Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | BofA: Χρονιά-πρόκληση το 2020 για τις ελληνικές τράπεζες

BofA: Χρονιά-πρόκληση το 2020 για τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στα κεφάλαια καθώς και στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το υπόλοιπο του έτους, το οποίο και θα είναι μία χρονιά-πρόκληση για τον κλάδο, θα στραφούν τα βλέμματα των επενδυτών σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών που ξεκινούν να δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Bank of America Securities.

Σε γενικές γραμμές, η Bank of America αναμένει ότι στο λειτουργικό μέτωπο τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών θα είναι καλά, ενώ οι προβλέψεις (LLPs) πιθανότατα θα αυξηθούν εν αναμονή της μελλοντικής επιδείνωσης (πιθανώς ωστόσο, θα αντισταθμιστούν από τα κέρδη από συναλλαγές σε ορισμένες τράπεζες).

Το υπόλοιπο του έτους πιθανότατα θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς τα έσοδα πιθανότατα θα τεθούν υπό πίεση και θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα κόκκινα δάνεια με αθετήσεις πληρωμών. Έτσι οι προοπτικές τις οποίες θα δώσουν οι διοικήσεις θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως, όπως τονίζεται.

Επίσης η BofA αναμένει πως στο α’ τρίμηνο τα κεφάλαια των τραπεζών θα εμφανίσουν κάποιες "ρωγμές", αντανακλώντας την έντονη αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία. Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες της ΕΕ, οι ελληνικές δεν θα βοηθηθούν από την επιστροφή των δεδουλευμένων μερισμάτων της χρήσης του 2019.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, σύμφωνα με την ΒοfA, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις λόγω της νέας κρίσης.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος σημείωνε σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Το 2019, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 16%, αν και ήταν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα και στο 41% των ακαθάριστων δανείων. Ο κλάδος σχεδίαζε να μειώσει τον δείκτη NPL κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, κυρίως μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας θα καθυστερήσει τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, κατά την άποψη της BofA, και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση νέων NPLs.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική θέση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, η BofA σημειώνει πως συνέχισε να ενισχύεται, χάρη στις εισροές καταθέσεων, οι οποίες παρέμειναν ανθεκτικές το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν επίσης σε φάση βελτίωσης πριν από την πανδημία, με κάποιες τράπεζες να προχωρούν σε εκδόσεις τίτλων Tier 2. Η θέση ρευστότητας του κλάδου έχει επίσης βελτιωθεί, όπως αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 130% στο τέλος του 2019, από 48% στο τέλος του 2018.

Τέλος, όπως τονίζει η ΒofA, η κίνηση της ΕΚΤ τον Απρίλιο να αποδεχτεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral, παρά την αξιολόγησή τoυς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (περίπου 8% του συνόλου των τραπεζικών assets) από 12,4 δισ. ευρώ τοn Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ το 2019, κυρίως μέσω του προγράμματος LTRO με επιτόκιο -0,5%. Παράλληλα, μείωσε την έκθεση στη διατραπεζική χρηματοδότηση repo όπου το κόστος είχε αυξηθεί λόγω της πανδημίας.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text