσεων. «Η παραγωγή και οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Απρίλιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. (εδώ)

H κρίση του κορωνοϊού προκαλεί τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών στις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας. Πριν από την πανδημία η χρηματοδότηση για ενεργειακά έργα αναμενόταν να αυξηθεί κατά 2%. Ωστόσο τώρα προβλέπεται να κάνει βουτιά 20%, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). O τομέας των ορυκτών καυσίμων δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, με τη χρηματοδότηση για πετρελαϊκά project να οδεύει προς μείωση 30% και για άνθρακα να υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει 15%. Ωστόσο ούτε οι καθαρές μορφές ενέργειας μένουν αλώβητες. Οι επενδύσεις για ανανενώσιμες πηγές υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν πτώση 10% και θα κινούνται στο 50% μόλις εκείνων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. (εδώ)

Τα χειρότερα έπονται για το παγκόσμιο εμπόριο, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι τοποθετούν την πτώση του όγκου στο 40%, εάν το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνωθεί με ρυθμό 6% το 2020. Δεδομένου ότι το lockdown εφαρμόστηκε στις περισσότερες χώρες τον Μάρτιο, η συρρίκνωση κατά 1,4% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται αρκετά χαμηλή. Ωστόσο, τα στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο βελτιώθηκαν από την απότομη ανάκαμψη στην Κίνα. Σε γενικές γραμμές, οι ανεπτυγμένες χώρες δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα έναντι των αναδυόμενων. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η επίδοση στην Ευρωζώνη, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 7,7%. Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη του παγκοσμίου εμπορίου στο β΄εξάμηνο του 2020, οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυξάνει το ρίσκο της επιβολής νέων δασμών ή άλλων μέτρων, γεγονός που θα επιδεινώσει την εμπορική δραστηριότητα. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text