Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πιέσεις στo γερμανικό 10ετές λόγω Ταμείου Ανάκαμψης – Ράλι στα ομόλογα του Νότου της ΕΕ

Πιέσεις στo γερμανικό 10ετές λόγω Ταμείου Ανάκαμψης – Ράλι στα ομόλογα του Νότου της ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αφόρητες πιέσεις δέχεται τo γερμανικό δεκαετές μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημειώνουν ράλι.

Όπως φαίνεται, ό,τι είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απαραίτητα καλό για τη Γερμανία.

Μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος της προέδρου της Ursula von der Leyen, για τη συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναπόφευκτα ένας σημαντικός πυλώνας στήριξης του γερμανικού χρέους αποδομείται.

Από τη μια, λοιπόν, το σχέδιο της Commission μετριάζει την εντεινόμενη ανησυχία για τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η οποία συνήθως τροφοδοτεί την αγορά των γερμανικών ομολόγων καθώς θεωρούνται ένα από τα πλέον ασφαλή περιουσιακά στοιχεία), από την άλλη, όμως, η έκδοση τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά έναν σοβαρό ανταγωνιστή για τα γερμανικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις μοιραία θα πάρουν την ανιούσα.

Τα ομόλογα είναι η αξία σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, αναφέρουν οι αναλυτές της NatWest Markets, οι οποίοι συνιστούν στους επενδυτές να πουλήσουν τα γερμανικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και να αγοράσουν τίτλους χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Να σημειωθεί πως το γερμανικό χρέος πιέζεται, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης, στο -0,4%.

Στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης σημειώθηκε ράλι.

Ενδεικτικά αναφέρεται:

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,49%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 1,58%.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,65%.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, ενώ το spread μεταξύ του γερμανικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου βρετανικού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Steven Major, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της HSBC Holdings Plc, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι το σχέδιο ήταν ένα «παιχνίδι αλλαγής» που θα μπορούσε να στείλει τους επενδυτές στο χρέος της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία πρόκειται να συμπεριλάβει 250 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής.

Ωστόσο, μένει συμφωνήσουν χώρες του Βορρά, όπως η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.

Τα ποσά που θα λάβει ο Νότος

To ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι συνολικά 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία --οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού-- να λάβουν τη μερίδα του λέοντος, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου, με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η Κομισιόν επιχειρεί με την πρότασή της να στήσει μία γέφυρα μεταξύ της γαλλογερμανικής πρότασης και των αντιρρήσεων που έχουν εκφράσει Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία.

Η μάχη για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη, αναμένεται σκληρή στη Σύνοδο Κορυφής.

Τι θα πράξει η ΕΚΤ

«Πάντως, τα ομόλογα συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η ΕΚΤ, το QE της οποίας φαίνεται να ξεθωριάζει» υποστηρίζουν αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μεγάλο μέρος των ομολόγων απορροφάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ενεργειών της.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκάσει την Bundesbank να απόσχει από τις πράξεις ανοιχτής αγοράς που διενεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα κολοσσιαίο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που μπορεί να φτάσει έως και τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και το σχέδιο Marshall.


Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text