Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Koμισιόν: «Ασπίδα» 15 δισ. ευρώ για την προστασία στρατηγικά σημαντικών επιχειρήσεων

Koμισιόν: «Ασπίδα» 15 δισ. ευρώ για την προστασία στρατηγικά σημαντικών επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Koμισιόν: «Ασπίδα» 15 δισ. ευρώ για την προστασία στρατηγικά σημαντικών επιχειρήσεων

Tη σύσταση ενός ταμείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα  επενδύει σε στρατηγικά σημαντικές επιχειρήσεις που έχουν αποδυναμωθεί  εν μέσω της πανδημικής κρίσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Κομισιόν είναι να υψώσει τείχος  προστασίας μπροστά σε ξένους «κατακτητές».

Η πρόταση, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., παρουσιάζεται σε μια εποχή που το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ευάλωτες απέναντι σε κινήσεις εχθρικών εξαγορών, καθώς οι μετοχικές τιμές υποχωρούν και λιγοστεύουν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Το νέο ταμείο θα  μπορούσε να αγοράζει μερίδια ή να προσφέρει δάνεια σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις σε κλάδους όπως υγεία, διάστημα, άμυνα, ψηφιακή και πράσινη τεχνολογία, όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

Οι ανησυχίες μήπως ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γίνουν στόχος εξαγορών φούντωσαν μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόβαση στη γερμανική CureVac, εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω σε νέα τεχνολογία, μέσω της οποίας θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά το κόστος εμβολίων. Η Κομισιόν αντέδρασε, με τη δέσμευση ότι θα στηρίξει την CureVac με 80 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου θα προορίζεται για επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, ώστε να συνεχίζουν την επέκτασή τους, δήλωσε ο κ. Μπρετόν, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αρνηθούν οικονομική βοήθεια από ανεπιθύμητους εταίρους.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα 15 δισ. ευρώ -που θα εξασφαλισθούν με δανεισμό από τις αγορές- θα μπορουσαν να πυροδοτήσουν επενδύσεις έως και 150 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.


Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text