Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | H EKT ετοιμάζεται να ανεβάσει στα 1,6 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φέτος

H EKT ετοιμάζεται να ανεβάσει στα 1,6 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H EKT ετοιμάζεται να ανεβάσει στα 1,6 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φέτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προβεί σε αποφασιστικές δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά δεν έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις της. Η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επισημάνει ότι η στήριξη θα είναι «χωρίς όρια» και για όσο χρειαστεί- και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα το κάνει πράξη.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, πιστεύουν ότι στην επικείμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα αυξήσει τις έκτακτες αγορές ενεργητικού. Η πλειονότητα περιμένει αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ, που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που ρίχνει φέτος η κεντρική τράπεζα στην οικονομία στα 1,6 τρισ. ευρώ.

Μία τέτοια αύξηση θα επανεβεβαίωνε τον καθοριστικό ρόλο της ΕΚΤ (που πάντως διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι σε αυτή την κρίση τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι κυβερνήσεις και η δημοσιονομική πολιτική) και θα περιορίσει ενδεχομένως τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αμφιλεγόμενης απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα βεβαίως είναι ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις αγορές έως ότου καθορίσουν και τις λεπτομέρειες του φιλόδοξου δημοσιονομικού σχεδίου τους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στην πλέον ζοφερή εκτίμηση έως τώρα προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης από 8% έως 12% φέτος. Για αυτό και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν θα διστάσει να λάβει την απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

Πέρα από τις αγορές ομολόγων στις οποιές προχωρά η ΕΚΤ, ωστόσο, υπάρχουν και οι λεγόμενες στοχευμένες δημοπρασίες ρευστότητας (TLTROs), που επιτρέπουν στις τράπεζες να δανειστούν φθηνά από την κεντρική τράπεζα για να ρίξουν στη συνέχεια χρήμα στην πραγματική οικονομία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες θα δανειστούν 800 δισ. ευρώ από τα διάφορα προγράμματα δανεισμού της ΕΚΤ και πρωτίστως μέσω των TLTROs.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text