Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το χαρτί της πτώχευσης παίζει η Lufthansa

Το χαρτί της πτώχευσης παίζει η Lufthansa

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το χαρτί της πτώχευσης παίζει η Lufthansa

Του Παναγιώτη Κουπαράνη

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το Εποπτικό Συμβούλιο της Lufthansa απορρίπτει το πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 9 δις ευρώ και στέλνει προειδοποίηση για την κήρυξη πτώχευσης της εταιρείας. Τα πλεονεκτήματα αυτού του μέτρου θα ήταν, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Εποπτικού Συμβουλίου στο περιοδικό Focus, ότι η εταιρεία προσωρινά δεν θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα για εισιτήρια, τα οποία έχουν πουληθεί, ύψους 1,8 δις ευρώ, θα μπορούσε πιο εύκολα να κλείσει οικονομικά ελλειμματικές θυγατρικές και να καταργήσει περισσότερες από τις προβλεπόμενες 10.000 θέσεις εργασίας.

Άμεσος αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σύμφωνα με τη Lufthansa να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες. Ως προϋπόθεση για να εγκρίνει την κρατική βοήθεια προς την αεροπορική εταιρεία η Κομισιόν σχεδιάζει μεταξύ άλλων να αφαιρέσει χρονοθυρίδες (Slots) της αεροπορικής εταιρείας στο Μόναχο και τη Φρανκφούρτη, δύο από τους σημαντικότερους κόμβους της Lufthansa. Κατά αυτό τον τρόπο η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων ανταγωνιστικότητας.

Ολόπλευρη στήριξη

Η στάση της Lufthansa αντιμετωπίζεται στη Γερμανία με κατανόηση. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κάνουν κάτι τέτοιο με εμάς», φαίνεται να είπε για την Κομισιόν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κλειστή συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών. Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν επιδίωξε έγκαιρα να ενημερωθεί από τις Βρυξέλλες κατά πόσο σκοπεύει να θέσει όρους. Ανεξάρτητα όμως από την ένσταση του, ο κ. Λάμπσντορφ κάλεσε την Κομισιόν να δώσει πράσινο φως στην κρατική βοήθεια προς τη Lufthansa.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιτευχθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.


Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text