Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Από Ιούλιο τα πεντάστερα της Αθήνας

Από Ιούλιο τα πεντάστερα της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από Ιούλιο τα πεντάστερα της Αθήνας

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Τόσο οι εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας όσο και ξενοδοχεία σε προορισμούς-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού μεταθέτουν την έναρξη λειτουργίας τους για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, αφού βλέπουν ότι οι κρατήσεις τους ξεκινούν από μηδενικά ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 30%, στην καλύτερη περίπτωση, όπως είναι αυτή της Σαντορίνης.

Αναλυτικότερα, όπως πληροφορείται η «Ν», στην Αθήνα οι κρατήσεις παραμένουν σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες-σύμβολα του τουρισμού της πρωτεύουσας, όπως η Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Hilton, το Grand Hyayatt, και το InterContinental Athenaeum Athens, προγραμματίζουν έναρξη λειτουργίας για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, αντί της 1ης Ιουνίου. Όπως σημειώνουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, εφόσον δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν οι μονάδες.

Στη Σαντορίνη, από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνη Ηλιόπουλο. Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι πληρότητες είναι στο 30%, ενώ αργότερα ανεβαίνουν στο 40%-45%, όπου και παραμένουν μέχρι στιγμής και για τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως τονίζει στη «Ν», ακόμη δεν υπάρχουν πτήσεις, άρα δεν είναι σίγουρο ότι οι κρατήσεις τελικά θα ισχύσουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κρατήσεων είναι από τις ΗΠΑ και συνεπώς αν δεν αρχίσουν έγκαιρα οι πτήσεις, οι κρατήσεις θα ακυρωθούν. Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις μπορούν να ακυρωθούν χωρίς πέναλτι 21 ημέρες πριν από την ημέρα άφιξης.

Οι αγορές από τις οποίες αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών η Σαντορίνη είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Κίνα, όλες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία, εξαιρουμένης της Κίνας.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκτιμά ότι στις 15 Ιουνίου θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού και από την 1η Ιουλίου το σύνολο των ξενοδοχείων που θα λειτουργούν θα ανέβει στο 50%-60%.

Κόστος λειτουργίας

Πρόβλημα συνιστά και το αυξημένο κατά 15% λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, πληρότητες του 40%-50% δεν είναι ικανές να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των μονάδων. Στο Πήλιο και γενικότερα στη Μαγνησία οι περισσότερες μονάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν θα υπάρχουν ακόμη πτήσεις, ενώ ο οδικός τουρισμός ανοίγει από τις 15 Ιουνίου.

Πάντως είναι θετικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, το γεγονός ότι στην ουσία κάθε ξενοδόχος μπορεί να ανοίξει όποτε θέλει και να τυγχάνει ευεργετικών μέτρων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη οι πρώτες κρατήσεις, ενώ κάποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και από Έλληνες επισκέπτες.

Στην Κρήτη οι πληρότητες θα είναι μειωμένες κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Επίσης, με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της αλυσίδας Cactus Hotels, αναφέρει στη «Ν» ότι προτίθεται να ξεκινήσει αρχικά τη λειτουργία μιας από τις πέντε μονάδες που διαθέτει.

Στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν μονάδες που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δηλαδή τα 12μηνης λειτουργίας από 1 Ιουνίου και τα εποχικής από 15 Ιουνίου.

Αναφορικά με την εικόνα που εμφανίζει αυτή την περίοδο η τουριστική αγορά της Ρόδου, ο κ. Άρης Σουλούνιας, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ξενοδόχος της Ρόδου, επισημαίνει στη «Ν» ότι το τοπίο είναι ακόμη θολό με ένα-δύο ενθαρρυντικά στοιχεία. Όπως σημειώνει, τα σχετικά καλά νέα έρχονται από τη Γερμανία όπου η DER Touristik Group και η Tui ετοιμάζονται πυρετωδώς να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Έχουν κανονίσει πτήσεις με την Cobdor προς τη χώρα μας από τις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα μία πτήση ανά εβδομάδα από τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Αναμένεται βέβαια το «πράσινο φως» από τη γερμανική κυβέρνηση.

Επίσης και η Τσεχία αναμένεται να ανοίξει την αγορά, όπως και η Πολωνία, ενώ από το Ισραήλ αναμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου τις πρώτες πτήσεις.

Επαναλειτουργούν σταδιακά

Διευρύνεται περαιτέρω η λίστα με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανακοινώνουν σταδιακή επαναλειτουργία τους. Η Costa Navarino είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τους επισκέπτες της στα ξενοδοχεία The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort από 19 Ιουνίου. Επίσης και η SWOT, πιστοποιημένος συνεργάτης των Marriott International, Accor, ΙΗG, Radisson Hotel Group και Nikki Beach Hotels & Resorts, ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα επαναλειτουργήσει τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται, τα Nikki Beach Porto Resort & Spa, Πόρτο Χέλι, Moxy Patra Marina, Πάτρα, Heritage Hill Hotel, Αθήνα, Ducato di Oia & Wine Hotel, Σαντορίνη, SanSal Boutique Hotel, Κρήτη, Ari Estate Suites & Spa, Μάνη και BonZoe Homes & Villas, Μύκονος.


Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text