Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Μικραίνει και επανεκκινεί το project Galaxy

Alpha Bank: Μικραίνει και επανεκκινεί το project Galaxy

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Μικραίνει και επανεκκινεί το project Galaxy

Την απόφαση να επανεκκινήσει από τον Ιούνιο τη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση Galaxy μαζί με την πώληση της Cepal, στην οποία προηγουμένως θα ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Βank, ανακοίνωσε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Α' τριμήνου και των προοπτικών της τράπεζας, ο CEO της Alpha αποκάλυψε ότι η περίμετρος του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου Galaxy θα τροποποιηθεί, μειούμενη από τα 12 στα 7,6 με 10 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων) με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος της Alpha είναι η υπογραφή συμφωνίας ως το τέλος του έτους, με τη ζημιά από το μικρότερης έκτασης χαρτοφυλάκιο να είναι αντίστοιχη αυτής που είχε υπολογισθεί, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα.

Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τιτλοποίηση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταφέρον ταν σε πέντε διαφορετικά οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs). Η μεταφορά ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Στη νέα, μικρότερη περίμετρο θα συμμετάσχουν, όπως όλα δείχνουν, δύο ή τρία από τα πέντε SPVs. Σίγουρα θα πρέπει να θεωρούνται τα εξής δύο SPVs: το πρώτο, με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και το δεύτερο, με καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής (καταναλωτικά, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) μεικτής λογιστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ. Όλα τα δάνεια των παραπάνω υπο-χαρτοφυλακίων έχουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Αν η συγκυρία το επιτρέψει, μπορεί να προστεθεί και τρίτο SPV με δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από τη νέα Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.

Πώληση της Cepal

Ο προτιμητέος επενδυτής, μαζί με το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης, θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο (σ.σ. 80%) στη νέα Cepal.

Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικισθεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha.

Μαζί με τον κλάδο, θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου

Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Bank).

Ως τα 2 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή επίπτωση από Galaxy

Η ζημιά από τη συναλλαγή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του τιμήματος πώλησης της CEPAL και του οφέλους από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

 

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text