Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο είναι το πακέτο μέτρων που προτείνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ε.Ε από την κρίση που προκαλεί η πανδημία, όπως σημειώνει η Citigroup, με την Ελλάδα να είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από αυτό. Όπως επισημάνει, η ώθηση των επενδύσεων θα είναι ο κύριος στόχος του πακέτου, με 451 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια, με τα 49 δισ. ευρώ που απομένουν από τις επιχορηγήσεις να κατευθύνονται στο ESFI (Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο) και το InvestEU ως προβλέψεις για ζημιές για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Το πιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου δεν είναι το ποσό αλλά η ίδια η ιδέα. Επίσης, αυτές οι δημοσιονομικές μεταφορές/επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα χρηματοδοτηθούν από χρέος που θα φέρει σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι μέρος του χρέους θα εκδοθεί σε πολύ μεγάλες λήξεις (2038, έως και 30έτη;) και με σημαντική πιθανότητα οι λήξεις να μετακυληθούν (roll over) όταν έρθει η ώρα, υποθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει όφελος καθιστώντας αυτά τα προσωρινά μέσα μόνιμα. Όσον αφορά τα δάνεια προς τα κράτη μέλη, το θετικό στοιχείο είναι ότι αυτά τα back-to-back δάνεια θα εξοφληθούν σταδιακά σε διάστημα 20 ετών. (εδώ)

Το πιο θετικό στοιχείο των προτάσεων της Κομισιόν για το πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης υγείας είναι τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα μας. Λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η κατανομή ανά κράτος, αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 19 δισ. ευρώ περίπου που εκτιμάται πως θα δικαιούται η χώρα από το νέο ΕΣΠΑ και τα 7-8 δισ. ευρώ που της αναλογούν από τα υφιστάμενα τρία εργαλεία που έχει αποφασίσει η ΕΕ και ενεργοποιούνται εντός του 2020 (SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support). Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μία απόφαση η οποία οδηγεί σε κοινό δανεισμό των κρατών - μελών μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δίνουν μία αποφασιστική απάντηση. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα: πως η απόφαση ακόμη απαιτεί πολλά στάδια πολιτικών διαβουλεύσεων και χρόνο και πως σχεδόν όλο το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2021 και μετά και πως τα λεφτά τα οποία θα έρθουν φέτος είναι λίγα. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αποτιμώντας την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, είπε πως ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας. Ωστόσο, αναγνώρισε πως θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση η οποία δεν θα είναι εύκολη και η οποία θα ξεκινήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. (εδώ)

Τα περυσινά αποτελέσματα της Bιοκαρπέτ σε τίποτε δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα των ετών της βαθιάς ελληνικής κρίσης, καθώς φαίνεται πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποτελεσματικές κινήσεις σε πολλά μέτωπα. Με μια πρώτη λοιπόν ματιά, τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν από τα 20 στα 940 χιλ. ευρώ. Αν όμως αποφύγουμε κάποιες στρεβλώσεις συγκρίσεων που σχετίζονται με τη λογιστική εγγραφή των φόρων, θα δούμε πως η περυσινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς σε προ φόρων επίπεδο, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 1,955 εκατ. έναντι ζημίας 269 χιλ. Ευρώ. Αν τώρα κάποιος ψάξει κάπως περισσότερο, θα διαπιστώσει πως η μεταλλουργική δραστηριότητα του ομίλου (θυγατρική Exalco) τα πήγε περίφημα (κέρδη προ φόρων 2,442 εκατ. έναντι 985 χιλ. ευρώ το 2018), ενώ το κλωστοϋφαντουργικό τμήμα περιόρισε τις ζημίες του από το 1,258 εκατ. στα 492 χιλ. Ευρώ. (εδώ)

Η Paperpack απευθύνεται κυρίως σε κλάδους που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί -προς το παρόν τουλάχιστον- σημαντικά από την τρέχουσα πανδημία και έτσι ελπίζει ότι θα συνεχίσει την πορεία της μέσα στο 2020 σε κλίμα ομαλότητας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της εισηγμένης εταιρίας στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, με τη διοίκηση ωστόσο να συμπληρώνει πως εξακολουθεί να επικρατεί ένα κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας σε σχέση με την αρχή του έτους, όταν η εισηγμένη είχε θέσει ως φετινό στόχο μια νέα αύξηση του κύκλου εργασιών της. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ήταν ιδιαίτερα ανοδικά σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018 (εκτίναξη καθαρών κερδών από τα 774 χιλ. στο 1,954 εκατ. ευρώ) για δύο κυρίως λόγους: Εξ’ αιτίας της αύξησης του κύκλου εργασιών από τα 16,6 στα 18,45 εκατ. ευρώ Επειδή μέσα στο 2018 η Paperpack δεν είχε προλάβει να μετακυλήσει πλήρως στους πελάτες της τις επιπτώσεις από το αυξημένο τότε κόστος των πρώτων υλών της. Επίσης, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους ύψους 0,50 ευρώ ανά τίτλο (έναντι 0,15 ευρώ κατά την περυσινή χρονιά), ενώ αντίθετα μεταφέρθηκε για επόμενη γενική συνέλευση το θέμα της επιβράβευσης των στελεχών της εταιρίας μέσα από τη διαδικασία του stock option. (εδώ)

Την απόφαση του για τη μετατροπή της θερμικής ισχύος της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, «Μεγαλόπολη 5», από τα 500 στα 811 MW έδωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έδωσε τη σχετική έγκριση, κατόπιν κι αίτησης της ΔΕΗ, ενώ το κείμενο κοινοποιήθηκε στη ΡΑΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι η μονάδα που εγκαινιάστηκε το 2015 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ στην ονομαστική της ισχύ των 811 MW έχει τη δυνατότητα εντασσόμενη στο μητρώο των μονάδων να μπαίνει στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με τις μηχανές της στο φουλ… Η πλήρης λειτουργία της Μεγαλόπολης 5 δεν επιτρεπόταν λόγω του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε οριοθετήσει το πλαφόν των 500 MW κι εν είδει κινήτρου για την επιδιωκόμενη τότε πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχοντας σχεδόν σβήσει τη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος επιχειρηματολογεί με τη δυνατότητα ένταξης της συγκεκριμένης μονάδας στο σύστημα καθώς υπάρχει χωρητικότητα στο σύστημα μεταφοράς. (εδώ)

Δέσμη μέτρων για την στήριξη των αερομεταφορών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση με στόχο την στήριξη των αεροπορικών εταιριών, τη διάσωση των θέσεων εργασίας αλλά και την ώθηση στον τουρισμό. Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο του κλάδου των αερομεταφορών, δηλαδή αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια και εταιρίες handling και cargo. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που στοχεύει να παρέχει στήριξη στις αεροπορικές εταιρίες, τις εταιρίες handling και τα αεροδρόμια ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως με το ύψος της οικονομικής ζημίας, το πακέτο να αποτελεί το πρώτο σκέλος της οικονομικής βοήθειας, με ενδεχόμενη παράταση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιμέρους προγράμματα για την οικονομική και φορολογική ενίσχυση και της Aegean που πλήττεται από την πανδημία. Στο πακέτο των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων στην Aegean έναντι μελλοντικών δανείων της, μέτρο που θεωρείται πως μπορεί να δώσει ανάσα την εταιρία που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Το σχέδιο στήριξης θα έχει ως βασικούς άξονες τις αναστολές πληρωμών, εκπτώσεις τελών και μειώσεις φόρων, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις για την στήριξη των εργαζομένων της αεροπορικής εταιρίας. Τα μέτρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και αποζημίωση-επιδότηση θέσης. (εδώ)

Για μία νέα Pasal, η οποία απαλλαγμένη χρεών θα μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων της, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά και την απεμπλοκή της από το εμπορικό κέντρο Athens Heart. Με τη συμφωνία εξυγίανσης η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ρυθμίζονται οριστικά τραπεζικά δάνεια της Pasal συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, τόσο με τη διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων όσο και με τη μεταβίβαση ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης η STERNER STENHUS GREECE AB, θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση της Pasal ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της εταιρίας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 88% του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης. Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση, η εταιρία θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από την STERNER STENHUS GREECE AB είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. Ευρώ. (εδώ)

Υπερδιπλασιασμό των κερδών της και σημαντική βελτίωση των πωλήσεών της κατέγραψε το α' τρίμηνο η Frigoglass, ωστόσο η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα μεγέθη από τον Μάρτιο, με την εταιρία να εκτιμά πως ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός στα αποτελέσματα του β' τριμήνου. Για το α' τρίμηνο, η Frigοglass εμφάνισε αύξηση άνω του 100% στα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,44 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 8,2% στα 138,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 8,7% στα 20,5 εκατ. Ευρώ. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, τονίζει πως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να επηρεαστούν από τη σημαντική πτώση της ζήτησης. Οι πωλήσεις του Απριλίου μειώθηκαν κατά περίπου 54% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. (εδώ)

Θετικά μεν, πολύ μικρά δε σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, χαρακτηρίζει η Aegean τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κλάδο των αερομεταφορών. Παράλληλα, σημειώνει πως κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του κύκλου εργασιών της. Και υπογραμμίζει: "Η AEGEAN πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους". (εδώ)

Αυξημένη κερδοφορία παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η ΕΥΔΑΠ, με την εταιρία ύδρευσης να ανακοινώνει πως θα προχωρήσει στην διανομή του μεγαλύτερου μερίσματος χρήσης που έχει ποτέ διανείμει η εταιρία ύψους 40.470.000 ευρώ (0,38 ευρώ ανά μετοχή μεικτό). Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 323,7 εκατ. ευρώ από 322,4 εκατ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,4% (+1,3 εκατ. ευρώ). Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 392,3 εκατ. κυβικά μέτρα από 387,6 εκατ. κυβικά μέτρα το 2018 (+1,2%). Οι δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας της εταιρίας για τη χρήση του 2019 εμφανίζονται για ακόμη μια χρονιά ενισχυμένοι ενώ σημειώνεται αύξηση των κερδών προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρίας κατά 6,9 εκατ. ευρώ (6,9%), τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 107,7 εκατ. ευρώ από 100,8 εκατ. ευρώ το 2018. (εδώ)

Στα 307,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων στο α’ τρίμηνο για την Alpha Bank λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πανδημίας COVID-19. Το α ́ τρίμηνο 2020, τα Καθαρά Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους διαμορφώθηκαν σε-10,9 εκατ. ευρώ, έναντι 27,5 εκατ. Ευρώ το α’ τρίμηνο 2019. Μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω του COVID-19, η επίδοση της Τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρος. Η Alpha Bank διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,5% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) 17,5% έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού 11,5%, βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), διαθέτοντας την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού της Σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο 2019. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια και ο Δείκτης Μόχλευσης αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε Ευρώ 7,7 δισ. και 11,9% αντίστοιχα, στο τέλος Μαρτίου 2020. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,4 δισ. Ευρώ. (εδώ)

Στο σχηματισμό υψηλών πρόσθετων προβλέψεων, προκειμένου να ενισχύσει τη ζώνη άμυνας της, έναντι των – μελλοντικών- επισφαλειών από την πανδημία του Covid-19 προχώρησε η Εθνική Τράπεζα κατά το α' τρίμηνο, αξιοποιώντας τα έκτακτα κέρδη, ύψους 775 εκατ. ευρώ, που κατέγραψε από το swap και τις πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι προβλέψεις της τράπεζας το Α τρίμηνο ανήλθαν στα 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 416 εκατ. ευρώ σχετίζονται με προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες λόγω Covid-19. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση σε €277 εκατ. το Α’ τρίμηνο 2020 ενω τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το Α’ τρίμηνο 2020 καθώς και οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €1,1 δισ. το Α’ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις. (εδώ)

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του 2020 η βιομηχανία γάλακτος Κρι-Κρι. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €27,45 εκατ. έναντι €21,85 εκατ. το 2019 (αυξημένος +25,6%). Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €4,48 εκατ. έναντι €4,01 εκατ. το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €3,55 εκατ., έναντι €3,14 εκατ. Το 2019. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €2,66 εκατ., έναντι €2,29 εκατ. Το 2019. (εδώ)

Αύξηση κύκλου εργασιών (από τα 8,02 στα 8,34 εκατ. ευρώ), και λειτουργικών επιδόσεων EBITDA (από τα 508 χιλ. στο 1,14 εκατ. ευρώ) σημείωσε το 2019 η Unibios, επιστρέφοντας παράλληλα σε θετικό πρόσημο το τελικό της αποτέλεσμα (καθαρά κέρδη 100 χιλ. έναντι ζημίας 393 χιλ. ευρώ το 2018). Σημαντικό στοιχείο επίσης του 2019 ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, εξέλιξη που βελτίωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση και τη ρευστότητα της εισηγμένης. Επί του παρόντος η διοίκηση της Εταιρίας εκτιμά ότι η κρίση θα είναι παροδική και το 2021 θα επανέλθει στον αρχικά εκτιμώμενο κύκλο εργασιών της, εφόσον βρεθεί η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή και εν συνεχεία το εμβόλιο που θα δώσει τέλος στην υγειονομική κρίση. Αν και σε αυτή την φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει μια εκτίμηση των επιπτώσεων στην κερδοφορία του Ομίλου, η διοίκηση έχει προβεί στην όσο το δυνατόν συγκράτηση/περιορισμό του λειτουργικού της κόστους, με στόχο και την απρόσκοπτη λειτουργία της αλλά και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κρίσης στα οικονομικά αποτελέσματα». (εδώ)

Με ανακοίνωσή της, η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις του α’ τριμήνου 2020, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε € 963 χιλ. έναντι € 626 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 53,7% λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Η Εταιρία κατέγραψε αύξηση όλων των μεγεθών της σε επίπεδο Ομίλου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ειδικότερα: Την 31η Μαρτίου 2020, το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε 25 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας € 68.183 χιλ. έναντι 22 ακίνητων αξίας € 59.793 χιλ. την 31.12.2019 και 14 ακίνητων αξίας € 39.623 χιλ. Την 31.03.2019. Τα προσαρμοσμένα(1) κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 55,8% και ανήλθαν σε € 634 χιλ. έναντι € 407 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 31η Μαρτίου 2020 ανήλθαν σε € 29.734 χιλ. έναντι € 37.568 χιλ. την 31η Δεκεμβρίου 2019. (εδώ)

H γερμανική οικονομία θα υποστεί βαθιά ύφεση φέτος, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμηση του 2020 για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Στην αναθεωρημένη πρόβλεψή τους οι ερευνητές του Ifo επιβεβαίωσαν πως περιμένουν φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6%- η οποία και είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη του 2009 (-5,7%) στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο περιμένει θεαματική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να κάνει άλμα 10,2%. (εδώ)

Σε αμιγώς απολυταρχικά μονοπάτια φέρεται να βαδίζει πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, υπό την πίεση της μεγάλης διαφοράς που τον χωρίζει στις δημοσκοπήσεις από τον αντίπαλό του Δημοκρατικό, Τζο Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, επιχειρεί να ελέγξει τα social media, υπογράφοντας εκτελεστική εντολή. Μια πρωτοφανής για τα αμερικανικά χρονικά κίνηση. Το προεδρικό διάταγμα, προσχέδιο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ενδέχεται να τροποποιηθεί. Αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο Τραμπ θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άμεσα. Το διάταγμα θα ζητεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να προτείνει τροποποιήσεις και διευκρινίσεις για άρθρα της νομοθεσίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από νομικές επιπτώσεις για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. Εφόσον γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερες αγωγές.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text