Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Το… μισογεμάτο ποτήρι των αγορών

Το… μισογεμάτο ποτήρι των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το… μισογεμάτο ποτήρι των αγορών

Τη σκυτάλη από τις αμερικανικές μετοχές σε ό,τι αφορά στην επιστροφή σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, παίρνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι κινείται στη Γηραιά Ήπειρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ο οποίος μετράει 8 ανοδικές στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη της τάξης του 13%, ενώ από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ο ευρωπαϊκός MSCI έχει σημειώσει άνοδο 3,5% και ο αμερικανικός MSCI είναι στο +1,2%.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η επιτυχημένη μέχρι στιγμής επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, η οποία λαμβάνει χώρα νωρίτερα και ταχύτερα από τις ΗΠΑ, καθώς και η χθεσινή ρελάνς της Κομισιόν με την πρόταση για προϋπολογισμό-μαμούθ ύψους 1,85 τρισ. δολαρίων.

Η επανεκκίνηση των οικονομιών έχει επαναφέρει έως ένα βαθμό την αισιοδοξία και έχει κάνει αρκετούς ανθρώπους των αγορών να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ένα εξίσου σφοδρό κύμα της πανδημίας ή τέλος πάντων ότι όλοι έχουν μάθει το μάθημά τους και η ανθρωπότητα είναι πιο έτοιμη να αντιδράσει σε ένα νέο κύμα.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των πραγμάτων εξέφρασε χθες και ο ισχυρότερος τραπεζίτης στον κόσμο, ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της JPMorgan, οι προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη της δραστηριότητας είναι πλέον πολύ πιθανό να έχουν αποτέλεσμα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τα μέσα για να επιβιώσουν, πρόσθεσε ο Ντάιμον, και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνουν εν ζωή και οι μικρότερες επιχειρήσεις μέχρι να επανέλθει η οικονομία σε κανονικά επίπεδα.

Γιατί όμως ξαφνικά μεγάλοι τραπεζίτες όπως ο Ντάιμον δίνουν πολλές πιθανότητες σε μία αρκετά γρήγορη ανάκαμψη; Στο όλο κλίμα συνέβαλε και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αν η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνει προσεχτικά. «Δεν είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε όλα αυτά, ο S&P 500 κατάφερε να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ξεπερνώντας το επίπεδο των 3.000 μονάδων και απέχοντας πλέον 13% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου.

Προς επίρρωση των δηλώσεων του Ντάιμον, η Capital Economics υποστηρίζει ότι η δυναμική πορεία του σημαντικότερου χρηματιστηριακού δείκτη παγκοσμίως, S&P 500, το τελευταίο δίμηνο δεν είναι τόσο παράλογη όσο φαίνεται. Υποθέτοντας ότι η πανδημία θα τεθεί αργά αλλά σταθερά υπό έλεγχο στους επόμενους μήνες και ότι οι οικονομίες θα επανέρχονται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, ο οίκος δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί νέο ράλι.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και η «μαύρη» πλευρά. Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 μειώθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο, με βάση το 96% των επιχειρήσεων του δείκτη που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Σε ορισμένους από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους, όπως των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, των τραπεζών και της ενέργειας, τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν πολύ περισσότερο έως και κατά 50%.

Με δεδομένο δε, ότι το lockdown στις ΗΠΑ επιβλήθηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, είναι εύλογο να αναμένεται ακόμη χειρότερη εικόνα στο τρέχον τρίμηνο, με τους αναλυτές της Wall να εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο β’ τρίμηνο του 2020, 40% χαμηλότερα από το δ’ τρίμηνο του 2019. Όμως η ευρύτερη αισιοδοξία έγκειται στο γεγονός ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μπορούσαν να ανακάμψουν στο β’ εξάμηνο του 2020.

 

Κωσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text