Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).  Η μείωση της παραγωγής ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης, καθώς οι πελάτες εξακολούθησαν να ακυρώνουν και να αναβάλλουν τις νέες παραγγελίες. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, έκλεισε στις 41.1 μονάδες στα μέσα του δεύτερου τριμήνου.Παρότι υψηλότερη από τις 29.5 μονάδες του Απριλίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε τη δεύτερη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. (εδώ)

Στελέχη της Amazon συνάντησαν τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αντικείμενο επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services, με έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Προγράμματα όπως το Cloudstart, AWS Educate και AWS Activate θα βοηθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και το startup οικοσύστημα της χώρας. O Cameron Brooks, διευθυντής του Public Sector Europe της Amazon Web Services δήλωσε: «Για πολλά χρόνια είχαμε μια ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα πελατών στην Ελλάδα. Από startups μέχρι μεγάλες και εδραιωμένες εταιρίες αλλά και το δημόσιο τομέα, οι πελάτες μας χρησιμοποιούν τεχνολογίες μας ώστε να καινοτομούν για το συμφέρον των δικών τους πελατών. Ευχαριστούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για τη συνεργασία τους, κάνοντας το επόμενο βήμα για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας». (εδώ)

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε έντονα τον Μάιο και υποχώρησε στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς πλην των Κατασκευών, με εντονότερη την υποχώρηση στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, και ηπιότερη αυτή στη Βιομηχανία. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε οριακά σε σχέση με τον Απρίλιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των δικών τους οικονομικών τους δεδομένων και της ευρύτερης οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες. Αυτόν το μήνα καταγράφηκαν εντονότερες αρνητικές εκτιμήσεις κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς οι άλλοι τομείς και τα νοικοκυριά επηρεάστηκαν εντονότερα τον Απρίλιο. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατά τον Μάιο ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας κλάδων που βρίσκονταν σε αναστολή δραστηριότητας. (εδώ)

Μακροχρόνια συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου, από το 2020 έως το 2030, υπέγραψαν η Mytilineos με την Gazprom Export, ανακοίνωσε ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom. «Η συνεργασία μεταξύ της Gazprom Export και της Mytilineos επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζήτησης για ρωσικό φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα», αναφέρει στη δήλωσή της η γενική διευθύντρια της Έλενα Μπουρμίστοβα. Από την πλευρά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι «η μακροπρόθεσμη σύμβαση αυτή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής και θα συμβάλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». (εδώ)

Σε γρήγορη συμφωνία με τους ομολογιούχους για τα δύο ομόλογα που λήγουν το 2021 και το 2024 προσβλέπει η διοίκηση της Intralot, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να εκτιμά, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ότι υπάρχει η δυνατότητα για «θετικό αποτέλεσμα» για όλους μέσα στο καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι τα δύο ομόλογα, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύονται σε τιμές που ενσωματώνουν την προοπτική μιας αναδιάρθρωσης. Ειδικότερα, το ομόλογο λήξεως 2024 διαπραγματεύεται στο 21% της ονομαστικής του αξίας, ενώ το ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 στο 43%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Βερολίνου. (εδώ)

«Είμαστε 100% ευαισθητοποιημένοι στο να προσελκύσουμε νέες εταιρίες και νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με την επικαιροποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού που γίνεται σε συνεργασία με την McKinsey, θα στοχεύσουμε στην προσέλκυση νέων εταιριών, μικρών και μεγάλων, αλλά και επενδυτών από Ελλάδα και από το εξωτερικό». Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΧΑΕ κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου) κ. Νίκου Οικονομόπουλου. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αύξηση της αξίας των συναλλαγών που σημειώθηκε πέρυσι (από τα 55,7 στα 67,4 εκατ. ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών), τάση που συνεχίζεται και μέσα στο 2020 (+20,7% από την αρχή του έτους έως σήμερα, στα 73,6 εκατ. ευρώ). Ωστόσο σημείωσε πως η φετινή σύγκριση γίνεται με ένα σχετικά αναιμικό πρώτο τετράμηνο του 2018. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ψήφισε τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, ενώ λόγω έλλειψης της απαιτούμενης εκ του νόμου ελάχιστης απαρτίας, το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή μεταφέρθηκε σε επαναληπτική γενική συνέλευση. (εδώ)

Σε δύο στάδια θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Forthnet από την United Group (ελέγχεται από την βρετανική BC Partners) ένας μεγάλος Όμιλος με παρουσία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στο χώρο της σταθερής - κινητής τηλεφωνίας και internet.Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Forthnet, η συμφωνία προβλέπει πως η United Group θα αποκτήσει αρχικά τόσο το σύνολο του δανεισμού της εταιρίας τηλεπικοινωνιών ύψους 281 εκατ. ευρώ, όσο και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με υπόλοιπο περί τα 52 εκατ. ευρώ καθώς και τις κοινές μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, περί το 36%.Η συμφωνία προβλέπει πως μετά την υλοποίηση συγκεκριμένων όρων, όπως η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, ο επενδυτής υποχρεούται αρχικά να αποκτήσει το 50% του μετατρέψιμου ομολογιακού, καθώς και του συνόλου του υπόλοιπου δανεισμού. (εδώ)

Το τραυματισμένο κύρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από το σκάνδαλο της Folli Follie επιχειρεί να αποκαταστήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνει α) ένα νέο πλαίσιο των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, β) την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γ) την προσαρμογή της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκές διατάξεις. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να συγκλίνει και να αλληλοσυμπληρωθεί το επίπεδο ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). (εδώ)

Η Alpha Bank Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας διάσπασης της Alpha Bank με απόσχιση κλάδου με τη σύσταση νέας εταιρίας. Στο πλαίσιο της απόσχισης, ο κλάδος τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha Bank θα μεταβιβαστεί στη νέα εταιρία, η οποία θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της διασπώμενης. Η τελευταία θα διατηρήσει δραστηριότητες και τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν στην κύρια τραπεζική δραστηριότητα, και, με την ολοκλήρωση της διάσπασης, θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30η Ιουνίου 2020 ορίστηκε ως ημερομηνία του Ισολογισμού Μετασχηματισμού της Απόσχισης. Όλες οι πράξεις, που διενεργούνται από τη διασπώμενη μετά την ημερομηνία του Ισολογισμού Μετασχηματισμού και αφορούν στον εισφερόμενο κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας, θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της νέας εταιρίας. (εδώ)

Αύξηση Πωλήσεων κατά 7,2% στα €1.067,8 εκ. και σημαντική βελτίωση του EBITDA κατά 32,1% στα €144,8 εκ. σημείωσε ο όμιλος της MARFIN για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς να ληφθεί υπόψη η θετική επίδραση που προέκυψε λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 16 (€11,8 εκ.), τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA αυξήθηκαν κατά 21,4%. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, κος Παναγιώτης Θρουβάλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «To 2019 ήταν μια ιδιαιτέρως σημαντική χρονιά για τον Όμιλο. Συνεχίστηκε η βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών των θυγατρικών και κατ’ επέκταση του Ομίλου και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον. Ο στόχος μας για το 2020 ήταν διττός. Αφενός να συνεχισθεί η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών του Ομίλου με επέκταση των δραστηριοτήτων τους, λειτουργική αναδιάρθρωση και στοχευμένα επενδυτικά πλάνα και αφετέρου με την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του Ομίλου μέσω ενεργειών αναχρηματοδότησης ή/και μείωσης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.» (εδώ)

Στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο πεντάμηνο του 2020, με το 1,5 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν πραγματοποιηθεί από αρχές Μαρτίου. Το ύψος των εκταμιεύσεων γνωστοποιήθηκε κατά τη διαρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το α τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στα  €360 εκατ.  ανήλθαν τα καθαρά έσοδα τόκων το 1ο 3μηνο 2020 της Τράπεζας Πειραιώς σταθερά σε ετήσια βάση και μειωμένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση. Το προ φόρων αποτέλεσμα  του Ομίλου κατά το 1ο 3μηνο 2020 ανήλθε σε ζημία €340εκατ. έναντι προ φόρων κερδών €23εκατ. το 1ο 3μηνο 2019. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, εξαιρουμένων των συνεπειών του COVID-19, τα προ-φόρων κέρδη ανήλθαν σε €30εκατ. έναντι €23εκατ. το 1ο 3μηνο 2019. Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου ανήλθε σε ζημία ύψους €232εκατ. το 1ο 3μηνο 2020 σε σύγκριση με καθαρά κέρδη ύψους €14εκατ. το 1ο 3μηνο 2019. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €185εκατ. το 1ο 3μηνο 2020 ή €231εκατ. εξαιρουμένων των ζημιών του εμπορικού χαροφυλακίου που σχετίζονται με το COVID-19, από €214εκατ. πριν ένα χρόνο, με αύξηση κατά 8% ετησίως. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα τόκων συν τα καθαρά έσοδα προμηθειών μείον τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα, ανήλθαν σε €204εκατ., 3% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 11% σε τριμηνιαία, αποδεικνύοντας την ισχύ των κύριων λειτουργιών της Τράπεζας. (εδώ)

Στα 0,70 ευρώ θέτει η Wood την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank δίνοντας σύσταση «buy» και επισημαίνοντας ότι η τιμή της μετοχής υποτιμάται κατά πολύ. Σε ανάλυση της Wood γίνεται ειδική αναφορά στο project Cairo, που θα πραγματοποιηθεί το α' εξάμηνο του 2020, ενώ η διανομή των τίτλων mezzanine και junior στους μετόχους θα γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μετά το κλείσιμο τα NPEs θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 13 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2020, ο δείκτης NPE θα φτάσει στο 15,6% από 28,9%, ενώ η κάλυψη NPEs θα διαμορφωθεί στο 59,6% από 55,6%. Στη ανάλυση της Wood αναφέρεται ότι η διοίκηση της Eurobank αναμένει ότι η κερδοφορία προ προβλέψεων μετά τον κορωνοϊό θα διαμορφωθεί στα 840 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ το 2019, με μόνο οριακή πτώση έναντι του προηγούμενου guidance των 860 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Πτώση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατέγραψε ο τζίρος της αλυσίδας Πλαίσιο το διάστημα του lockdown και των κλειστών καταστημάτων (18 Μαρτίου – 3 Μαΐου), καθώς όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου για το 2019, η αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών που καταγράφθηκε εκείνο το διάστημα "σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων”. Πάντως η διοίκηση της Πλαισιο αναφέρει ότι η εν λόγω μείωση είναι μικρότερη της αναμενόμενης, καθώς ο "κύκλος εργασιών ενισχύθηκε σημαντικά από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις". Παρά το απόθεμα διαθεσίμων της τάξης των περίπου 40 εκατ. ευρώ με το οποίο ξεκίνησε τη χρονιά, η Πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον κεφαλαιακής ενίσχυσης, λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί με την πανδημία. Η επιχείρηση Πλαίσιο Computers παρουσίασε για την χρήση του 2019 αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών (EBITDA) αλλά κάμψη των καθαρών κερδών, η οποία αποδίδεται σε κάποιο βαθμό στην εφαρμογή του προτύπου ΔΠΧΑ 16 και οδηγεί στην διανομή χαμηλότερου μερίσματος. Το ΔΣ τη εταιρίας αποφάσισε να προτείνει την τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (440.000 ευρώ).(εδώ)

Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται η ΔΕΗ να προχωρήσει στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της επιχείρησης έχει αποφασίσει να τρέξει… το «μικρό» πακέτο των απλήρωτων λογαριασμών πελατών της. Πρόκειται για υπερήμερες οφειλές διάρκειας έως 60 ημερών και, όπως αναφέρουν πηγές, με την τιτλοποίησή τους, η εταιρία προσδοκά σε χρηματοδότηση της τάξης των 150-200 εκατ. Ευρώ. Η εκχώρηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της προαναφερόμενης κατηγορίας θα γίνει μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕH δεν θα προσκομίσει κανένα ενέχυρο για να χρηματοδοτηθεί. Οι επενδυτές θα έχουν να κερδίσουν από το κουπόνι, με το ύψος του να κυμαίνεται, ως είθισται σε τέτοιες διαδικασίες, πολύ υψηλότερα από τις ομολογιακές εκδόσεις υγιών οικονομικά εταιριών. Οι οφειλέτες των απλήρωτων λογαριασμών θα συνεχίζουν να χρωστούν στη δημόσια εταιρία, δηλαδή δεν θα δουν τις υποχρεώσεις τους να περνούν στα χέρια τρίτων. (εδώ)

Μηδαμινή θα είναι η επίπτωση της πανδημικής κρίσης στα φετινά προ προβλέψεων κέρδη της Eurobank, σύμφωνα με τη διοίκηση της, ενώ θα υπάρξει προσαρμογή προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα συνολικά προ προβλέψεων κέρδη θα μειωθούν, φέτος, μόλις κατά 20 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2019 (943 εκατ. ευρώ), ενώ τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα επηρεαστούν θετικά από την αύξηση του υπολοίπου χορηγήσεων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, φέτος, ως απόρροια της στήριξης, που προσφέρει η τράπεζα στους πελάτες της. Στο Α’ τρίμηνο οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 126 εκατ. ευρώ (1,34%). Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθε στο τέλος Μαρτίου σε 55,6%. Η τιτλοποίηση έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και αναμένεται η έκδοση κρατικής εγγύησης για το τρίτο υπο-χαρτοφυλάκιο (Cairo III), προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η ζημιά από την τιτλοποίηση θα ανέλθει στα 1,56 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη από την αρχικώς προϋπολογισθείσα καθώς το ένα από τα τρία υπο-χαρτοφυλάκια (Cairo III) έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση μετά την επιδείνωση των συνθηκών λόγω πανδημίας. Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης το NPE ratio της Eurobank θα πέσει στο 15,6% και το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 6,1 δισ. ευρώ, επίπεδα που αποτελούν με απόσταση τα χαμηλότερα της αγοράς. (εδώ)

Η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Μάιο καθώς χαλάρωσαν τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά η βελτίωση ήταν οριακή καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών συνέχισαν να συρρικνώνονται. Ο δείκτης μεταποίησης Caixin/Markit σημείωσε άνοδο στις 50,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,4 μονάδες τον Απρίλιο. Αν και μέτρια, τα στοιχεία του Μαΐου ήταν τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στην παραγωγή, λόγω του ότι οι επιχειρήσεις επέστρεψαν σε λειτουργία και ολοκλήρωσαν τις εκκρεμείς παραγγελίες. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες επίσης σταθεροποιήθηκαν μετά από τις μαζικές διακοπές στις αρχές του έτους. (εδώ)

Τις ισχυρές πιέσεις των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού συνέχισε να γνωρίζει τον Μάιο ο αμερικανικός μεταποιητικός κλάδος σύμφωνα με δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Μάιο στις 43,1 μονάδες από 41,5 μονάδες τον Απρίλιο. Παράλληλα, στην έρευνα της IHS Markit ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό του Απριλίου, η τελευταία μέτρηση δείχνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. (εδώ)

Από την αυγή της χιλιετίας οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που συχνά αναφέρονται πλέον ως FΑAAM, από τα αρχικά των επωνυμιών τους, αποτελούν την ενσάρκωση των δυνατοτήτων της νέας εποχής, των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του κλάδου της τεχνολογίας, το πλεονέκτημα των τεχνολογικών κολοσσών είναι το μεγάλο απόθεμα κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει και τα οποία επενδύουν σε καινοτομία και εξαγορές ενισχύωντας περαιτέρω το προβάδισμά τους έναντι των ανταγωνιστών. Αν προστεθούν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει οι πέντε κολοσσοί, ανέρχονται σε 560 δισ. δολάρια σε μετρητά και τίτλους. Από τις πρόσφατες κινήσεις τους στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, προκύπτει πως Facebook, Apple, Amazon, Alphabet και Microsoft δαπάνησαν σχεδόν 29 δισ. δολάρια σε σχέδια και προγράμματα που παραδοσιακά εντάσσονται στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Το μοναδικό εμπόδιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί στον δρόμο των τεχνολογικών κολοσσών και να αποτρέψει την περαιτέρω γιγάντωσή τους θα ήταν μια αντίδραση των αρχών ανταγωνισμού. Στελέχη των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού έχουν προειδοποιήσει για την καιροσκοπική στάση των πέντε κολοσσών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πέντε κολοσσοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν κέρδη. Παρά την πανδημία, η Amazon προβλέπει μεγάλη αύξηση των κερδών της σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η εταιρία του θα προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ η Microsoft προβλέπει ήπια αύξηση των κερδών της για το επόμενο τρίμηνο. (εδώ)

Η Goldman Sachs υπέκυψε ουσιαστικά στην πίεση που προκαλεί το συνεχιζόμενο ράλι στη Wall Street και εγκατέλειψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για βουτιά των μετοχών. Στρατηγικοί αναλυτές της, υπό τον David Kostin, αναθεώρησαν την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P θα βουτήξει στις 2.400 μονάδες (πτώση άνω του 20% από το κλείσιμο των 3.044 της Παρασκευής) και τώρα βλέπουν ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε υποχώρηση μόλις στις 2.740 μονάδες. Ο δείκτης μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 3.200 μονάδες, έγραψε σε έκθεση με ημερομηνία 29 Μαΐου. «Το ισχυρό ριμπάουντ σημαίνει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις μας για τις 2.400 μονάδες είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν», γράφουν οι αναλυτές. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές περιορίζουν την πιθανή πτώση στο 10%», σημειώνουν. Η στροφή ήρθε αμέσως μόλις οι αναλυτές της JP Morgan Chase & Co κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, βγαίνοντας από τη θέση «ταύρου» που είχαν υιοθετήσει. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν πάντως τον στόχο για το τέλος του έτους στις 3.000 μονάδες. Επιμένουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις υπόκεινται σε πτωτικούς κινδύνους (ή «ουδέτερους», στην καλύτερη περίπτωση), εξαιτίας του ρίσκου σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα κέρδη, το εμπόριο και την πολιτική. Ευρύτερη συμμετοχή στο ράλι είναι απαραίτητη για να κινηθεί ο S&P 500 υψηλότερα, λένε. (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text