Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε φουλ λειτουργία μπαίνει στο σύστημα η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Σε φουλ λειτουργία μπαίνει στο σύστημα η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε φουλ λειτουργία μπαίνει στο σύστημα η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Σε απόλυτη... κανονικότητα εισέρχεται η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, καθώς πλέον θα μπορεί να λειτουργεί στην ονομαστική της ισχύ, δηλαδή 811 MW, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ενέκρινε, τελικώς, αντίστοιχο αίτημα της Επιχείρησης.

Με αυτήν την έγκριση δίνεται τέλος σε ένα πραγματικό σίριαλ πέντε ετών, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2015 έως και σήμερα, καθώς η εν λόγω μονάδα δούλευε στα 500 MW της εγκατεστημένης της ισχύος, καθώς υπήρχε η άποψη ότι τα υφιστάμενα δίκτυα της Πελοποννήσου δεν μπορούν να αντέξουν παραπάνω παραγωγή.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ σε σχετικό έγγραφό του, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατεθηκαν, η μονάδα είναι θερμική και η καθαρή της ισχύς τροποποιείται από 500 μεγαβατ σε 811 μεγαβατ. Ταυτόχρονα βεβαιώνεται η ένταξη στο μητρώο μονάδων του παραγωγού ΔΕΗ που βρίσκεται στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ως κατανεμόμενης μονάδας.

Μέσω αυτής της κίνησης ενισχύεται η θέση της ΔΕΗ στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου θα μπορεί πλέον να διαθέτει επιπλέον 311 μεγαβάτ, αλλά φθάνει και στο τέλος της μιας εκκρεμότητα που σέρνεται από το 2015.

Επί χρόνια και με επιχείρημα ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου είναι κορεσμένο και άρα δεν μπορεί να «σηκώσει» παραγωγή 811 μεγαβάτ, η καινούργια μονάδα της Μεγαλόπολης δούλευε μόλις στο 60% των δυνατοτήτων της. Σύμφωνα με την λογική αυτή, θα έπρεπε να περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (γραμμές μεταφοράς Κέντρα υπερυψηλής τάσης) και μετά να αξιοποιήσει τα επιπλέον 311 MW.

Τους τελευταίους ωστόσο μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αρχίσει να πιέζει τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να αλλάξει αυτό το καθεστώς με το επιχείρημα ότι δεν τίθεται θέμα κορεσμού του δικτύου για τον απλό λόγο ότι οι λιγνιτικές της μονάδες στη Μεγαλόπολης δεν δουλεύουν, αφού η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά ασύμφορη, επομένως δεν καταλαμβάνουν και χώρο στο δίκτυο.

Είχε μάλιστα προτείνει στον διαχειριστή να επιτρέψει την ένταξη της μονάδας σε πλήρη δυναμικότητα θέτοντας συγκεκριμένους όρους, ωστόσο η απάντηση που εισέπραττε ήταν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η νέα διασύνδεση δικτύων στην Πελοπόννησο. Ένα έργο που προχωρά, ωστόσο καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.

Τελικά ο διαχειριστής δέχθηκε τις αιτιάσεις της Επιχείρησης και έτσι από σήμερα η ΔΕΗ θα μπορεί να διαθέτει στο δίκτυο και τα 811 μεγαβάτ της μονάδας, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text