Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανάπτυξη 4,5% για την τουρκική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020

Ανάπτυξη 4,5% για την τουρκική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η οικονομία της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά 4,5% ετησίως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωθούμενη κυρίως από την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 6,2% ετησίως τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, δήλωσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο την Παρασκευή. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,1%, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 1,4% και οι εξαγωγές μειώθηκαν 1%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Τρεις έρευνες από το Bloomberg , το Reuters και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχαν προβλέψει αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ 4,9% και 5,4%. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 6% το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας από τότε που ξέσπασε η νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 έπληξε την ανάκαμψη. Η Τουρκία ανέφερε το πρώτο κρούσμα του ιού στις 11 Μαρτίου.

Η οικονομική παραγωγή κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο ανήλθε σε 758 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό συγκρίνεται με την παραγωγή 754 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Τα δεδομένα που βασίζονται στο δολάριο επηρεάζονται από την απόδοση της λίρας έναντι του νομίσματος.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% μετά την ανάπτυξη 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανέφερε το ινστιτούτο.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text