Η νέα… Pasal

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η νέα… Pasal

Για μία νέα Pasal, η οποία απαλλαγμένη χρεών θα μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων της, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά και την απεμπλοκή της από το εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Με τη συμφωνία εξυγίανσης η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ρυθμίζονται οριστικά τραπεζικά δάνεια της Pasal συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, τόσο με τη διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων όσο και με τη μεταβίβαση ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες.

Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης η STERNER STENHUS GREECE AB, θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση της Pasal ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 88% του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης. Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση, η εταιρεία θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από την STERNER STENHUS GREECE AB είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 22 εκατ ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου για την αποπληρωμή οφειλής προς τον Όμιλο Alpha Bank η οποία θα προβεί στην διαγραφή όλων των υπολειπόμενων απαιτήσεων της κατά της εταιρείας με ταυτόχρονη εξάλειψη των προσημειώσεων και των λοιπών εξασφαλίσεων που έχει λάβει, ενώ τα παρακάτω ακίνητα θα παραμείνουν στην κυριότητα του Ομίλου.

Στις 9 Απρίλιου 2020 εγκρίθηκε χρηματοδότηση προς τη PASAL έως ποσού 13,8 εκατ. από την Alpha Bank.

Να σημειωθεί ότι το εμπορικό κέντρο Athens Heart της Pasal, έχει περάσει ήδη στη Hines, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε ένα εκπτωτικό κέντρο, που θα προσφέρει όμως και ψυχαγωγικές χρήσεις, μέσω π.χ. αιθουσών κινηματογράφου.

Το νέο κέντρο στη συμβολή των οδών Χαμοστέρνας και Πειραιώς θα προσφέρει 22.000 τ.μ., φιλοξενώντας επώνυμες και πολυτελείς φίρμες σε προσιτές τιμές.

Η επωνυμία του νέου κτιρίου θα είναι Gazi Outlet, ενώ οι εργασίες ανακατασκευής του αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2021.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκουν πέντε ακίνητα που αποτιμώνται γύρω στα 31 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το ακίνητο αποθηκών στην Ελευσίνα το οποίο μισθώνεται στην εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, επίσης στο οικόπεδο στο Λαύριο θα μελετηθεί μικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη ακινήτων με δεδομένη την υφιστάμενη δυνατότητα ανέγερσης κτισμάτων 25.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όσον αφορά στο οικόπεδο της Χαλκίδας εμβαδού 81 στρεμμάτων, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει εμπορικά ακίνητα με υφιστάμενη δυνατότητα ανέγερσης κτισμάτων 16.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το ακίνητο στον Βοτανικό που διαθέτει υφιστάμενες κτισμένες εγκαταστάσεις 10.857 τετραγωνικών μέτρων και θα αξιοποιηθεί προσωρινά σαν αποθηκευτικός χώρος προς ενοικίαση ενώ η χρήση του θα επανεξεταστεί σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες αναπτύξεις του Δήμου Αθηναίων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Τέλος, αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις 29.661 τετραγωνικών μέτρων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης θα αξιοποιηθούν για χρήση αποθηκών (logistics) σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις (big box).

Ο στόχος της Εταιρείας είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων κυρίως σε τρείς τομείς: στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), στον τομέα των γραφείων και σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).

Για την υλοποίηση των στόχων η Pasal θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου με μετρητά ή και εισφορές ακινήτων από τρίτους επενδυτές και συγχωνεύσεων με υφιστάμενες εταιρείες ακινήτων συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην Ελλάδα της εταιρείας STERNER STENHUS GREECE AB.

 

Ελένη Μπότα

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text