Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα πακέτα στήριξης είναι για τις επιχειρήσεις

Τα πακέτα στήριξης είναι για τις επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα πακέτα στήριξης είναι για τις επιχειρήσεις

Της Μαρίας Ρηγούτσου

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα τεράστια οικονομικά πακέτα που δίνονται σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της οικονομίας και σημειώνει πως «ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκπλήξουν ακολουθώντας αιφνιδιαστικά μια κοινωνική πολιτική, η Ευρώπη παρέχει αμφιλεγόμενη βοήθεια σε μεγάλους ομίλους. Υπάρχει η υποψία πως οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες θα εξαγοράσουν προνόμια ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις τους. Και οικονομολόγοι θέτουν το ερώτημα γιατί υπάρχουν ενισχύσεις για την αγορά ενός αυτοκινήτου και όχι για την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο;».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στα προγράμματα στήριξης μίας σειράς χωρών, ανάμεσα σε αυτές και της Ελλάδας, και σημειώνει: «Και η κυβέρνηση στην Ελλάδα παρέχει πολλά χρήματα για να στηρίξει την οικονομία τώρα στην κρίση του κορωνοϊού. Τα μέτρα ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης. Το πακέτο θα μπορούσε να στηρίξει και την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. Η επιχείρηση, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο διαθέτουν πέντε μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, κάνει έκκληση για βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ήδη πως θα στηριχθεί η εταιρεία. Δεν συζητείται όμως συμμετοχή του κράτους».

Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί ανθίστανται συνήθως στις δραστικές αλλαγές. Ανήκει στα συνήθη κολπάκια για την αναδιοργάνωση ενός προϋπολογισμού, προγραμματισμένες αλλαγές να υπολογίζονται στον προηγούμενο προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό να κερδίζεται η απαιτούμενη συναίνεση. Με μια πρώτη ματιά και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Ο παλιός προϋπολογισμός του 1,1 τρις ευρώ εκτεινόμενος σε εφτά χρόνια παραμένει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος».

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον τουρισμό από την Ελλάδα

To θέμα των καλοκαιρινών διακοπών και πάλι στο Spiegel, το οποίο εξηγεί τι ισχύει και πώς η κάθε χώρα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες. Πολλά ξενοδοχεία στην Αυστρία για παράδειγμα προσφέρουν δωρεάν πακέτα περιποίησης και ευεξίας ενώ η Ιταλία διαφημίζει περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει δείγμα κορωνοϊού. Όσο για την Ελλάδα γράφει: «Η Αθήνα ανακοίνωσε πως θέλει να ξεκινήσει με τουρίστες από το εξωτερικό. Μέχρι τις 31 Μαΐου η επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται να εισέρχονται τουρίστες χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Σημαντικός παράγοντας  είναι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αριθμός των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Hamburger Abendblatt η οποία γράφει: «Πολύ ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την Ελλάδα. Ο τουριστικός κλάδος ελπίζει σε μια καθυστερημένη τουριστική σεζόν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και ασκεί πιέσεις στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να επιτρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πάλι τα ταξίδια. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει σταδιακά τον τουρισμό. Έτσι θα πρέπει για παράδειγμα να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνονται τακτικά τεστ για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, ώστε να μπορέσουν ήδη από τις αρχές Ιουλίου ξένοι τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».


Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text