Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Η Eurobank ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 400 εκατ. ευρώ

Η Eurobank ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 400 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Eurobank ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 400 εκατ. ευρώ

Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ το έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το οποίο θα φέρει εις πέρας η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ η «Αριάνδη Interconnection».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δανειακή σύμβαση μετά από αυτή για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού. Η σχετική δανειακή σύμβαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου και αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία τόσο για την Eurobank, καθώς το επενδυτικό έργο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ προσφέρει μια σειρά από συνέργειες όσο και για τον ΑΔΜΗΕ καθώς το δάνειο συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ευνοϊκούς όρους. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει ο ΑΔΜΗΕ με την Eurobank είναι τα εξής:

- Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας

- Το επιτόκιο κλιμακώνεται ως εξής: 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία.

- Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά αφού, δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέλθουν κατά 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 200 εκατ ευρώ από την πλευρά της εταιρείας «Αριάνδη Interconnection», τα οποία προέρχονται από τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το επενδυτικό έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα επενδυτικά εγχειρήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η υλοποίησή του θα μεταφέρει οφέλη και στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της κατάργησης της χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το σύνολο της χρέωσης για τους καταναλωτές ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης ο λογαριασμός θα περιοριστεί στο μισό.

 

Αναστασία Παπαϊωάννου

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text