Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι αλλάζει στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων

Τι αλλάζει στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το τραυματισμένο κύρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από το σκάνδαλο της Folli Follie επιχειρεί να αποκαταστήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

■ Ενα νέο πλαίσιο των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες.

■ Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

■ Την προσαρμογή της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκές διατάξεις.

Οι διατάξεις φέρνουν δραστικές αλλαγές στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και την υιοθέτηση βέλτιστων επιχειρησιακών πρακτικών. Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται είναι η καταλληλότητα των μελών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων

εταιρειών, η οποία και θα διαπιστώνεται με διαδικασία fit and proper, όπως συμβαίνει στις τράπεζες.

Με το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, υιοθετούνται αυστηρά κριτήρια για την επιλογή και την αντικατάσταση τόσο των εκτελεστικών όσο και των μη εκτελεστικών μελών στα Δ.Σ. των εισηγμένων επιχειρήσεων. Γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες, φήμη και ανεξαρτησία είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται τα μέλη των Δ.Σ., ενώ θα μπουν φραγμοί σε οικογενειακές και άλλες εξαρτήσεις. Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στα Δ.Σ. και ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, π.χ. να μη διαθέτει πάνω από ένα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου κ.ά., για να οριστεί ένα ανεξάρτητο μέλος.

Τα Δ.Σ. των εισηγμένων υποχρεώνονται να διασφαλίζουν τον ουσιαστικό ρόλο των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου, όπως άλλωστε και συγκεκριμένων επιχειρησιακών διαδικασιών που διασφαλίζουν αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση κινδύνων, ορθή πληροφόρηση κ.λπ. Εκτός της Επιτροπής Ελέγχου θα υπάρχει και Επιτροπή Πολιτικής Αποδοχών. Το νομοσχέδιο προβλέπει και σειρά διατάξεων που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι εποπτικές της αρμοδιότητες αυξάνονται και παρέχονται δυνατότητες (π.χ. ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό) που θα υποστηρίξουν άμεσες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα γίνεται πιο ενεργός ο ρόλος και ισχυρότερες οι δεσμεύσεις-ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να συγκλίνει και να αλληλοσυμπληρωθεί το επίπεδο ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).

Χρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ

Τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει τις επόμενες ημέρες και το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρούς επιχειρηματίες που για διαφόρους λόγους έχουν εξοστρακιστεί από το τραπεζικό σύστημα.

Βάσει του νομοσχεδίου θα παρέχονται άδειες για ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Τις άδειες θα παίρνουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ύστερα από αξιολόγηση της Τραπέζης της

Ελλάδος. Τα ιδρύματα θα δανειοδοτούν φυσικά πρόσωπα ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα εξετάζονται από το κάθε ίδρυμα, όπως γίνεται και με τις αιτήσεις για τα δάνεια στις τράπεζες, με τη διαφορά όμως ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο απλές, ευέλικτες και λιγότερο χρονοβόρες.

Θα διασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια σε σχέση με το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τους όρους και τη διάρκεια της χρηματοδότησης.

Η εποπτεία από την ΤτΕ αποσκοπεί στην  τήρηση των κανόνων για τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και στον έλεγχο για την προέλευση των κεφαλαίων που θα διοχετεύουν στην αγορά τα ιδρύματα. Η ΤτΕ θα εφαρμόζει διαδικασίες fit & proper σε όλα τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, με στόχο να διασφαλίζεται τόσο η λειτουργία τους με όρους ελεύθερης αγοράς όσο και υγιείς όροι δανειοδοτήσεων. Θα τηρείται ειδικό μητρώο των ιδρυμάτων στην ΤτΕ και θα ασκούνται περιοδικοί έλεγχοι στην οικονομική τους λειτουργία. Το όριο για το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι χαμηλό, προκειμένου ο θεσμός να αξιοποιηθεί και από περιφερειακές επιχειρηματικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο θα ασκείται εξαντλητικός έλεγχος για τα πρόσωπα των βασικών μετόχων, όπως και για την προέλευση των κεφαλαίων τους.

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Πηγή: www,newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text